Am ajuns în Learning House cu puțin timp înainte de ora 19.00 și nici nu apucasem să-mi iau locul pe puf, când m-am trezit cu Andreea în fața mea. Mi-a întins mâna și mi s-a prezentat, binevoitoare. Asta da, primă impresie!

Andreea Baciu la Invitatul Saptamanii

Andreea Baciu are o carieră internaţională vastă în domeniul de Resurse Umane şi Learning & Development: a lucrat pentru Avon Cosmetics în Marea Britanie, Polonia și Statele Unite ale Americii, iar recent a revenit în România și a acceptat poziția de Harvard Business Publishing Solution Architect & Business Manager în cadrul Qualians.

După absolvirea liceului și-a dorit să-și continue studiile la SRI, ”pentru că pe atunci uniforma însemna prestanță și bani”. Însă, nefiind admisă, și-a petrecut perioada următoare vânzând cireșe în piață la Brăila, ceea ce a ambiționat-o și mai mult să vină la București și să devină studentă. De data asta, la psihologie.

Andreea este o persoană energică, condusă de curiozitate, autenticitate și intenție. Am tot remarcat la persoanele care vin să vorbească cu noi la UA, oameni care muncesc foarte mult și au cariere impresionante, că tind să dea foarte mult credit persoanelor din jurul lor și să le atribuie succesul de care se bucură. ”Îmi place să petrec timp cu oameni de la care am ce să învăț, asta mă încarcă cel mai mult.” Spune că a avut parte de ”noroc cu carul, de mentori și colegi extraordinari, oameni meseriași”, iar când oportunitatea a bătut la ușă (sau i-a dat un telefon), nu a ezitat prea mult. ”Pe unde am trecut, am dat tot ce am putut și am lăsat loc de bună ziua, iar dacă faci o treabă bună, oamenii te mai sună și data viitoare.”  Pe lângă asta, am văzut la Andreea foarte mult optimism și determinare.

Mentorul ei a ajutat-o să treacă de la un job pentru care simțea că nu era potrivită la HR, un domeniu care i-a venit ca o mănușă, apoi a sfătuit-o să accepte provocări din ce în ce mai mari pe două continente.

Să recrutezi bine, în opinia Andreei, înseamnă să cauți sclipirea din ochii candidaților. Cu excepția cazurilor izolate în care abilitățile fac diferența între viață și moarte (medici, piloți), omul potrivit este cel care demonstează atitudinea potrivită. Skill-urile se învață. Un alt criteriu foarte important este obiectivitatea în ceea ce privește motivul din care optezi pentru un potențial angajat:

[quote]

”Mulți manageri cad pradă efectului «similar to me» și ajung să angajeze oameni care le seamănă, fără ca asta să aducă un beneficiu real echipei, iar consecința inevitabilă este cea de plafonare. Pentru ca o echipă să funcționeze bine, este crucial ca oamenii să rămână motivați și să crească. E adevărat ce spun americanii – «People are joining companies and leaving bosses.» Oamenii sfințesc locul.”

[/quote]

O lecție pe care a învățat-o, lucrând cu oameni de la care avea așteptări la fel de mari precum cele pe care le are de la ea însăși, a fost adaptarea stilului de comunicare la unul ”tough minded, but soft handed”, astfel încât să păstreze standardele înalte, dar să dea feedback constructiv.

Cel mai dificil, în State, i-a fost să se obișnuiască cu statutul de ”alien” (așa sunt numiți străinii cu viză de muncă pe teritoriul SUA) – ”deși lucrezi cot la cot cu americanii și la muncă toată lumea e prietenă cu toată lumea, nu reușești să te apropii cu adevărat de ei.”

Experiențele culturale i-au dat ocazia de a observa comportamente și de a-și însuși unele obiceiuri: ”Am descoperit că englezii sunt niște familiști convinși, că le pasă mult mai mult de familie decât credeam. După terminarea programului de muncă, toată lumea se duce direct acasă și nu mai vezi pe nimeni pe stradă. Polonezele beau vodka diluată cu suc de mere, astfel nu le mai doare capul. Ce mi-a plăcut mult la americani, a fost strângerea de mână în momentul în care intri într-o încăpere plină de oameni care nu te cunosc. Ai intins mâna, ai spus cum te cheamă și, brusc, pesoana din fața ta nu mai este un necunoscut.”

La întrebarea ce părere are despre antreprenoriat, Andreea a răspuns cu ”I love it!”. În America toată lumea tinde să fie freelancer, dar, din păcate, când toată lumea face asta, calitatea produselor și serviciilor oferite este contestabilă. Antreprenoriatul este foarte frumos, dar trebuie să fii cel mai bun pe o arie, pe care să o cultivi. Ca și consultant, eu am un brand în spate. Atunci când faci antreprenoriat, tu trebuie să fii brandul și să oferi ceea ce nimeni altcineva nu mai poate face pentru clienții tăi.

După ani buni petrecuți printre străini, a descoperit în România o societate mai deschisă inovației, proiectelor interesante și … foarte multe magazine Mega Image.

[quote]

”Eu când am plecat din România, nu se întâmplau Universități Alternative și lucrurile de genul acesta vor schimba țara asta în bine. Sigur, sunt încă foarte multe de îmbunătățit în sistemul educațional, dar și acolo a început să fie mai multă deschidere.”

[/quote]

Andreea Baciu la Invitatul Saptamanii 2

Leave a Reply