În adolescență îmi doream să fiu liberă de tot și libera de oricine. Să nu existe nimic care să mă constrângă la ceva, să văd conexiunile mele cu totul, dar să mă pot defini fără să mă raportez la nimic. În perioada în care toți oamenii din viața mea îmi ziceau învață, învață, că doar așa reușești în viață, eu voiam să mă eliberez de orice structură pe care mi-o crea lumea din exterior.

Nu cred că trebuie să îți mai zic că a ieșit un haos, căci lipsa asta de structură m-a dus către a nu știi cine sunt și ce trebuie să fac. Acum, 10 ani mai târziu, am reușit să pun bucățile risipite din mine și gândurile împrăștiate, din nou, cap la cap și să pot vorbi despre mine și să pot acționa fără să îmi fie frică că mă limitez.

Privind în urmă, ceea ce eu voiam să fac era să mă dezvăț de ceea ce eram, să iau structura internă după care mă ghidam și să o elimin. Momentul pe care mi l-am ales, însă, nu era potrivit pentru mine și contextul în care mă aflam.

Atât procesul de învățare cât și cel de dezvățare sunt foarte importante și necesare în viața noastră, fiecare la timpul său și susținut de oamenii și metodele potrivite. Amândouă sunt fețele aceleiași monezi, și să folosești doar învățarea fără dezvățare, sau doar dezvățarea fără învățare, ar fi ca și cum ai vrea să mergi într-un singur picior continuu. Pentru binestarea generală a organismului nostru, este bine să le folosești pe amândouă în tandem. Asta îți va susține dezvoltarea personală și profesională pe termen lung, și pe direcția pe care o alegi tu.

Învățare vs. Dezvățare

Ca să aibă mai mult sens la ce mă refer, hai să vedem ce înseamnă fiecare în parte:

Învățarea este acumularea de informații și deprinderi, conștient sau inconștient, ale unui om de-a lungul vieții sale, în diferite contexte. Orice învățare este o transformare a ființei noastre, indiferent cât de subtilă este ea. Astfel, noi ajungem să fim rezultatul tuturor experiențelor pe care le-am trăit și a lucrurilor pe care le-am învățat din ele. Învățarea ne creează o structură prin care noi vedem lumea și acționăm pentru a ne lăsa amprenta pe ea, ceea ce ne ajută să nu facem umbră pământului degeaba. Poate suna un pic dur, dar este una din nevoile noastre primordiale această structură din mintea noastră prin care să ne înțelegem pe noi și rolul nostru în lume. Altfel, suntem ca o frunză în vânt care nu are niciun rost. Încă de mici ne integrăm structura după care funcționează cei apropriați nouă ca pe unicul stil de viață pe care îl putem avea. Câteodată acesta este pe placul nostru și ne este benefic, altădată nu.

Dezvățarea este procesul care începe atunci când vrem să schimbăm ceva în atitudinea și comportamentul nostru, ori în informațiile pe care le avem despre lume, pentru a ne transforma pe noi în ființele care ne dorim să fim. Asta îl face să fie un proces conștient și, de cele mai multe ori, destul de dureros, căci renunțăm la o bucățică din noi înșine.

Dar ce să dezveți?

O să presupun că nu ești un rebel ca mine și nu te-ai apucat de la vârste fragede să te lepezi de orice structură venea din exterior. Și chiar sper că este așa, căci avem nevoie de o identitate pentru a supraviețui în societate, un ego care să lupte pentru noi și care să ne țină în viață. Asta creează o bază foarte solidă pentru tine acum să te cunoști, să descoperi ce obiceiuri ai, ce identitate îți creează ele, și mai ales dacă te ajută în ceea ce vrei tu să faci, pentru ca apoi să decizi ce vrei să schimbi la tine, dacă este ceva ce vrei să schimbi.

Însă, în lumea asta în continuă mișcare și schimbare, cea mai sănătoasă alegere pe care poți să o faci este să înveți cum să te dezveți de obiceiuri și mentalități care te țin în spate și nu te lasă să vezi lumea așa cum este ea în prezent, dar care te și țin din a acționa într-un mod total inovator. Voi vorbi în articolele următoare de ce este important asta, până atunci, te las să te gândești la citatul lui Alvin Toffler:

“The illiterate of the 21st century will not be those who cannot read and write, but those who cannot learn, unlearn and relearn.”

 

Leave a Reply