Ai o imaginație bogată și foarte vizuală. Te gândești cum să faci să o pui în valoare și să arăți și altora cum „vezi” tu lucrurile. Sau pur și simplu îți plac foarte mult desenele animate și curiozitatea nu-ți dă pace. Ei bine, un film de animație nu e chiar atât de imposibil de realizat. Vă recomand câțiva pași ajutători!

1.       Cum stai cu poveștile?

Întâi și-ntâi pune pe hârtie ce vrei să faci, desenează, scrie, schițează, scoate din minte ceea ce îți imaginezi. Totul este să începi și să nu amâni la nesfârșit. Din experiență vă zic, ideile lăsate să crească prea mult în imaginar, nu prea mai au loc să se strecoare în realitate și să prindă viață. Ba mai mult, contrar miturilor, ideal este să crești ideile pe foi, în calculator sau pe orice alt suport palpabil, plantate acolo de timpuriu. Numai bine au mai mult loc să se dezvolte!

Resurse: Creator online de storyboards (http://www.storyboardthat.com/)

2.       Inspirația mea s-a blocat! Ce mă fac?

Deși „se spune din bătrâni” că „te lovește” sau că vine și pleacă, inspirația, de fapt, nu e atât de fragilă. Există o șmecherie, dar pentru asta ai nevoie de pasiune și determinare. Dacă inspirația ta nu mai „vrea”, înseamnă că mai ai de citit, de învățat, de explorat, de văzut filme, de purtat conversații cu oameni, de experimentat. Ideile vin când atmosfera e prielnică. Inspirația vine lucrând.

Resurse: caută jocuri de creativitate și gândire laterală, care să-ți deblocheze spiritul creativ! (http://www.braintraining101.com/how-to-boost-your-creativity/)

3.       Răbdarea e brățară de aur

În „meșteșugurile” astea de artist, cel mai important (după ce începi) este să lucrezi la idee, că nu crește de una singură. Așa că nu te speria dacă nu îți iese de prima dată. Arta apare după ce șlefuiești. Antrenează-ți mușchii! Vrei să animezi? Atunci desenează, din nou și din nou, caută tutoriale și nu te lăsa bătut de la primele încercări stângace.

Resurse: Paul Wells – The Fundamentals of Animation

4.       De unul singur sau în echipă?

Dacă vrei să lucrezi singur/ă, atunci vei avea nevoie să creezi scenariul, să desenezi, să montezi, să editezi sunetul și așa mai departe. Ești om-orchestră, dar lucrezi în ritmul tău și nu te bate nimeni la cap.

În echipă ai ajutor și te poți mișca mai repede cu producția propriu-zisă a filmului de animație. Însă știi să împarți task-uri, să lași liberă creativitatea companionilor tăi și să păstrezi coerența și unitatea vizuală a desenului animat?

Alege în funcție de stilul tău de lucru. Tu știi mai bine cum ajungi să finalizezi ce ți-ai propus.

Resurse: Vrei să afli mai multe despre animații independente? – http://www.theindependentanimator.com/

5.       Tutorialele la putere

Oricând te încurci în tehnică sau te împotmolești printre desene, iar mișcarea personajelor nu te mulțumește, atunci caută un tutorial. Există destul de multe și pentru film sunt foarte utile.

Resurse: http://www.angryanimator.com/word/tutorials/

6.       Concentrare maximă

Acum că ai idei, motivație, resurse, cunoștințe… nu rămâne decât să te apuci de treabă! Aici e cel mai greu de fapt, pentru că „fanteziile” artistice au nevoie de timp și focus. Nu merge cu multi-tasking și nici cu jumătate de oră pe săptămână. Alege o perioadă de timp în care să te concentrezi doar pe animația ta.

Resurse: Sfaturi de la un pictor – http://emptyeasel.com/2011/10/11/be-a-creative-monk-focus-on-your-priorities/

7.       Arată ce ai reușit să faci

Oricât de amatoricesc ți se pare că ai lucrat, arată și altora ce ți-a ieșit. Afli ce ajunge la ei, unde poți îmbunătăți și… poate găsești susținători! Odată ce te-ai „lansat” printre prieteni sau online, deja simți nevoia să arăți că poți mai mult și te apuci iar, de altă animație!

Teoria e teorie, oricât de frumos și concret sună. Ai mai sus doar câteva puncte de orientare. Așa că… „Dacă vrei să filmezi, filmează!” (Mihnea, în vârstă de 5 ani). Nu-i așa că-i simplu?

Alte resurse:

Leave a Reply