Este ora 19:00 și mă așez comod pe un puf din Edu Cafe, sala care găzduiește de obicei Invitatul Săptămânii. Aștept să aflu povestea lui Bogdan Nițu, CEO Webstyler, cea mai premiată agenție de digital din România. Pe hol se aud niște pași și Bogdan intră în cameră. Pe măsură ce povestește, îmi dau seama că secretul succesului pentru Bogdan este pasiunea pe care o pune în toate lucrurile pe care le face și dorința de a deveni din ce în ce mai bun.
La 13 ani, Bogdan și fratele său erau pasionați de jocurile pe calculator. Pe atunci erau mai multe reviste dedicate gamerilor, printre care și hobBIT, unde puteai face schimb de jocuri cu alți cititori. De aici a pornit prima lor idee de business și așa s-a născut Laconic, primul brand pe care l-a consolidat Bogdan, deși pe atunci habar nu avea ce înseamnă branding. Încet, încet, Laconic a devenit cunoscut nu numai în Ploiești, unde locuiau cei doi frați, dar și în Buzău și Pitești. Business-ul s-a extins și numele brandului a fost schimbat în „Lighthouse” după un proces de „rebranding” făcut intuitiv și în joacă, dar care semăna puțin cu cele făcute în prezent de agenții. La 15 ani, aventura cu antreprenoriatul și publicitatea se încheie, dar peste 4 ani, când Bogdan ajunge la București, tot aproape de acest domeniu se întoarce.
Se angajează ca DTP-ist într-o tipografie. Așa cunoaște oameni din agenții de publicitate prin care ajunge să lucreze ca grafician și Art Director la GMP, agenția pentru care mai târziu construiește primul său site, acesta fiind și primul site al unei agenții din România. Succesul vine odată cu texaco.ro. Nu mai făcuse webdesign până atunci dar, într-o lună, texaco.ro era gata. Pentru că a respectat informațiile din brandbook, texaco.ro a fost remarcat atât în țară și cât și pe plan internațional. Această recunoaștere i-a dat multă energie și împreună cu fratele său, decide că asta ar fi cam ce ar trebui să facă mai departe: webdesign. Așa apare Webstyler.
Atunci când faci lucrurile cu pasiune, rezultatele vin în mod natural. Bogdan și-a propus ca într-un an de la înființarea firmei, Webstyler să ajungă cea mai bună agenție pe nișa ei. Gândindu-se la modalități pentru a măsura acest obiectiv, a descoperit Internetics, cel mai mare festival de online marketing și advertising din România. În primul an de participare, au fost nominalizați la 8 din 10 categorii și au câștigat 2 premii. Evoluția a continuat. În 2004, au fost cei care au inventat gamevertising-ul în România în campania lui Băsescu și tot ei au creat prima formă de User Generated Content în care invitau publicul să creeze propriile afișe de campanie.
După mulți ani de experiență în comunicarea digitală, Bogdan ne povestea că unul dintre rolurile internetului pentru un brand este acela de a crea o relație între brand și consumator prin User Generated Content sau prin lucruri care îi ajută într-un fel (de exemplu, aplicația Nike+ care este ca un antrenor personal de alergat). Alt rol al online-ului pentru un brand este acela de a vinde un produs sau un serviciu și de a crea anumite strategii pentru a fideliza clientul – altfel spus, CRM (Customer Relationship Management). În ceea ce privește trendurile din acest domeniu, se pare că brandurile se vor folosi din ce în ce mai mult de platformele de „mobile” pentru a relaționa cu consumatorul.
Bogdan spune că „noi”, cei din publicitate, „educăm în timp ce comunicăm.”
„Cât timp eu conduc agenția asta, noi n-o să-l facem pe Dorel.” De ce? Nu pentru că reclama cu „Dorel” nu a avut succes, ba chiar a prins, ci pentru că nu promovează valori, nu provoacă publicul să se dezvolte, ci dimpotrivă. Bogdan își dorește ca Webstyler să aducă valoare „atât clienților, cât și oamenilor în general”. Acest lucru se reflectă și în interiorul agenției unde fiecare echipă are propriile obiective de îndeplinit pentru că în viziunea lui, “oamenii creativi reușesc să facă acel «extra mile» pentru ideea lor”.
“If you build it, it will come” este motto-ul care îl ghidează pe Bogdan pe acest drum plin de provocări. De la 13 ani, Bogdan continuă să se provoace și să progreseze, iar acum a ajuns să conducă cea mai premiată agenție de digital din România. Tu ce drum îți construiești în prezent?