A trecut de curând perioada sărbătorilor și mi-am adus aminte că, de când sunt mică, mă uit cu mare drag la Moșul simpatic cu obrajii roșii și cu barba albă din reclamele Coca-Cola. Am fost mereu curioasă ce se află în spatele acestui brand, care e povestea lui, ce poți face ca angajat Coca-Cola și care sunt oportunitățile de dezvoltare. Prin proiectul „Rent a team” de la Universitatea Alternativă, am pătruns împreună cu Laura, colega mea, în casa celui mai longeviv brand din lume.

Astfel am aflat, la sediul Coca-Cola HBC din Pipera, despre Doctorul John Pemberton, inventatorul siropului de Cola, despre valorile companiei, despre produsele ei și despre felul în care este organizată la noi în țară. Apoi am cunoscut echipa de management trainee de anul acesta.

În cele ce urmează, am să vă împărtășesc și vouă povestea celui mai cunoscut brand din lume, poveste care începe încă din mai 1886.

Siropul a fost inventat de Doctorul John Pemberton, un farmacist care a îmbinat o serie de ingrediente secrete și a ajuns la o nouă rețetă  care nu a fost aflată nici până astăzi. Cel care i-a dat numele pe care îl știm cu toții azi este Frank Mason Robinson, contabilul doctorului John Pemberton. El este și cel care a creat logo-ul Coca-Cola ce este folosit și în prezent, precum și primele reclame Coca-Cola. În 1888, Coca-Cola a fost vândută lui Asa Candler, un om de afaceri care fondează corporația pentru a produce și a distribui sucul. Cel care extinde Coca-Cola peste granițele SUA este Robert Woodruff. Coca-Cola devine astfel primul brand global.

Înainte de a povesti mai mult despre Coca-Cola HBC, o să fac o scurtă introducere în sistemul Coca-Cola. Acesta este format din The Coca – Cola Company și îmbuteliatorul direct, Coca-Cola Hellenic.

The Coca-Cola Company, cu sediul în Atlanta, sunt prezenți în peste 200 de țări și sunt cei care dețin brand-ul, rețeta unică și standardele de calitate. Aceștia sunt responsabili de vânzarea concentratului către îmbuteliatori și de gândirea campaniilor de marketing globale orientate către consumator.

Coca-Cola Hellenic este îmbuteliator direct cu sediul la Zug, în Elveția, fiind prezenți în 28 de țări și deținătorii forței de producție, distribuție și vânzări.  Acționează direct în piață și gândesc acțiuni de marketing locale orientate către client.

Acesta este sistemul Coca-Cola, iar cele 2 companii funcționează atât de bine împreună încât toată lumea crede că sunt una singură.

În România, activitatea a început în 1991, iar Sistemul Coca-Cola de aici este reprezentat de Compania Coca-Cola România (filială a The Coca-Cola Company) și Coca-Cola HBC, unul dintre cei mai mari îmbuteliatori la nivel global, din cadrul Sistemului. Pe lângă sediul central unde am fost în vizită, Coca-Cola HBC România mai are 3 fabrici de îmbuteliere în România: la Ploiești, la Timișoara și la Poiana Negri. Fabrica de la Ploiești este cea mai mare din România și este primul depozit inteligent, complet automatizat din țară. La Timișoara și la Ploiești sunt produse toate băuturile răcoritoare carbonate și necarbonate (Coca-Cola, Sprite, Fanta, Cappy, Cappy Tempo, Nestea, Powerade, Burn, Illy), iar fabrica de la Poiana Negri este cea care îmbuteliază apele minerale naturale Dorna, Dorna Izvorul Alb și Poiana Negri. De asemenea, compania reușește să distribuie produsele sale în toate colțurile țării prin intermediul unei rețele de distribuție formată din peste 20 de depozite și centre de distribuție.

Pe lângă calitatea produselor și a atenției acordate îmbutelierii și distribuitiei acestora, Coca-Cola HBC investește mult și în oamenii săi. Toți angajații Coca-Cola au acces la o gamă largă de training-uri și la tot felul de resurse online utile pentru dezvoltarea lor personală. Ceea ce mi s-a părut mie interesant este programul de Management Trainee, un program care pregătește tineri absolvenți pentru o poziție de manager în cadrul companiei. I-am cunoscut pe cei din generația 2014 de trainee într-o sală colorată cu cărți, pufuri – denumită Coke&Fun, unde angajații companiei pot veni fie pentru a lucra, pentru a se relaxa sau pentru întâlniri de business.

Cei 12 tineri care duc mai departe povestea începută în 1886 de Doctorul John Pemberton și de Robinson sunt:

  • Ionuț Lascu (HR Management Trainee)
  • Iulian Hogaș, Daniel Cenușă, Carmen Nica (Production Management Trainee)
  • Cristina Mitroi (Customer Service Management Trainee)
  • Raluca Mancu (Marketing Management Trainee)
  • Alexandra Bode (Quality Assurance Management Trainee)
  • Bogdan Mihalache (Audit Management Trainee)
  • Marius Bejan (Procurement Management Trainee)
  • Alexandra Trandafir (Commercial Excellence Management Trainee)
  • Denisa Bucur si Andreea Sprinceana (Key Account Management Trainee)

Am remarcat entuziasmul cu care povesteau despre ceea ce fac și despre experiența lor de până acum în program. Un cuvânt care se repetă la fiecare dintre ei este învățarea și dezvoltarea personală. În fiecare zi, ei simt ca învață ceva nou. Fiecare trainee are un mentor care îl îndrumă și care îl ajută atunci când are nevoie și fiecare are un parcurs profesional adaptat la nevoile sale. Deși se cunosc numai de câteva luni, par a fi mai mult decât niște colegi de muncă. Fac glume între ei, se ajută reciproc, ies împreună. Sunt o echipă. Sunt cei care vor ocupa poziții de management peste câțiva ani.

Vestea bună e că programul va continua și anul viitor, așa că dacă vreți să lucrați într-un mediu care pune accent pe dezvoltarea angajaților în mod constant și vă doriți să ajungeți manager, programul Coca-Cola HBC de Management Trainee s-ar putea să vi se potrivească! Pe lângă acesta, Coca-Cola HBC oferă pentru studenți și oportunități de internship în urma cărora pot fi angajați.

În câteva ore, am aflat o mică parte din istoria brandului Coca-Cola și care ar fi oportunitățile pentru tineri și studenți. În continuare vom face o vizită fabricii Coca-Cola HBC din Ploiești și vom sta pe lângă cei 12 trainee, vom afla ce fac în detaliu și cum i-a ajutat concret programul până acum. Vă invităm să citiți următoarele articole pentru a înțelege mai bine ce înseamnă experiența Coca-Cola HBC și dacă v-ati putea găsi locul în interiorul acestei companii.

Leave a Reply