În România este nevoie de 400.000 de IMM-uri pentru a ajunge la un nivel ok de trai. Pe de altă parte, schimbările prin care trece piaţa forţei de muncă ne spun un lucru clar şi evident: că generaţia care vine nu mai poate aştepta să primească locuri de muncă. Trebuie să şi le creeze. În plus, deşi se vorbeşte foarte mult despre inventivitatea românilor, nu auzim prea des poveşti ale afacerilor de succes. De educaţie antreprenorială nici nu mai zic. Pentru mine încă rămâne o enigmă cum poţi învăţa doar prin teorie ce înseamnă să creezi şi să conduci o afacere de succes.

Care e soluţia noastră?

Un lucru pe care l-am observat de multe ori în cadrul universităţii alternative este că fiecare defineşte acest loc în propriul lui fel. Aşa cred că se întâmplă în general cu lucrurile complexe şi noi care nu se pot explica în 2 cuvinte. Ce mă trezeşte pe mine personal din pat dimineaţa şi mă face să vin “la muncă” este credinţa că aici creăm antreprenorii Schimbă-Lume de România. În timp, am reuşit să construim un ecosistem fertil pentru oameni cu inițiativă.

Care e “reţeta” noastră?

Evident că nu există un traseu standard, liniar pe care, dacă îl urmezi, sigur vei ajunge un antreprenor de succes. Nici noi nu pretindem să îl avem. Ba dimpotrivă, trăim într-un haos organizat, proiectat să ducă câţi studenţi, atâtea drumuri. Premisele de la care plecăm sunt următoarele: selectăm foarte atent studenţii Schimbă-Lume (citeşte cum arată studentul nostru), apoi ei trec printr-un model educaţional închegat, învaţă din practică, îşi descoperă pasiunea, îşi definesc valorile, ajung autonomi în învăţare, conduc echipe, proiecte, organizaţii. Învaţă de la unii dintre cei mai buni profesionişti din România, colaborează de la egal la egal cu companii din România şi sunt inspiraţi de oameni de succes, totul întâmplându-se offline într-un hub de învăţare care duce momentan 150 de studenţi. Acestea oferă ceea ce reprezintă pentru noi baza unui viitor antreprenor de succes, a unui freelancer descurcăreţ sau a unui angajat-intraprenor competent.

Pentru a accelera şi facilita lansarea unor afaceri din rândul acestor studenţi, am creat Incubatorul de afaceri B3, un program integrat în modelul educaţional, care se concentrează pe 3 direcţii:

  • să ofere inspiraţie pentru cei care doresc să-şi deschidă o afacere, însă nu au încă o idee;
  • să adreseze nevoi specifice ale studenţilor antreprenori în funcţie de fiecare etapă de dezvoltare în care se află;
  • să ofere resurse pentru accelerarea afacerilor lor (bani, spaţiu de lucru, servicii de consultanţă).

Cum arată anul 2013 -2014 în Incubatorul B3?

Începând de anul acesta, cu ajutorul ING Bank care oferă 20.000 de euro pentru a pune bazele unui fond de investiţii al universităţii alternative, dar care îşi oferă şi expertiza angajaţilor lor, vom porni la drum cu aproximativ 40 de idei de afaceri. Aceste idei vor trece prin 4 etape, urmând ca în la finalul lunii aprilie să avem un Investors Day în care vom învesti în minim 5 afaceri.

Poţi urmări evoluţia Incubatorului de Afaceri B3 de-a lungul anului aici.

Leave a Reply