Am rugat o parte dintre studenţii Universităţii Alternative să ne povestească, pe scurt, cum i-a schimbat experienţa de aici. În seria de interviuri cu ei, vei putea descoperi ce făceau înainte de UA, ce au experimentat aici, ce vor să facă acum în viaţă şi ce le-ar recomanda şi altor tineri. Începem cu Andra Berilă, studentă UA din 2012 şi cofondatoare a studioului de animaţie 2D Skeptic Dog Animation.

1. Ce făceai atunci când ai luat decizia de a te înscrie la Universitatea Alternativă (UA)?
Eram în ultimul an de facultate. Şi mai eram în AEGEE Bucureşti, voluntar în departamentul de PR. În AEGEE mai erau doi studenţi la UA şi am avut un coleg la facultate care a făcut un film despre Camp-ul UA. Mi-a plăcut ce am aflat de la ei şi m-am decis să mă înscriu. 🙂

2. Cum te-a marcat sistemul de învăţământ de la noi?
Am învăţat că mai bine depind numai de mine, mi-a crescut ego-ul şi m-a lăsat să cred că pot să fac cam orice, dacă învăţ puţin despre acel subiect înainte. Eram genul de copil isteţ, care prindea repede şi era bun la toate materiile. La fel şi la facultate. Şi a mai fost şi facultate de regizori de film, ego-ul creşte şi mai mult acolo. Problema pentru mine era că aş fi vrut să le fac pe toate şi nu îmi dădeam seama la ce nu eram bună.

3. Cum te-a schimbat UA? Ce ai aflat despre tine în acest timp?
M-a adus cu picioarele pe pământ şi m-a ajutat să fiu mai deschisă cu cei din jur, să îmi dau seama că e mult de exersat până te pricepi să faci un lucru într-adevăr, că de fapt nu sunt bună chiar la toate. Mi-a fost mai uşor să aleg (chiar dacă ştiam că domeniul filmului e destul de vast şi ai multe alegeri de făcut, de care eu nu eram conştientă). Am aflat şi punctele mele slabe, dar şi cum le pot folosi ca puncte forte. Am aflat cum vreau să fiu, care sunt valorile la care ţin cel mai mult. Am aflat cum să colaborez cu alţi oameni şi, prin asta, să scot la suprafaţă şi punctele lor forte, să lucrăm în echipă cu adevărat. Şi, cel mai important, am căpătat încredere în mine, că am misiunea mea şi că e ok direcţia spre care mă îndrept.

Toate astea împreună cu AEGEE, unde m-am implicat mai mult datorită UA şi am învăţat să valorific toate experienţele prin care am trecut.

4. Ce specializare ai ales? De ce?
În UA am ales New Media School, pentru că eram cu filmul la şcoală şi cu PR-ul în voluntariat. Apoi am intrat în Syncer School, unde vreau să învăţ mai multe despre antreprenoriat, leadership, business; lucruri de care mi-am dat seama că am nevoie în meseria de regizor de film.

5. Ce ţi-ai propus să faci mai departe?
Vreau să cresc un studio de animaţie 2D, în România (dar cu audienţă mai largă sperăm noi, deci va fi în engleză), la care lucrez deja cu Bogdan Crivoi; şi el e student la UA acum.

6. Ce ai recomanda acum unui student sau proaspăt absolvent?
Nu sta pe gânduri, fă ceva pentru tine. UA înseamnă să te descoperi, să îţi faci timp să îţi pui întrebările alea importante pentru tine şi să descoperi că poţi să schimbi lumea, să faci bani şi să fii profesionist, toate în acelaşi timp. 🙂

Plus că sunt mulţi oameni faini aici care abia aşteaptă să cunoască şi mai mulţi oameni faini, aşa ca tine.

Andra

Leave a Reply