Sunt în Dreaming Room, o cameră mică de la parterul Universității Alternative, unde se organizează de obicei întâlniri unu la unu. În fața mea este Corina Angelescu cu al ei zâmbet mare și călduros pe care îl poartă peste tot: în UA, în rolul de Co-Creator și în organizația Voluntari pentru Idei și Proiecte (VIP) în rolul de președinte.
Dorința Corinei de a intra într-un ONGS a apărut încă din perioada liceului, când o fostă colegă de cămin i-a povestit de proiectele pentru studenți pe care le organiza în ASER (Asociația Studenților Economiști din România). Încă de pe atunci își imagina cum ar putea fi experiența ei ca voluntar și ce lucruri frumoase ar putea face alături de alți oameni cu aceleași idealuri.
Odată cu începerea liceului Corina a ales să plece din Slănic Prahova. A decis să urmeze cursurile Colegiului Ion Luca Caragiale din Ploiești, dat fiind faptul că acesta avea cluburi de dezbatere, de teatru și alte oportunități de dezvoltare pe care Corina nu le putea găsi în niciun liceu de acasă. Pe parcursul celor patru ani de liceu, Corina și-a dat seama ce fel de oameni vrea să aibă lângă ea: oameni integri și autentici. În momentul în care s-a decis la ce facultate să dea, a ales ASE-ul pentru că acolo sunt cele mai multe ONG-uri studențești.
În primul an de facultate, a aplicat în ASER unde a ajuns până în perioada de probă de care nu a trecut. Anul I de facultate și visul Corinei de a intra într-un ONGS nu s-a îndeplinit. Cu câteva luni mai târziu, participă la un proiect VIP, Personal Development School, unde găsește oamenii de care vorbeam mai sus, acei oameni cu care simte că rezonează atât la nivel de caracter, cât și la nivel de misiune. Erau oameni care își doreau să aibă un impact în societate, să producă o schimbare și să facă lucruri frumoase împreună. Așa că alegerea a fost ușoară, a aplicat în VIP.
„În toamnă stăteam cu formularul VIP în față și mă întrebam în ce comunitate să intru.”
A ajuns în comunitatea Leadership Development din cadrul VIP, unde a făcut HR și Marketing și a organizat Impact Marketing School. În cadrul departamentului de HR a inițiat un grup de Public Speaking pentru care a construit un plan de învățare, iar apoi a ținut training-uri pentru cei care își doreau să i se alăture. Aici a descoperit zona de Learning & Development care i-a plăcut cel mai mult. Lucrând în echipa de Marketing, și-a descoperit pasiunea pentru strategie.
Un an mai târziu devine coordonatorul comunității de Leadership și se înscrie în Universitatea Alternativă, inițial cu gândul de a lua resursele din Universitate și de a le folosi pentru creșterea comunității pe care o coordona. După un an, și-a dat seama că Universitatea Alternativă este mai mult decât atât.
Acum este președintele VIP, Co-Creator al Universității Alternative, rol în care contribuie în mod direct la creșterea universității. Ca student ONGsist și membru UA, și-a dat seama că cele două se pot îmbina foarte armonios pe mai multe niveluri. Atât în primul an de student alternativ, cât și în al doilea, foarte multe dintre lucrurile învățate în UA le aplică și în VIP. „Experiența UA se completează foarte bine cu experiența de ONGsist, pentru că am cadrul în care să aplic foarte mult (ajunge să fie foarte mult despre learning by doing în ONGS, iar în UA îmi dezvolt și partea de reflecție și de învățare socială).”
Pe lângă resursele pe care le-a dus în VIP, pentru Corina Universitatea Alternativă a fost și este un cadru ideal pentru a facilita schimbul de experiență între ONGSisti și astfel de a dezvolta împreună mediul organizațiilor studențești. De exemplu, în primul său an alternativ, pe holul universității, a purtat o discuție cu Sorin Brîndușescu, președintele ASER, în urma căreia au învățat fiecare lucruri noi despre cultura organizațională a ONGSurilor din care făceau parte. Tot prin intermediul UA, a dezvoltat în Asociația Studenților și a Absolvenților Filierei Francofone (ASAFF), alături de Ana Pîrvulescu, președintele de la acea vreme, o comunitate de Project Manageri, folosind bunele practici dobândite în VIP.
Cu ajutorul experienței UA, dar de data aceasta din rolul de membru în Core Team, a putut să își consolideze cunoștințele de cultură organizațională, pe care le-a folosit și în VIP unde dorea să lucreze tot pe partea de cultură. Decizia de a intra în Core Team a luat-o în urma recrutărilor de anul trecut. A văzut că în spatele universității este ceva mult mai mare și și-a dorit să înțeleagă UA și dintr-un punct de vedere strategic.
„Dar de departe cel mai mare impact asupra mea l-a avut întâlnirea strategică, alături de toți cei 21 de co-creatori din Coreteam. Simt ca am conștientizat încă o dată că fac parte din ceva mai mare, dintr-un grup vizionar și curajos, cu esență de schimbă-lume. Și cred că asta e ceva ce niciun alt job pe lumea asta nu îmi poate da.”
Universitatea Alternativă a învățat-o să fie mai echilibrată. Și-a dat seama de importanța timpului pe care îl petreci cu tine și de cât de necesare sunt acele momente în care iei o pauză și îți încarci bateriile. A devenit mai prezentă în viața ei. La unul dintre evenimentele Invitatul Săptămânii, eveniment care se desfășoară săptămânal în ziua de miercuri în Universitatea Alternativă, a învățat de la Oana Pellea să își pună mereu întrebarea „De ce sunt eu aici?” și să se gândească la ce are de învățat din fiecare situație. De asemenea, modelul UA bazat pe autonomia în învățare, pe învățarea care e relevantă pentru tine și nevoile tale, au contribuit la Corina, cea prezentă în propria sa viață, cea care își pune din ce în ce mai des întrebarea „Ce este important pentru mine?”.
„Eu, persoana care devine mai prezentă în propria ei viață, sunt acolo unde simt că e important să fiu. Sunt în VIP, sunt în UA, sunt în viața anumitor oameni într-un anumit fel (prieteni și familie), dar important e că eu decid ce și cum.”
Mai sunt câteva luni până la terminarea mandatului său de președinte în VIP, dar Corina nu își dorește să se îndepărteze prea mult de ONGSul său. Își dorește să se implice din perspectiva de alumn și să inițieze proiecte în cadrul comunității de alumni VIP. În Universitatea Alternativă își dorește să se implice de anul viitor și mai mult în rolul de co-creator.
Corina este studentul alternativ care își dorește să facă lucruri de impact alături de alți oameni și îi provoacă pe colegii ei ONGSiști să se conecteze la ceilalți asemenea lor, să se autodepășească și să aibă în vedere imaginea de ansamblu. Corina te provoacă, pe tine, studentul implicat în ONGS să colaborezi cu cei ca tine pentru că împreună puteți face lucruri cu și mai mare impact. Ce zici, accepți provocarea?