Fiecare mentee are felul său de a-şi vedea procesul de învăţare şi mentorii cu care alege să lucreze, şi asta ne bucură de fiecare dată când vedem că aceştia ajung să îşi răspundă la întrebări grele ce ţin de direcţia lor profesională mai departe.

Ajungi să ai un mentor pentru că apar anumite dorinţe de a te dezvolta într-un fel, pentru că profesional îţi pui toate visele acolo şi începi să faci paşi concreţi pentru a transforma totul în realitate

lansare program

Mentorul este o persoană cu încredere de sine profesională crescută, cu o filosofie de a face lucrurile şi multă responsabilitate în privinţa a ceea ce îşi asumă – chiar dacă de multe ori se provoacă să şi exploreze, are controlul şi încrederea acolo cu el. Aduce în relaţie bunele sale practici şi provocarea de a-l învăţa în cele mai bune forme pe mentee să capete acele noţiuni şi competenţe de esenţă – fără să pună conţinutul într-o formă fixă şi a scoate un tipar cunoscut de la început.

Menteeul se acomodează cu procesul şi prinde gustul acestuia bucată cu bucată – atunci când acesta reuşeşte să răspundă unor întrebări din zona “cum e procesul de mentorat pentru el?“, sunt semne clare că deja acolo s-au întâmplat lucruri importante care îl bucură şi îi indică creştere.

Ideea de a răspunde întrebărilor nu e una simplă – înseamnă să-ţi asumi, deja să fi trăit parte semnificativă din proces şi să poţi pune în cuvinte ceea ce ţi s-a întâmplat acolo ca prin magie.

Nu ştiu cât e despre mentor procesul acesta – dar oricum ce se întâmplă acolo spune multe despre felul său de a fi un profesionist şi un model de bună practică.

Spre deosebire de coaching – mentoratul este despre a merge alături de mentor pe harta profesională a acestuia şi a recunoaşte teritorii pentru harta ce şi-o construieşte fiecare mentee.

Mentorii sunt profesionişti – dar ce e dincolo de profesionalismul acela regăsit în KPI, obiective de business şi job description e ceea ce găsesc nişte tineri care au ocazia să îi oprească din ceea ce fac zi de zi pentru 2 ore undeva la două săptămâni sau mai mult, după cum şi-au stabilit că vor lucra.

Cei care au intrat anul acesta în program s-au oprit pentru câteva minute şi şi-au răspuns unor întrebări despre cum e mentorul lor:

  • Cristi Neacşu – mentee în relaţie de mentorat alături de Cătălin Caia.

Cristi Neacşu Mentorul e genul de persoană care în primul rând mi-a inspirat încredere şi profesionalism. Cătălin e genul de mentor cum citeşti prin cărţi: îţi povesteşte multe, dar te si lasă mult să descoperi. Nu-ţi dă totul de-a gata, dar îţi dă puţin câte puţin şi apoi te trimite la treabă.Cătălin Caia

Într-o relaţie de mentorat mingea se află în terenul tău de cele mai multe ori şi ai nevoie de un drive interior puternic ca să rămai pe frecvenţa: nimeni nu trage de tine, nimeni nu trebuie să te motiveze.

Pentru mine a creat o disciplină şi m-a făcut să înţeleg mult mai mult de ce e important un rezultat sau un obiectiv.

  • Teo Ioan mentee în relaţie de mentorat alături de Marian Staş.

Teo Ioan Mentorul meu, Marian, este o persoană foarte degajată care reuşeşte să te facă să te simţi confortabil şi liber să-ţi spui părerea.

Marian Staş

Cred că ce-l face diferit e modul în care vorbeşte despre lucruri…unele persoane au spus că vorbeşte “în metafore” şi încep să observ şi eu asta din ce în ce mai mult. Îmi place că poate vorbi foarte concret despre un lucru şi apoi imediat să-l integreze într-un tot mai mare.

E un sentiment aparte să ştii că ai pe cineva alături de tine, cineva competent şi de încredere, cu care împărtăşeşti un set de valori şi principii, pe care ştii că te poţi baza să te ghideze în tot acest proces de realizare profesională.

  •  Maxi mentee în relaţie de mentorat alături de Traian Brumă.

Maxi Dobrescu Ca metodă de învăţare, discuţiile unu la unu, mi se potrivesc extrem de bine. Reuşesc să extrag foarte multă valoare din astfel de intalniri pentru că eu sunt cel care conduce procesul. E principalul motiv pntru care am ales acest program. Mai mult decat atât, mentoratul mi se pare că vine la pachet cu un ingredient special: inspiraţia.Traian Brumă

Pentru mine, el e un model de om care prin viziunea şi valorile lui, a reuşit să adune în jurul unei idei, un grup de oameni excepţionali şi astfel să creeze o organizaţie cu o cultură cum nu am mai intalnit până acum. “O alta lume” – dacă ar fi să o descriu în 3 cuvinte.

Viorel Panaite – în cadrul Invitatul Săptămânii, spunea că atunci când îţi alegi un mentor, e bine să fie o persoană “complementară” ţie şi nu una care să-ţi semene. Atunci procesul de învăţare e accelerat şi sunt şanse mai mari să te dezvolţi. Cred în ideea asta şi am avut-o în minte când l-am ales pe Traian ca mentor.

La tine, cum e mentorul tău?

Join the discussion One Comment

Leave a Reply