ana secrieruÎn 2011, pe vremea aceasta, eram HR Manager în organizaţia studenţească ASER. Mi-am amintit că primăvara era destul de grea pentru mine şi ceilalţi manageri de departamente sau project manageri. Eram cumva pe ultima sută de metri din mandat şi mai aveam câteva obiective neatinse încă, iar în 2 luni erau concentrate cele mai multe activităţi din Gantt-ul nostru. Să las pe cineva în urma mea HR Manager era pe lista task-urilor, însă nu şi pe lista priorităţilor.

Deşi un search pe google despre „succession planning” arată 14 milioane de rezultate, m-am gândit că nu ar strica câteva sfaturi de la un fost ONGS-ist pentru actualii ONGS-işti, mai ales că articolele de specialitate fac referire în mod special la corporaţii. Aşadar, voi începe cu prima lecţie pe care mi-am luat-o:

[bullet_list icon=”check” indent=”14px” style=””]

  • prioritizează formarea de succesori.

[/bullet_list]

Ştiu că mai sunt alte lucruri de făcut, dar dacă stai să te gândeşti că e posibil ca toată munca ta de un an de zile să nu fie continuată în acelaşi ritm, parcă altfel se schimbă perspectiva. E ca în training: degeaba ţii un training dacă nu te asiguri că participanţii fac ceva cu lucrurile învăţate, deci nu te uiţi mai departe decât îţi vine natural să o faci.

Bun, acum că ai prioritizat lucrul acesta, uită-te cu un ochi critic la tine. Ce competenţe te fac pe tine potrivit pentru rolul pe care îl ai? Ce îţi lipseşte? Ce ar fi făcut pentru tine, în trecut, o diferenţă importantă pentru a putea să fii şi mai bun în acest rol? Dacă tot am ajuns la rol, analizează-l cu atenţie. Cum spunea Christian Scholtes la Invitatul Săptămânii, un anumit rol are anumite cerinţe de excelenţă, pentru care sunt necesare anumite competenţe. Şi rolul trebuie făcut bine; nu merge să spui „Aşa sunt eu”. Deci şi tu, şi toţi ceilalţi membri ai echipei ar trebui să ştie care sunt cerinţele pentru respectivul rol şi cum e nevoie să fie în rol.

Uită-te şi la strategia pe termen lung sau măcar la cea pe următorul an. Poate rolul se va modifica şi vor fi necesare alte abilităţi, sau măcar unele abilităţi vor prima în faţa altora.

O altă lecţie ar fi:

[bullet_list icon=”check” indent=”14px” style=””]

  • să nu presupui că performanţa într-un rol va însemna automat performanţă şi în alte roluri 

[/bullet_list]

Succesorul meu făcea excelent anumite task-uri din rolul pe care îl avea, ceea ce m-a făcut să cred că task-urile pe care le are un HR Manager vor fi duse şi ele la bun sfârşit cu aceeaşi îndemânare. De exemplu, faptul că reuşea să facă bine o analiză de nevoi pentru organizaţie nu însemna că o strategie de satisfacere a nevoilor de învăţare ar fi fost floare la ureche.

[bullet_list icon=”check” indent=”14px” style=””]

  • Fii în continuare atent la echipă. 

[/bullet_list]

Probabil succesorul tău nu va avea toate competenţele necesare şi nici nu le va putea dezvolta într-un timp scurt, aşa că o echipă pregătită îl va ajuta.

[bullet_list icon=”check” indent=”14px” style=””]

  • Caută în mod proactiv oportunităţi de dezvoltare pentru succesor şi lărgeşte-ţi perspectiva.

[/bullet_list]

De exemplu, deşi aveam multe oportunităţi de dezvoltare pe Resurse Umane şi împingeam succesorul să participe, nu mi-a trecut prin cap că pentru o viitoare funcţie în Board-ul de conducere al organizaţiei, un training pe vânzări ar putea fi util pentru el.

[bullet_list icon=”check” indent=”14px” style=””]

  • Fă planul de dezvoltare împreună cu posibilii viitori succesori, nu pentru ei.

[/bullet_list]

Degeaba îi împingi de la spate să facă mentorat, de exemplu, dacă o relaţie de acest gen nu face parte din stilul lor de învăţare şi nu îşi doresc asta în mod special. De multe ori, în organizaţiile studenţeşti, schimbarea liderilor vine la pachet cu frustrări. Nu o să intru în soluţii, ci doar o să menţionez că transparenţa pe tot parcursul procesului de formare de succesori poate atenua sau chiar elimina frustrările. Ba mai mult, noul lider se va bucura şi de suportul echipei, dacă succesul său va fi recunoscut ca atare.

Acum că ai ajuns la final, o să-ţi mai zic că toate cele de mai sus vor fi cu adevărat relevante după ce le vei simţi pe pielea ta. Iar după o primăvară agitată urmează o vară relaxată, mai ales dacă ştii că ai lăsat persoana potrivită în locul tău.

Leave a Reply