Facultatea pe care am terminat-o se numește ‘Automatică și Calculatoare’. Am mers 5 ani la ‘școală’ la cursuri, iar unul dintre ele arăta așa: proful intra în sala de curs, de multe ori fără să salute, se așeza dincolo de ˝bariera˝ virtuală dintre dumnealui și noi, cei 150 de studenți, mai mult sau mai puțin interesați de temă. Stăteam câte 3 ore așezată conștiincios în banca din EC105, aula mare din Automatică, mereu prost încălzită și insuficient luminată. Nu prea vorbea cu noi, rareori dezbăteam idei sau răspundeam la întrebări. Avea la dizpoziție 3 ore să umple peretele de table de câte 3 sau 4 ori, și uneori, chiar mai mult. 3 table duble, care se ridicau și se coborau după nevoi, destul de muncite în cei peste 20 de ani de când stăteau martore la mii de cursuri și sute de serii de studenți, viitori ingineri.
Dincolo de asta, m-am întrebat cum ar putea fi altfel. Cum ar arăta acel curs, în care să mă simt atât de bine încât să obosesc mental punându-mi întrebări, vorbind cu profu’ fără teama că aș putea spune ceva greșit, fără bariere de statut, în care să învăț pe bune lucrurile care pe mine mă interesează și pe care să le pot aplica de îndată ce ies din sala de curs.
Întrebarea de mai sus ne-am pus-o și în CROS. Așa a apărut în modelul CROS un nou tip de experiență de învățare care se numește Cursuri 2.0, pentru că, aşa cum internetul a evoluat de la 1.0 – trasmitere de informaţii într-un singur sens la 2.0 – o conversaţie – noi credem că la fel trebuie să evolueze şi cursurile universitare: către interacţiune şi relevanţă. Un astfel de curs se întinde pe o perioadă de 2-4 luni în care participanţii vor crea împreună cu profesorul propriul lor drum în a învăța, un traseu adaptat nivelului la care sunt atât ei cât şi organizaţia din care vin. Profesorii sunt practicieni cu experienţă de la care ne aşteptăm să inspire prin ceea ce sunt şi prin ceea ce fac. Sunt specialişti în domeniul lor şi educatori buni în acelaşi timp. Rolul profesorului va fi unul complex combinându-le pe cele de facilitator, ghid, expert sau consultant.
Dar dincolo de definiții și concepte cursul ăsta se întâmplă într-o comunitate. O comunitate de oameni uniți de valori comune și de pasiunea pe care o împărtășesc pentru învățare. În New Media School pasiunea asta pentru învățare se aplică în domeniul comunicării.
Și pentru că am restrâns învățarea de la orice la comunicare, și comunitatea de la “orice comunitate de învățare” la New Media School, și cursurile de aici sunt specifice comunicării. Au început deja de 2-3 săptămâni 3 din cele 4 cursuri: Strategii Online, Scriere Narativă și Film-making. Cu Tudor si Elena, Cristi, și nu în ultimul rând Tedy. Urmează Fotografie, cu Andrei.
Eu sunt pasionată de scriere narativă și sunt participant în cursul lui Cristi. Am cunoștințe în zona de strategie, și sunt pasionată de online, iar împreună cu Tudor gândim un curs 2.0 pe “Strategii Online”. Adică, sunt și prof. Tudor e pasionat de film-making, și îi vede potențialul în domeniul său de activitate, acela al consultanței. Adică, e și participant în cursul lui Tedy. Tedy e expertul în film-making dar are nevoie de input și sfaturi când vine vorba de online. Și pentru asta, povestește cu Tudor. Sau altfel – aici nu sunt jaloane. Rolurile sunt diverse, dar fiecare dintre noi poate fi exact ce are nevoie într-un anume moment. Și prof, și cursant. Și coach, și coachee. Și trainer, și trainee. Sau orice combinație între ele.
Valoarea nu stă în statut, ci în calitatea conversațiilor și contextelor de învățare pe care ni le creăm. Experiența de participant mă ajută să înțeleg la un nivel profund, și personal rolul acesta. Mă ajută în a genera experiențe relevante. Empatizez. În rol de prof pot da ce știu mai bine. Și cred că tocmai această dinamică e ceea ce duce ideea de comunitate de oameni care învață împreună în realitate. În realitatea noastră, în New Media School.
Despre toate astea vom povesti frecvent. Vom împărtăși pe blog din experiețele, dilemele, noutățile și informațiile din fiecare din aceste cursuri. Ne vom lăuda la final cu proiectele și realizările noastre.