Pe 15 septembrie am deschis noul an cu un o zi întreagă dedicată învăţării – Learning Day. Pentru că unii sunt încă în vacanţă, ne-am strâns în jur de 50-60 persoane în Learning House pentru a defini temele fiecărei comunităţi. Noi am dezbătut “Leadership şi organizaţii”.
Ziua a avut două ateliere şi o dezbatere. La ateliere am avut invitaţi pe Marian Staş, Bogdan Georgescu şi Dan Berteanu.
După o oră şi jumătate de vorbă cu Marian şi Bogdan, am plecat cu următoarele idei:
- Ca să fii un om de succes, trebuie să fii atent la valorile tale. Să reflectăm la modul în care vorbim despre valori, la felul în care le punem în practică zi de zi. Integritatea, curajul şi încrederea sunt trei valori importante pentru Marian.
- Este important să ştii care e direcţia în care vrei să mergi. Înainte de a măsura rezultatele, trebuie să-ţi pui obiective. Iar obiectivele să le ai tot timpul în minte. Când vrei să te uiţi dacă ai avut sau nu succes, compară ce ţi-ai propus cu rezultatele pe care le ai.
- Cel mai bine înveţi când faci ceea ce-ţi doreşti. Toţi oamenii vor ceva, dar nu au curajul de a spune ce-şi doresc pentru că nu ştiu cum să ajungă acolo. Şi aşa eşti “furat” de turmă şi uiţi de tine, uiţi de dorinţele şi visele tale. “Mulţi oameni pierd pentru că nu au curajul să încerce să facă ce-şi doresc“- Bogdan.
- Ce se întâmplă în creierul tău când îţi pui intrebarea “Ce vreau eu?” Prima dată – NIMIC – nu ai niciun răspuns. Apoi, îţi apare un gând – nişte răspunsuri răzleţe, care poate nu se leagă şi de care nu eşti sigur. Atunci ia o hârtie şi scrie gândul – sau începe să povesteşti celor apropiaţi. Aşa o să înceapă să prindă formă şi gândurile să se adune. După care, rosteşte gândul – asumă-ţi-l public. Asta o să-ţi dea energie, curaj de a merge mai departe şi sens lucrurilor pe care le faci. – Marian
- Şi când vrei să realizezi ceva, trebuie să munceşti. Să munceşti pentru a atinge obiectivele pe care ţi le-ai propus, să îţi urmezi planul pe care l-ai făcut şi să devii mai bun. Educaţia şi dezvoltarea continuă fac diferenţa atunci când vorbim despre succes, despre o persoană care îşi face treaba şi o persoană care îşi face foarte bine treaba.
Dan ne-a vorbit despre echilibrul dintre strategie şi cultură, atunci când vorbim despre rezultatele unei organizaţii. Cum cultivăm o cultură sănătoasă, cine o influenţează, cine e responsabil? Leaderii unei organizaţii au un rol important în dezvoltarea culturii şi ceea ce fac ei zi de zi, se reflectă în felul în care arată organizaţia. Dar fiecare persoană din organizaţie influenţează cultura organizaţiei. O organizaţie sănătoasă e una în care angajaţii sunt trataţi ca nişte adulţi, oameni responsabili, care gândesc. O organizaţie rigidă, în care oamenii nu îşi pot pune în practică felul de a fi şi de a gândi, nu este un loc în care să-ţi doreşti să fii.
Spre sfârşitul zilei, am avut o dezbatere facilitată de prietenii de la ARDOR. Un exerciţiu foarte bun de argumentare, sinteză şi ascultare. Am dezbatut tema Pentru a te forma ca lider e mai benefic să experimentezi ca angajat într-o companie multinaţională, decât ca antreprenor.Ambele echipe au adus argumente solide, astfel scorul a fost 4 la 3, pentru echipa afirmatoare.
Vă lăsăm cu câteva recomandări, pe care le-am primit cadou de la invitaţii noştri, cărora le mulţumim:
- The Public Value of the Humanities, Jonathan Bate
- E Myth – Why Most Small Businesses Dont”t Work and What to Do About It, Michael E. Gerber
- Good to Great, Jim Collins
- How the Mighty Falls, Jim Collins
- No man’s land, Susan Campbell Bartoletti
- Blue Ocean Strategy, W. Chan Kim and Renee Mauborgne
- Strategy Maps, Robert S. Kaplan and David P. Norton