Prima oară am auzit despre autonomie acum aproximativ doi ani şi jumătate, atunci când am intrat în Universitatea Alternativă. Mi-a luat ceva timp să îi înţeleg toate dedesubturile şi să mă prind cum o pot integra în viaţa mea: fie că se numeşte autonomie în învăţare, fie în modul în care îmi aleg prietenii sau în diverse alte direcții. Însă de multe ori mă întrebam: „Cum poate o companie să îşi însuşească acest concept şi astfel să creeze o altfel de cultură?”
Răspunsul a venit miercuri, de la Invitatul Săptămânii, Marius Ştefan. Marius conduce încă din 2004 mai multe companii. Cea mai de succes este Autonom Rent-a-Car, cea mai mare companie de închirieri auto din România.
Cu o precizie elveţiană, la ora 18:45, Marius a intrat în Learning House, sediul Universităţii Alternative (nici un minut în plus, nici un minut în minus faţă de ora stabilită). Până în momentul în care s-au strâns toţi studenţii în sală, am stat de vorbă la o cafea în faţa unui panou pe care erau trecute mai multe informaţii despre învăţare şi educaţie. E curios şi interesat să afle toate detaliile acelor concepte.
La 19.00 fix deschidem seara. Fiind un om care practică sport în fiecare zi, vrea să stea în picioare, să aibă libertate, să se mişte, “să simtă sala mai bine”. Marius este din Piatra Neamţ şi ca orice tânăr, la vârsta de 18 ani a decis să plece din oraşul natal. A ales Bucureştiul, mai precis, A.S.E.-ul. „Pe vremea respectivă puteai să dai la o singură facultate. Dacă nu intrai, stăteai un an acasă sau plecai în armată. Aşa că îţi alegeai o facultate cât mai apropriată cu nivelul pregătirii tale”, îşi aminteşte Marius Ştefan. El a ales Relații Economice Internaționale – facultatea care se i părea cea mai provocatoare. A intrat fără mari probleme, dar spune că singurul lucru pe care i l-a adus facultatea este faptul că a învăţat „să vorbească inteligent despre subiecte economice”.
Pentru că facultatea nu era de ajuns, s-a înscris şi în organizaţia studenţească AIESEC. Repetă acest lucru tuturor studenţilor – să îşi caute încă din facultate diferite cadre noi de învăţare, organizațiile studențești fiind un bun prilej de a experimenta. Dintr-un pariu făcut cu un prieten, s-a înscris şi la a doua facultate: Finanţe-Bănci. Nu îi plăcea neapărat, dar voia să vadă dacă „Finanţe chiar este cea mai bună facultate”, aşa cum zicea prietenul său.
Încă din anul II s-a angajat în diferite companii. Spre sfârşitul facultăţii, la 24 de ani, lucra în marketing, conducea o echipă de 15 oameni şi avea pe mână bugete de 1 milion de dolari. În această perioadă, cel mai bun prieten al său a plecat în S.U.A. la un MBA. Nu prea ştia ce înseamnă un astfel de program, dar şi-a rugat prietenul să îi trimită materiale să înveţe lucruri noi. Astfel, a luat legătura cu ce se preda la acel MBA şi şi-a spus că vrea şi el. Următorul pas? A căutat o bursă ca să poată pleca.
Primul an de MBA a fost o experienţă excelentă, însă în al doilea an avea de plată o parte din program. Prin urmare, în vara dintre ani s-a hotarât să se apuce de un business. S-a uitat pe piaţa din România şi a căutat ce nu există, dar în S.U.A. se putea găsi uşor şi se putea importa la noi.
Astfel, în 2003, a luat fiinţă primul său business. A construit un site, www.radare.com, unde vindea detectoare radar Cobra. Achiziţiona produsele din Florida la preţul de 12$ şi le vindea în România cu 100$. Treaba a mers bine şi a reuşit să îşi plătească studiile. A mai învăţat un lucru în perioada aceasta – cum să lucreze cu Google AdWords. „Acest lucru mi-a ajutat în fiecare business pe care l-am avut. Dacă ai un business de nişă, e necesar să folosești AdWords.”
