FH2A7334În momentul în care am intrat în Learning House m-a întâmpinat o energie inexplicabilă și voci entuziasmate. Pe hol și în bucătărie studenții își povestesc unul altuia ultimele lucruri pe care le-au mai făcut și fac planuri pentru proiecte viitoare. Aici toată lumea se cunoaște cu toată lumea, iar studenții noi sigur vor reuși să facă acest lucru dacă nu au apucat să îi întâlnească încă pe toți ceilalți. Cu un ceai cald și zâmbetul pe buze ne strângem rând pe rând în Edu Cafe și ne pregătim să descoperim povestea invitatului din această săptămână.

După ce ne așezăm pe scaune și pe bean bags, în sală intră Bogdan Staicu, CEO Mobexpert. Se uită rapid către noi, studenții cărora urmează să le vorbească despre ce înseamnă să fii bun (merituos), atât în plan profesional, cât și personal. Nu lungește introducerile, așa că trece direct la subiect.

„A fi bun, merituos, este ceea ce diferențiază orice individ”. Lucrul acesta l-a învățat pe propria-i piele, încercând să fie întotdeauna cu un pas înaintea celorlalți. „Gândește-te la ce ai tu în plus față de ceilalți și perfecționează-te!”.

După cursurile Liceului Teoretic Traian Vuia, Bogdan a renunțat la visul de a fi pilot de avioane în armată. A ales în schimb Relațiile Economice Internaționale, din cadrul ASE-ului, pentru că economia era un domeniu destul de nou în anii ’90. Și așa a început să zboare către o nouă perspectivă în viață.

Pe atunci ceea ce îl diferenția de ceilalți colegi ai săi era dorința sa de a nu fi doar un student teoretic și faptul că știa două limbi străine. Iar asta l-a ajutat să obțină primul său job, unde a început să învețe în mod practic despre lucrurile care la facultate i se prezentau doar teoretic și uneori cu mult timp după ce le aflase deja. „Am vrut întotdeauna să fiu cu ceva în plus, pentru că dorința de a învăța ne face mai buni.”

Pe lângă dorința de a învăța, Bogdan crede că și perseverența este un ingredient cheie pentru a ajunge acolo unde îți dorești. „Dacă ai făcut un pas, nu înseamnă că ai trecut strada. Înseamnă că ai făcut doar un pas. Dacă o să faci mai mulți, atunci poate vei ajunge și pe partea cealaltă.”

Cu perseverență și dorință de cunoaștere putem găsi foarte ușor oportunitățile care ne vor ajuta să fim cu un pas înaintea celorlalți, însă trebuie să fim cu ochii larg deschiși și într-o continuă căutare, pentru că  „oportunitatea este ceva care apare, se consumă și dispare”.

În anul al III-lea de facultate, Bogdan a început un stagiu de practică într-o firmă de mobilă. La început făcea lucruri ușoare, care nu aveau mare însemnătate pentru el: căra lucruri, traducea cărțile tehnice. Însă în acest stagiu de practică a avut ocazia să îl întâlnească pe cel care i-a format pentru prima dată o viziune mai sigură asupra vieții.

FH2A7332„Nu aveam idee că cel cu care vorbeam va fi cel cu care voi lucra în următorii 20 de ani.” Acesta i-a povestit lui Bogdan despre planurile sale: „vreau să fac o firmă pe care să le-o las copiilor mei.” Și așa a început povestea Mobexpert.

Din toată experiența sa, Bogdan și-a dat seama că nu ne putem diferenția de marea de oameni din jur decât dacă ajungem să fim buni, merituoși, excepționali chiar. Iar asta face diferența dintre a fi cunoscut și a fi recunoscut.

Pasiunile pe care le avem sunt cele care ne ajută să fim diferiți. Într-adevăr, ne naștem cu o pasiune. Dar dacă nu o căutăm, aceasta se pierde pe parcurs. Trebuie să ne gândim ce putem obține cu ea și la ce nivel vrem să o ducem. „Pasiunea te ajută să treci de la a fi cunoscut la a fi recunoscut. Mulți pictori au murit cunoscuți, însă recunoscuți au fost abia postmortem.”

Dar cum știm că progresăm, că suntem mai buni? „Dacă în fiecare final de zi ajung să fac un lucru mai bine decât îl făceam la începutul zilei.”

Simplitatea vorbelor sale și modul în care ne povestea m-a făcut să îmi dau seama că există o cale foarte simplă și deloc secretă prin care să pot ajunge acolo unde îmi doresc. Că prin dorința de a cunoaște, de a fi informat și prin perseverență vom ajunge să fim mai buni, poate chiar recunoscuți pentru ceea ce facem. Așadar, „dacă te apuci să înveți să înoți, înoată!”

Leave a Reply