Alex Tudosoiu are 19 ani, dintre care pe cel puțin 6 i-a investit în voluntariat.

Cei patru ani petrecuți la Colegiul Național „Mihai Viteazul” din București au fost pentru Alex și primii ani în care a început să lucreze la dezvoltarea sa personală. „La o lună după ce a început liceul, am nimerit revista Teen Press”, o revistă dedicată liceenilor. Apreciind modul în care era scrisă și din dorință de afirmare, Alex și-a zis „Vreau să apară numele meu pe site și în licee”. A aplicat în luna noiembrie pentru a face parte din redacție, iar de atunci a început prima sa experiență de voluntariat. „A fost o experiență care m-a schimbat foarte mult. Am stat 3 ani în Teen Press, până în clasa a XII-a.” Deși inițial era atât de timid încât îi era frică să vorbească cu ceilalți membri ai redacției, treptat a început să se mai deschidă. A început să cunoască din ce în ce mai mulți oameni din Teen Press și din liceul în care era.

Pe lângă Teen Press, s-a implicat și în MUN (Model United Nations), o simulare ONU în care studenții învață despre diplomație, relații internaționale și despre Organizațiile Unite. Timid și mai introvertit din fire, vorbitul în public nu era neapărat punctul său forte. Cu toate acestea, a participat la o competiție internațională MUN și a vorbit în fața a peste 300 de oameni, lucru nu tocmai ușor ca primă experiență de public speaking.

Alex a făcut cunoștință cu leadership-ul în clasa a XII-a, când a a coordonat în cadrul MUN o echipă de 20 de studenți, toți mai mari ca el. În timpul acestei experiențe, Alex urma să dea și simulările de Bacalaureat așa că practic alerga între simulări și MUN. „Stăteam de dimineața până noaptea la 2 ca să învăț ceva apoi plecam la simulare și după aceea mergeam la conferință”. Deși credea că diferența de vârstムar fi o problemă, colegii lui din echipă i-au spus că s-a descurcat foarte bine și că sunt surprinși să audă că încă este la liceu.

Aproape de terminarea liceului, s-a înscris într-un proiect, Conexio, care își dorea să ajute liceenii să-și aleagă o facultate. Astfel Alex  ajuns sムcunoascムatmosfera din cadrul Facultății de Administrarea Afacerilor cu predare în limbi străine (FABIZ) din cadrul ASE. Unul dintre studenții care îi prezentase ASE-ul a fost Daniel Amariei, cel care îi va fi consilier în programul de autonomie în învățare din cadrul Universității Alternative. De la Daniel a auzit pentru prima dată de UA, apoi a întâlnit-o pe Raluca Grigore în Teen Press, coordonatoarea revistei de la acea vreme, care le-a povetit la un moment dat despre UA. I-au plăƒcut lucrurile pe care le auzea despre acest model de învățare, așa cムîn luna mai a aplicat.

În iulie a devenit student al Universității Alternative și student la ASE, Facultatea de Administrarea Afacerilor cu predare în limba englezăƒ. Din păƒcate facultatea nu este tocmai ceea ce își dorește să facムmai departe.

Odată cu schimbarea mediului de învățare, Alex își dorea să se implice și în cadrul unei organizații studențești. Inițial se orienta către AIESEC (Association internationale des étudiants en sciences économiques et commerciales), însă în zilele petrecute în CROS Camp a interacționat cu foarte mulți membri VIP (Voluntari pentru Idei și Proiecte). „Mi-a plăcut foarte mult energia pe care o dădeau ăștia din VIP”, și tocmai această energie și oportunitățile de dezvoltare pe care le vedea în VIP l-au făcut pe Alex să aplice în final la acest ONGs.

În prezent face parte din echipa de Resurse Umane a asociației și organizează proiectul „Studentul Anului”. Pentru Alex, VIP-ul este acel mediu în care aplică ceea ce învață în Universitatea Alternativă și în alte medii de dezvoltare. În urma programului „Personal Orientation Program” din VIP și-a dat seama că ar vrea să capete mai multムexperiențムprofesionalムîn zona de HR. VIP este mediul unde poate experimenta și unde este înconjurat de oameni de la care are ce învăța.

Comunitatea de oameni este pentru Alex un lucru foarte important. Este o modalitate prin care se inspiră și își ia resurse sau recomandări. Același sentiment îl are și față de UA. „Îmi plac oamenii. Sunt atâția oameni cu care poți să vorbești în Universitatea Alternativă. Nu ai cum să nu rămâi cu un gând, o idee, o carte, orice. Asta mi se pare super tare pentru că este expunere la oameni faini, orice ar însemna asta. Asta este una dintre lucrurile care m-au schimbat mult. Mi-a dat gânduri, idei, obiective” și, odată cu experiența UA, a început să își pună multe întrebări.

Alex își dorea să se cunoască mai bine, așa că s-a înscris anul acesta la două cursuri transversale, Peștera lui Chiron (curs de dezvoltare prin artă) și la cursul de improvizație. Pe lângă aceste două cursuri este implicat în procesul de consiliere pentru autonomie în învățare, proces în cadrul căruia s-a axat foarte mult pe autocunoaștere. De asemenea, CROS Camp-ul a fost una dintre cele mai frumoase experiențe pentru Alex. „Am avut un AHA în fiecare zi cât eram în Camp.”

La finalul de Camp, toți studenții scriu și primesc bilețele cu diverse păreri sau lucruri frumoase. Alex a fost foarte încântat de bilețele pe care le-a primit și mai ales de faptul că oamenii din jur au observat o creștere a lui de la începutul taberei și până la sfârșit. În viitorul apropiat își dorește să își continue activitatea în VIP și în Universitatea Alternativă și să înceapă un internship în HR. Totodată , vrea să continue să se descopere pe sine și să se dezvolte din punct de vedere personal.

„Nu pot să îmi dau sfat decât mie, când eram mai mic”. Iar Alex de acum i-ar spune lui Alex de acum câțiva ani să facă orice, să se implice în multe activități și să își dea seama că poate să facă absolut orice. „Dacă îi place ceva, să se ducă acolo. Poate o să fie obositor, dar la sfârșitul zilei când tragi linie, oamenii pe care îi cunoști, experiențele prin care treci, chiar dacă pe moment nu-ți dai seama, într-o lună, 5 luni, 5 ani, sigur o să-ți dai seama ca s-a schimbat ceva. Asta ar fi sfatul meu, să facă ceva în plus.”

Leave a Reply