Urma o zi ploioasă de sâmbătă, dar care se anunța a fi plină de lucruri interesante. Mă îndreptam cu drag spre evenimentul Alter/native Leaders Meetup, de la Universitatea Alternativă, unde abia așteptam să interacționez cu ceilalți lideri de ONGs-uri studențești. O zi care aducea nu doar ploaie, ci și oportunități noi.

Evenimentul a început în holul mare din Learning House cu două discursuri. Întâi, Cristina Cristea, una dintre persoanele care au fondat UA, ne-a povestit despre cum a apărut ideea unui alt mod de a învăța și cum s-a materializat inițiat în CROS – Centrul de Resurse pentru Organizații Studențești. Comunitățile de practici au pornit sub forma unor grupuri de lideri din organizații studențești care învățau împreună, unii de la ceilalți și de la profesioniști, cum să facă lucrurile mai bine și să aibă mai mult impact în organizațiile lor. Deși UA, mediul în care tinerii învață practic și personalizat, a devenit treptat mai mare decât CROS, de unde și schimbarea de nume, încă există dorința de a avea un loc cu resurse pentru ONGs-uri, un loc în care să colaboreze și să învețe.

Diana Rosetka, Managing Partner la Equatorial, o persoană despre care auzisem foarte multe lucruri frumoase și pe care abia așteptam să o cunosc, ne-a povestit cu drag de activitățile pe care le desfășoară și cum vede ea ONGs-urile studențești. 

Ne-a vorbit cu multă pasiune despre viitorul ONG-urilor și despre noul model reprezentat de structurile și organizațiile democratice precum UA. Cum că ar fi minunat să reușim să ducem colaborarea dintre organizații la alt nivel, să inițiem proiecte împreună, care să aibă un impact asupra societății și să ducă la dezvoltarea ei. Ne-a caracterizat ca fiind oameni cu viziune, dar care avem nevoie de o doză mai mare de pragmatism pentru a duce lucrurile mai în concret.

Tot discursul Dianei mi-a transmis multă energie pozitivă și am rămas cu ideea clară în minte că schimbarea are loc de la sine, iar noi ar fi bine să o lăsăm să vină.

A urmat partea de sharing, când am fost împărțiți pe ariile de interes pentru a face schimb de experiență și găsi soluții mai bune la problemele noastre, împreună. Am ajuns să împărtășesc provocările cu care mă confrunt la nivel de conducere a unui ONGs studențesc cu alți oameni care se confruntă cu  provocări similare. A fost momentul în care am simțit că cineva nu doar mă ascultă, dar și înțelege. Și nu am rămas doar la stadiul de analiză, ci am dus discuția către găsirea unor soluții, punând tot felul de idei pe masă – în special legate de implicarea voluntarilor, despre cum îi ținem conectați cu organizația, dar și despre cum dezvoltăm o strategie generală. A fost intens și am simțit că aș putea sta o zi întreagă alături de acei tineri implicați care fac lucruri frumoase în organizațiile lor, să dezbatem tot felul de dileme și provocări.

După primele ore, simțeam deja că sunt conectată cu toți acei oameni și eram foarte curioasă, doream să aflu răspunsul la multe întrebări: Oare ei cum fac recrutarea?  Cum monitorizează ei evoluția oamenilor din echipă?  Toate aceste întrebări răsunau în pauzele dintre sesiuni, holul fiind împânzit de tineri entuziasmați, care doreau să afle și să împărtășească.

Pentru ultima parte, am ales să particip la atelierul de „Managementul schimbării”, ținut de Diana Rosetka. L-am ales deoarece organizația din care fac parte trece printr-un moment de creștere și dezvoltare cu o intensitate foarte mare, petrecându-se o mulțime de schimbări. Am ieșit din acea cameră având totul mult mai clar în minte, de la cum să identific ce vreau să schimb, care sunt barierele, asupra cărora dintre ele am control, până la cum să punem în acțiune schimbarea și la ce reacții să ne așteptăm în funcție de tipul de persoană. Ce mai, am avut parte de un atelier și o zi plină de învățare, asimilând constant informații noi pe care abia aștept să le pun în practică.

La finalul acestei zile intense, am rămas în minte cu o idee simplă, menționată de către Ioana Cepoi, Community Builder în UA: noi, ONGsiștii plini de pasiune care vrem să aducem un impact, suntem de fapt colegi de misiune.

 

Cei 40 de ONGsişti prezenţi s-au bucurat de ateliere pe temele lor de interes, ținute de profesioniști:

Mai multe fotografii de la eveniment, aici.

Leave a Reply