Orice proces de învăţare sau dezvoltare începe cu întrebările: „Cine sunt eu? De ce fac ceea ce fac? E important pentru mine? Ce e important pentru mine?” Eu aşa am început procesul de autonomie în învățare anul trecut şi nu mi-a fost simplu să răspund la toate. Cred că la unele întrebări am lăsat foaia goală ca să am unde să scriu pe măsură ce mă cunosc mai bine.

La Invitatul Săptămânii de pe 4 februarie a venit Ovidiu Brăzdău, psiholog şi profesor universitar, și am vorbit despre starea de prezenţă, Consciouness Quotient şi despre Observator. După întâlnirea cu el, am mai adăugat nişte întrebări la lista pe care o aveam deja şi am mai scris câteva cuvinte pe paginile lăsate goale acum un an.

Ovidiu Brazdau la Invitatul Saptamanii

„Când începi să te ocupi mai mult de tine, începi să observi.”

Un prim pas în procesul de dezvoltare personală este cultivarea Observatorului, adică capacitatea de a te observa în timp ce faci ceva şi de a înţelege de unde pornesc anumite comportamente şi, eventual, cum le poţi schimba. Acest proces cuprinde şi înţelegerea emoţiilor, a gândurilor, a corpului şi observarea automatismelor sau a tiparelor din comportamentul nostru. Ovidiu ne povestește de următoarele etape de dezvoltare personală:

  • Etapa autonomă
  • Etapa de „construct-aware”
  • Etapa unitivă

În etapa autonomă, omul se cunoaşte pe sine şi îşi creează o identitate cât mai coerentă cu ceea ce este el. Acceptă că există mai multe interpretări asupra aceluiaşi fenomen, devine conştient de corp şi de felul în care emoţiile şi gândurile se reflectă în corp. Este mai atent la prezent. În etapa de „construct-aware”, persoana începe să îşi observe mintea şi felul în care înţelege lumea exterioară. În această etapă, persoana poate să observe tiparele cognitive ale celorlalţi şi să îi ajute să le observe. Ultima etapă, cea unitivă, este momentul în care persoana este conştientă de multitudinea de percepţii pe care le poate avea asupra unui fenomen, este conştientă de observator, acceptă emoţiile şi le integrează natural în corp şi este capabilă să integreze şi să înţeleagă orice experienţă cu ajutorul observatorului.

Ovidiu a dezvoltat un test care verifică gradul de conştientizare: www.consciousness-quotient.com. Acesta se împarte pe șapte niveluri: fizic, emoţional, cognitiv, social, personal, dezvoltare personală şi spirituală. Cel fizic se referă la capacitatea de a-ţi observa şi înţelege corpul: “Corpul vorbeşte tot timpul, dar nu-l aude nimeni.”

Nivelul emoţional reprezintă abilitatea de a-ţi înţelege propriile emoţii. Cognitivul este abilitatea de-aţi analiza gândurile şi procesul tău de gândire. Nivelul Social se referă la capacitatea de a fi conştient de relaţiile dintre oameni şi din comunităţile din care facem parte. Cel personal este abilitatea de a-ţi observa egoul. Cel de dezvoltare personală este capacitatea de a fi conştient de procesul tău de creştere, iar cel spiritual se referă la abilitatea de a te detaşa de experienţe şi de a le înţelege din exterior.

Pentru a crește, pentru a trece de la o etapă la alta, este nevoie să ne dezvoltăm Observatorul, să îl educăm. Cum putem face asta? Ovidiu ne recomandă să avem un grup de învățare pentru acest proces. Pot fi, de exemplu, nişte prieteni. “E nevoie de o perioadă în care abandonezi vechiul eu şi te reorganizezi.” Poţi avea şi un caiet în care să îţi notezi ce observi la tine, automatismele din comportamentul tău.

„Când intri într-un proces de schimbare, începi să lucrezi cu principiile tale.”

Ovidiu ne povestea că la un Observator „cultivat” şi la starea de prezenţă se ajunge cu un efort susţinut şi durează de obicei cam 2-3 ani. Însă merită pentru că, în final, vei putea să dai zoom-in şi zoom-out prin orice experienţă ai trece ca să o înţelegi, să te înţelegi pe tine prin ea şi să vezi cum o poţi folosi mai departe.

Pentru mine, procesul de conștientizare a început pe o hârtie şi se continuă prin diverse metode. Cred că cel mai bine e să tot încerci și să o găseşti pe cea potrivită pentru tine.

Leave a Reply