Anul acesta, am avut plăcerea să trăiesc din nou.
Camp-ul e viaţă. Viaţă trăită cu toate emoţiile şi experienţele bune pe care şi le doreşte un om în perioada de timp cât îi este dat să fie viu. Ne-am întâlnit la Moieciu de Sus, unii mai puţin dormiţi ca alţii, toţi pregătiţi cu bagajele de emoţie suite în autocar. Participanţii au păşit în lumea creată cu câteva luni de zile înainte de o mână de alţi studenţi alternativi ca şi ei, şi noi, alţi câţiva oameni din echipă.
Din prima clipă i-am întâmpinat cu cele necesare. Nu le-am dat pâine şi sare, ci un gram de atenţie la ce urma să li se întâmple şi intenţie în tot ce aveau să aleagă să trăiască.
Ce a urmat a fost o serie de 5 atitudini. Rând pe rând, în fiecare zi am ales împreună să trăim Relating, Learning, Playing, Sharing şi Dreaming, fiecare dintre acestea, mai mult sau mai puţin, rezonând cu fiecare participant într-un fel anume. Scopul Camp este acela de a surprinde esenţa unui an întreg de universitate alternativă în cele câteva zile de trăiri intense cu atitudini şi valori ce ţin de comunitatea formată aici.
Pe tot parcursul Camp, participanţii aveau grijă să-şi descopere propria lor esenţă pe care o simbolizau prin diferite elemente într-o sticlă simplă ce te inspira la reflecţie. Ritmul în care descopereau era al fiecăruia, însă, pentru a-şi lua fiecare cât mai mult din acele zile, se întâlneau la loc cunoscut şi oră de apus la aşa numitul moment de Reflecţie. Aici îşi împărtăşeau unii altora cum s-au mai descoperit în acea zi.
Ne-am extenuat cu jocuri şi poveşti despre fiecare dintre noi. Jocurile au deschis atmosfera sau i-au mai pus un nivel de profunzime atitudinii de colaborare.
Am descoperit mai multe despre învăţare şi barierele pe care le luăm cu noi pentru a ne delimita zona de confort. Am îmbinat cunoaşterea de sine şi cunoaşterea ca profesionişti prin ateliere şi discursuri susţinute de invitaţii prezenţi.
Ne-am întors la ce înseamnă copilăria şi curajul de a te aventura cu bucurie de copil. Am dat libertatea de alegere fiecărui student de a-şi alege cum să se joace, de a fi împreună la înfrângere şi la victorie în Olimpiada Caselor şi de a se aventura în Capture the Flag – jocul de noapte ce depăşeşte bariere personale.
Am deschis cărţi necitite până astăzi sau de la care am ales să mai învăţăm ceva nou. Am împărtăşit ca şi cărţi vii din ceea ce ştim, am trăit şi i-ar bucura şi pe alţii să ştie. Am ştiut să zicem mulţumesc la final şi să deschidem pofta de a împărtăşi şi celorlalţi.
Ne-am bucurat de esenţa visului prin toate simţurile – am pornit într-o călătorie în interior, printre poieniţe întregi de flori, cu gândul la cele mai valoroase lucruri din acel moment. Ne-am făcut curaj să îndraznim să visăm ascultând poveşti impresionante, şi în final a fost despre curajul fiecăruia de a-şi transmite visul
Camp 2014 a fost despre fiecare om prezent să simtă ceea ce ne aşteptam până acum să trăiască doar studenţii participanţi, aşa că ne-am bucurat să dăm această experienţă şi persoanelor resursă prezente şi membrilor echipei UA. A fost despre bucuria de a lucra împreună şi de a ne ajuta unii pe ceilalţi – am construit împreună cu studenţi total responsabili de activităţile din Camp şi de crearea lor de la început până la momentul când am celebrat finalul. A fost start pentru o comunitate a profesioniştilor şi profesorilor practicieni care fac ca Universitatea Alternativă să fie un loc cu adevărat bogat în resurse educaţionale şi rezultate pentru studenţi.
În cele 6 zile, am văzut lacrimi, zâmbete largi, emoţia necunocutului, teamă şi timidate, curaj şi deschidere sinceră. Cel mai mult mi-a plăcut să văd un moment de o mare simplitate, lipsit de intrigă şi deznodământ.
Era o noapte adâncă. Din sala de mese se auzeau probele de sunet pentru petrecerea ce avea să se anunţe. Oamenii încă nu erau obosiţi cât să se retragă în camere, sau poate nici nu-şi dădeau seama ce-i ţinea să fie mai departe curioşi şi bucuroşi unii de alţii. Într-un colţ lângă cabana echipei de organizare erau 2 leagăne şi câteva măsuţe bistro franţuzeşti cu lumânări aprinse pe masă. Tot spaţiul era luminat de o instalaţie de becuri albe, sferice – parcă oprea timpul în loc felul în care luminau.
În jurul copacului de unde se ţineau discursuri erau copii şi părinţi ce acum îşi găseau timpul să se joace – zâmbete îi luminau şi îi apropiau parcă mai mult ca oricând. În spatele lor, era Jazz – un câine lup alb, blând – alerga de colo colo cu chef de joacă. Sub corturi erau studenţi cuibăriţi la poveşti – se descopereau şi învăţau unii despre alţii, continuau să relaţioneze pentru că i-au înţeles meşteşugul. Se auzea şi mingea de volei, din locul în care erau cei nestatornici şi de unde se auzeau şi hohote largi de râs – oamenii se simţeau tare bine. Dacă peisajul ăsta pare prea din poveste, a fost presărat şi cu atipic. Ana şi Floarea au spart ceea ce părea linişte şi peisaj de calm cu strigătele şi râsetele puternice – Pauloosh le plimba cu căruciorul cu care am cărat materialele şi produsele primite de la parteneri. Era mare haz pe ei în timp ce zdrăngăneau pe pietrele de pavaj.
Cu imaginea asta în faţă, eu simt că am oprit timpul în loc şi m-am prins că lucrurile sunt mai simple decât aş crede şi uneori e tare plăcut să stai să priveşti cu bucurie frumuseţea pe care viaţa o reprezintă.
În a fi parte din acest proiect, am învăţat cât de mult înseamnă să faci lucruri cu adevărat importante împreună cu oameni cu care te bucuri, râzi, munceşti şi cu care legi prietenii ce pot ţine şi o viaţă. În mijlocul ăsta de natură vie, eu mi-am descoperit din esenţa mea de joacă, viaţă şi învăţare alături de toţi ceilalţi 150 de co-creatori de Camp.
Proiectul CAMP 2014 a fost finanțat de Comisia Europeană prin programul Tineret în Acțiune, gestionat în România de ANPCDEFP – Agenția Națională pentru Proiecte Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale.”
Le mulțumim lor și tuturor sponsorilor și susținătorilor proiectului pentru că împreună am făcut experiența CAMP 2014 să se întâmple.