Fie că lucrezi într-un domeniu creativ sau că vrei să îți pui amprenta pe ceea ce faci, creativitatea este sigur o resursă pe care îți dorești să o ai la îndemână. Nu vei fi creativ dacă vei sta și te vei uita la o foaie albă în speranța că vei scrie următorul roman care va câștiga premiul Nobel pentru literatură. Dar, dacă te pregătești pentru a fi creativ, s-ar putea să îl scrii până la urmă. Twyla Tharp, una dintre cele mai mari coregrafe americane, care a creat peste 130 de dansuri, ne povestește câteva dintre secretele ei și ce putem face ca să fim din ce în ce mai creativi în cartea sa: „The Creative Habit: Learn it and use it for your life.”
Deși am tot auzit că rutina omoară creativitatea, cei mai mari artiști, scriitori, compozitori, aveau tot felul de ritualuri înainte și în timp ce munceau. Scriitorul C.S. Lewis avea toate activitățile împărțite pe ore și își urma programul cu strictețe în fiecare zi. Stephen King are, de asemenea, o rutină zilnică. Își începe dimineața cu o cană de ceai și începe să scrie între 8:00 și 8:30 la același birou, aranjat la fel de fiecare dată. Twyla Tharp se trezește în fiecare dimineață la ora 5:30 și merge la sală. Aceste sunt ritualurile lor care îi pregătesc pentru procesul creativ.
„The routine is as much a part of the creative process as the lighting bolt of inspiration, maybe more.”
Pentru toți acești mari artiști obiceiurile și disciplina sunt niște catalizatori al creativității, un proces care îi ajută să vină cu idei din ce în ce mai bune pentru munca lor. „The big idea” nu vine imediat, ci este și ea în sine un rezultat al unui proces. Twyla îl numește „idea scratching”. Primul pas este să generezi idei, orice idee. Important e să ai câteva idei pentru că, în final, se vor lega într-un fel sau altul, vei face tot felul de conexiuni și vei ajunge la o idee care știi că e ceea ce căutai de la început.
„Without little idea there are no big ideas.”
Twyla nu știe cum va arăta dansul de la început. Începe cu câțiva pași, apoi trece la următorii și, după mai multe încercări, are coregrafia. Mai sunt și alte modalități de a căuta idei:
-
Cititul: cărți, reviste, ziare, articole interesante pe net.
-
Atenția în jur. E o metodă bună pentru pentru cei care vor să scrie povești sau cântece. Melodia „Eight Days a Week” de la The Beatles a apărut în urma unei conversații dintre Paul McCartney și taximetristul care îl ducea către John Lennon.
-
Creațiile altor oameni. Dacă vrei să pictezi și nu ai inspirație, cine știe ce idei ai avea dacă ai merge la un muzeu să vezi ce au creat alți pictori?
-
De la realizările mentorilor sau eroilor tăi. Ai cumva un antreprenor pe care îl admiri? Ce a făcut el bine și cum ai putea adapta la ce faci tu?
-
Natura. Mozart și Beethoven erau mari iubitori de păsări, iar muzica lor s-a inspirat mult din sunetele lor. Dacă ești designer vestimentar și cauți noi modele pentru hainele tale, poate o plimbare prin natură ți-ar putea oferi câteva idei.
Cele mai mari și inovatoare idei le vei avea, în schimb, în momentul în care vei stăpâni meseria pe care o practici. Dacă ar fi să ne gândim la „taxonomia lui Bloom” din învățare, creativitatea apare cam pe la nivelul de sinteză în care ai înțeles și stăpânești ceea ce înveți și ești capabil să vii cu idei noi. Pentru a dobândi o competență și a o perfecționa, este nevoie de practică. „Perfect practice makes perfect”. Exersează cât mai mult și vei deveni din ce în ce mai bun. Michael Jordan se antrena mai mult ca adversarii lui și a devenit unul dintre mai buni jucători de basket din lume. Twyla crede că este important să îți îmbunătățești acele abilități și competențe pe care nu le stăpânești foarte bine și sunt importante pentru tine: „Warriors know they need to enlarge their arsenal of skills in order to avoid becoming predictable to their adversaries”. Tu te-ai gândit la ce ești deja bun și la ce mai ai de lucrat?
Dar ce faci dacă stăpânești deja ceea ce vrei să faci și tot nu mai ai idei? Twyla numește acest moment „rut”, iar momentul opus, când ești plin de idei, „groove”. „Rut and groove”. Momentele de neinspirație apar fie pentru că ai avut o serie de idei proaste până la momentul respectiv, fie pentru că nu e o perioadă bună pentru tine sau pentru că nu s-au legat niște lucruri. Pentru a ieși dintr-un astfel de moment este important, în primul rând, să îți dai seama că treci printr-unul și apoi să îți dorești să îl depășești și să intri în „groove”. Îl poți găsi în diverse moduri: fie într-o persoană dragă, fie într-un personaj preferat, sau poți folosi un exercițiu pe care îl dă Twyla ca exemplu în carte. Se numește „Build a bridge to the next day” și constă în a-ți păstra o parte din energia creatoare pentru următoarea zi. Unii scriitori, de exemplu, se opresc din scris când ajung la un anumit număr de caractere, sau când depășesc timpul alocat pentru creație.
Cartea este plină de astfel de exerciții de creativitate care să te ajute să depășești acel „rut” descris mai sus. Fiecare capitol are exerciții specifice pe care le poți face pentru a gândi în moduri diferite și sigur vei avea idei din ce în ce mai bune dacă le încerci de mai multe ori. Câteva dintre ele sunt:
-
„Bring your own pencil”: să ai mereu la tine obiectul de care ai nevoie pentru a crea.
-
Fii atent în jur: observă un cuplu de pe stradă. Prima dată scrie tot ce vezi la ei și imaginează-ți un scenariu, iar apoi notează-ți doar ce ți se pare interesant. Vei afla, astfel, multe despre tine!
-
Citește în profunzime. Atunci când citești operele unui autor, începe cu cea mai recentă și continuă cu celelalte până când ajungi la primele lui opere. Vei observa repetiții și felul în care i se schimbă stilul pe măsură ce se dezvoltă.
-
Provoacă-te. Deschide o carte și ia primul cuvânt care îți iese în față. Folosește-l ca motiv pentru viitoarea ta creație.
-
Plimbare cu un scop. Când rămâi fără inspirație, caută un loc care să te inspire și du-te acolo cu un scop. Dacă nu mai ai cuvinte, vizitează o bibliotecă și ia cărțile la rând. S-ar putea să ai idei.
-
Pune-ți 20 de întrebări despre subiectul care te interesează pentru a-l înțelege mai bine.
Creativitatea se poate deci dezvolta, iar cartea scrisă de Twyla este cu siguranță plină de sfaturi utile.
Acum, că ai în față câteva sfaturi de la un coregraf de succes despre creativitate, poți să le aplici fie că vrei să scrii o carte sau să găsești idei creative pentru afacerea ta. Dintre toate sfaturile Twylei de mai sus, tu pe care dintre ele îl vei încerca primul?