Când a terminat studiile în S.U.A., şi-a chemat părinţii pentru absolvire şi pentru o scurtă vacanţă. În această vacanţă a închiriat o maşină pentru a se deplasa mai uşor. Tatăl său a rămas mirat: „Cum? Ne dă cineva maşina lor să ne folosim de ea?!”. După ce s-au întors în România, tatăl l-a sfătuit să deschidă o companie de închirieri auto. Marius s-a uitat atunci pe piaţa din Republica Moldova, piaţă de închirieri care nu exista în acea vreme. Astfel, a cumpărat trei maşini, un telefon mobil, a angajat un vânzător şi a dat anunţ la ziar. „Făcând toate astea mi-am facut datoria de fiu. Mi-am ascultat tatăl, deşi gândurile mele de business erau în altă parte. Conduceam alte patru afaceri.”, spune Marius Ştefan, acum CEO Autonom Rent-a-Car.
Aşa a luat fiinţă compania de închirieri numărul 1 din România. În prezent, aceasta are peste 2.000 de maşini, 38 de agenţii în ţară şi una la Budapesta. Pe ultima o consideră proiect de învăţare, iar „dacă nu merge, poate fi cel mai scump MBA din viaţa mea”. De-a lungul vremii, compania a crescut exponenţial datorită persoanelor fizice care închiriau automobile de la agenţiile Autonom. Însă, în ianuarie 2009 s-a întâmplat ceva. Telefoanele nu au mai sunat, mail-urile nu au mai venit. Timp de trei luni. „A fost cea mai grea perioadă”. Marius a hotărât că trebuie să vorbească cu clienţii să vadă ce nu merge. Atunci a realizat că 20% din clienţii lui sunt persoane juridice, pe care nu le avea în target de nici un fel. Mergând şi vorbind cu aceştia şi-a dat seama că are un mare avantaj competitiv: are preţuri mici şi are acoperire naţională foarte bună. Decizia a fost simplă: reorientare de business către clienţi corporate. Cu această schimbare, anul 2009 s-a încheiat „doar cu 20% creştere, cel mai mic procent din istorie.”
„Întotdeauna mi-a plăcut să fac lucrurile altfel în afacerile în care am fost. Nu îmi plac lucrurile luate de-a gata.” – ne povestea Marius. Dar ce a făcut altfel? În primul rând, „am recrutat entry level, doar colegi cu studii superioare. Nu angajam şoferi aşa cum credea toată lumea, angajam viitori lideri, viitori directori de agenţii.” Limba engleză este obligatorie. „La angajare, le zic tuturor: cât veţi sta în Autonom va trebui să citiţi. Nu orice, şi nu oricât şi nu oricum. Cel puţin o carte de business pe lună.” Un principiu care poate părea pretenţios, dar aşa a ajuns să livreze servicii superior calitative tuturor competitorilor.
Un alt principiu de funcţionare intern este că lunar are loc o şedinţă în care fiecare vorbeşte despre cartea citită, o idee, cu ce a rămas, şi cel mai important, cum poate schimba din ceea ce face în urma acelei cărţi.
Acum 5 ani şi-a dat seama că dacă vrea să supravieţuiască trebuie să schimbe sistemul de management, astfel a trecut la un management bazat pe valori. „Nu întâmplător ne numim Autonom. De 5 ani nu mai semnez devize sau alte hârtii, ci mă axez pe acele zone unde pot da mai multă valoare.” După părerea lui Marius Ştefan, rolul unui CEO se rezumă la două puncte: primul – să recruteze oameni valoroşi şi să menţină relaţiile în companie între oameni, iar al doilea – partea financiară, să se asigure că salariile se plătesc la timp. Este foarte atent la angajaţii săi, aşa că de două ori pe an, timp de o lună, merge prin fiecare agenţie ca să ţină evaluările semestriale personal şi să se reconecteze cu oamenii săi.
Marius nu este preocupat doar de afacerile sale. În ultimii ani a înfiinţat Fundaţia Autonom, fundaţie prin care finanţează diferite proiecte cu impact social. Totul a pornit dintr-o joacă. A dat un e-mail într-o dimineaţă către toţi angajaţii, prin care îi îndeamnă să îşi creeze echipe şi, împreună, să aleagă un proiect către care pot dona 3.000 RON. Dar când aleg proiectul, să trimită şi alte două variante de proiecte pe care le-au refuzat.
În încheiere, Marius ne sfătuieşte să citim cât de mult putem (el face asa cel puţin 3 ore pe zi), să facem sport şi să avem grijă de oamenii de lângă noi. În drumul spre ieşire, i-am lansat o provocare: să alegem o carte împreună, pe care să o citească şi el şi studenţii Universității Alternative, iar apoi să ne întâlnim să vedem ce iese. Abia aştept următoarea întâlnire cu Marius. 🙂