De zeci de ani de zile, o întrebare predomină în mintea oricărui tânăr la început de drum, care se gândește să-și deschidă o afacere: “Care e cel mai important sfat pe care îl pot primi ca viitor antreprenor?”Vio Panaite la Invitatul SaptamaniiCărțile îți pun la dispoziție nenumărate vorbe și povețe, rămânând la latitudinea judecății fiecăruia să o aleagă pe cea mai potrivită, în funcție de caz. Dar nimeni nu cred că s-a gândit până acum ca la debutul carierei sale în antreprenoriat să pună pe primul loc tocmai “moartea” ideii sale. Acesta e principiul de bază după care Viorel Panaite, Managing Partner Human Invest, sosit pentru a treia oară în primitoarea noastră Learning House, ne-a sfătuit să ne ghidăm în momentul în care decidem să ne deschidem o afacere.

Nimeni nu se așteaptă ca atunci când intri pe piața muncii să fii 100% pregătit, și nici Vio nu a făcut excepție de la regulă, la începuturile sale. “Cine s-a gândit că în momentul în care eliberez o factură trebuie să pun și o ștampilă pe ea?” – a fost una dintre primele lecții luate. În prezent conduce Human Invest, o companie proprie specializată pe servicii de training și consultanță în dezvoltare organizațională. Vio se poate mândri cu o experiență stufoasă de 12 ani în aceste domenii, și, cel mai important, cu admirația, încrederea și respectul oferit de clienții cu care a lucrat până acum.

Primii patru ani de activitate sunt considerați cei mai ușori în antreprenoriat, totul pare că se leagă de la sine: contactele, întâlnirile de cunoaștere sau întâlnirile pentru semnarea de noi contracte. Însă, în ciuda oportunităților ivite, nu ar trebui niciodată să te concentrezi doar pe obținerea de profit pe termen scurt pentru că riști să pierzi din vedere acei clienți valoroși care aduc un plus de valoare companiei tale pe termen lung. În momentul în care o persoană îți oferă răbdarea și încrederea sa, tu, ca lider sau antreprenor, ești obligat să îi oferi înapoi considerație și recunoștință. Rezultatul? În timp, ambele părți vor avea de câștigat, construind o relație sănătoasă, bazată pe onestitate și solidaritate.

Un business nu trebuie să fie niciodată bazat pe relații superficiale. Succesul unei afaceri este dat de umanitate, de sentimentul de uniune a aspirațiilor și viselor a două părți: clientul și antreprenorul. Apoi, dacă înveți să prioritizezi activitățile, să îți asculți clienții și să fii receptiv la sugestii, poți să te declari fericitul posesor al „culturii costurilor”. Însă, ce se întâmplă în momentul în care costurile sunt foarte ridicate? Soluția naturală ar fi scăderea lor. Cum anume? Prin reducerea la jumătate a oricărui instinct primar, în scurt timp o să observi că ai obținut nu numai rezultatele scontate, ci te-ai făcut inevitabil și mai profitabil.

Și dacă tot suntem la capitolul relații, Vio sfătuiește orice tânăr ce nu pornește la drum singur să fie conștient de posibilitatea degradării relației de prietenie și să stabilească încă de la început termenii asocierii: „Ce se întâmplă atunci când nu o să ne mai înțelegem?”.

După ceva dezbateri, am convenit cu toții că cele mai importante persoane din viața unui antreprenor sunt familia, avocatul și contabilul. Familia are rol de suport, contabilul este prietenul și confidentul unui business, iar avocatul va fi un garant al constituției firmei, un mediator între parteneri și un facilitator al parteneriatului. Putem spune astfel că maturitatea antreprenorială o atingi abia în momentul în care ajungi să îți pui singur întrebarea: „Cum caracterizez în momentul de față relația dintre noi?”.

Nimeni nu știe care e echilibrul perfect între ceea ce oferi și rezultatele pe care le vei avea într-o afacere. De aceea, e crucial să te concentrezi pe crearea unei relații de calitate cu colegul de breaslă, pentru că, în calitate de lider, responsabilitatea dezvoltării și creșterii sale îți va reveni ție. Indiferent cât de idilică ar fi relația cu partenerul de afaceri, pe final Vio ne sfătuiește să avem mereu în minte această întrebare, deși nu e ușor: „Cum te vei desprinde de ceea ce ai avut până acum?”

Vio Panaite la Invitatul Saptamanii 2

Leave a Reply