6 Noiembrie 2014, ora 18:30. În timp ce îmi croiam drum spre Piața Romană,  la etajul 1 din Learning House începea demo-ul cursului de Organizare de Evenimente ținut de Daniel Drăghici.

Am ajuns în fața ușii MediaLab și m-am oprit pentru un moment de respiro. Mi-am făcut curaj și am bătut la ușă. Din momentul în care am pășit înăuntru aproape toate așteptările mele legate de curs au fost demontate rând pe rând:

  1. Profesorul

”Profesorul” stătea pe canapea. Un tânăr de 26 de ani, zâmbitor, senin și cu o voce blândă. Nu avea o prezentare Power Point, nici hârtii, dosare sau alte materiale. Ne vorbea liber și deschis. Ne vorbea din suflet.

  1. Materia

Daniel ne spunea cât de important este să ai un stil de viață sănătos, să bei apă, să dormi și să faci sport. La modul cel mai sincer, începeam să mă întreb dacă nu cumva am greșit sala.

Subiectele erau din cele mai diverse, dar după cum aveam să îmi dau seama mai târziu, avea să fie mai mult decât un simplu curs de organizare de evenimente.

  1. Decizia

Finalul întâlnirii a fost despre așteptările noastre. Fiecare dintre noi trebuia să spună ce își dorește să învețe de-a lungul cursului și care este contextul în care vor aplica ceea ce au învățat, care este provocarea lor.

La vremea respectivă mă ocupam de organizarea evenimentului caritabil „Donation For A Better Nation” în cadrul AIESEC, ONGS-ul din care făceam parte. Era primul eveniment de amploare pe care îl organizam. Dincolo de faptul ca era o provocare la nivel profesional, evenimentul în sine era un proiect de suflet pentru mine. Regândisem întreg conceptul alături de echipă și ne propusesem să îl facem mai mare, mai frumos, mai de impact decât în ediția precedentă, iar pentru cei care mă cunosc, știu cum sunt eu când pun suflet în ceea ce fac.

Mi-am propus să le vorbesc detașat de eveniment și (să par) sigură pe mine. Bineînțeles că m-am lăsat cuprinsă de emoții, dar în cele din urmă am reușit să le povestesc despre eveniment și despre provocările pe care le întâmpinam la momentul respectiv, și anume: găsirea unei trupe care să susțină un recital, asigurarea echipamentului de sonorizare și a locației unde avea să aibă loc evenimentul. Fiind vorba de un eveniment caritabil organizat de un ONG, trebuia organizat în mare parte pe bază de bartere și sponsorizări, provocarea fiind și mai mare în preajma sărbătorilor de iarnă.

Momentul care a urmat după ce am terminat de vorbit m-a emoționat și în egală măsură m-a făcut să îmi recâștig încrederea în oameni, în capacitatea noastră de a empatiza unii cu ceilalți și de a fi mai buni, de a fi umani.

„Una din probleme deja este rezolvată, fiindcă vei ține eventimentul la noi, la SCALA.”, îmi spune Daniel la finalul prezentării mele.

E greu de descris amestecul de sentimente care m-au încercat în acel moment: de la emoție și uimire, la recunoștință și fericire. În acel moment am știut că nu va fi doar un simplu curs de organizare de evenimente, ci și unul despre oameni, valori, principii și emoții.

Așa am decis să încep cursul de Organizare de Evenimente în primul semestru din Universitatea Alternativă.

  1. Cunoștințele teoretice

Fiecare curs a fost unic în felul lui, cu povești, învățături, râsete și oameni frumoși.

Ceea ce eu mă așteptam să fie o bază teoretică pentru organizarea evenimentului s-a dovedit a fi mult mai mult de atât, sau mai bine zis, complet altceva.

Pe de-o parte, a fost, bineînțeles, despre organizarea de evenimente. După fiecare curs aveam impresia că tocmai fusesem la 3 concerte, 2 nunți și un botez în același timp.

Am învățat ce presupune cu adevărat logistica pentru un eveniment și cât de importantă e atenția la detalii. A organiza un eveniment este mult mai mult decât de a te ocupa de locație, mâncare, băutură, garderobă și check-in.  De la lumini, decoruri și sonorizare, până la DJ, Bar și prim-ajutor, toate contribuie la succesul unui eveniment.

Și asta nu e tot: lumini de club sau de ambianță?  Când spui bar, de fapt spui manager de bar, șef de bar, barman sau ajutor de barman? Am învățat ce este un „backline” și cât de greu poate fi să faci rost de unul și faptul că, pentru un organizator de evenimente, „5000€ ++++” nu este o greșeală de scriere.

Obișnuită fiind să lucrez cu bugete de ONG, în care te gândești nu cum să ieși pe plus ci cum să iesi cât mai puțin pe minus, a fost o provocare să previzionăm noi un buget al unuia dintre evenimentele organizate de The Fresh.  Momentul în care ne-am dat seama care era de fapt realitatea cheltuielilor a fost o adevarată revelație și un semn de întrebare legat de viitorul nostru ca și organizatori de evenimente.

Pe de altă parte, cursul a fost și despre noi ca oameni, noi ca organizatori de evenimente. Am învățat cât de important e să fii prezent în tot ceea ce faci, „să faci un singur lucru în același timp” și „să fii cu mintea acolo”.

Jurnalul meu de învățare e presărat cu citate „furate” de la curs, cuvinte dragi cu care am rezonat puternic:

  • „Chiar dacă nu faci nimic ieșit din comun, fă-o cu drag, iar asta se va reflecta în toate acțiunile tale.”
  • „Dă atenție tuturor oamenilor din jurul tău. Ai grijă de ei. Respectă-i.”
  • „Tot ceea ce faci trebuie să îți asumi în totalitate, mai ales când greșești.’’
  • „Dacă îți dorești mult un lucru, o să ți se întâmple. Dacă nu o să se întâmple, înseamnă că nu ai nevoie de el.”
  • „Fă bine în jurul tău. Bucură-te de ceea ce ai și de cei de lângă tine.”
  1. De la facultate la comunitate.

Unul din lucrurile care au facut din acest curs o experiență și mai valoroasă pentru mine a fost felul în care Daniel și ceilalți studenți UA de la curs m-au sprijinit în organizarea evenimentului. De la analiza nevoilor și găsirea unor soluții până la promovarea efectivă a evenimentului și distribuirea invitațiilor, toate au contribuit la succesul evenimentului. Mi-am dat seama cât de important e să fii înconjurat de oameni „pe sufletul tău”, pe care te poți baza și care te pot îndruma spre resursele de care ai nevoie pentru a reuși. Cred că până la urmă despre asta este vorba. Despre a construi o comunitate.

  1. Examenul Final

Pentru mine, examenul final a fost chiar evenimentul caritabil. După săptămâni de planificare și organizare, aveau să se vadă în sfârșit rezultatele muncii depuse. Datorită faptului că atâția oameni dragi s-au implicat și au contribuit la realizarea lui, în cele din urmă toate s-au rezolvat iar evenimentul a fost un success: am avut o sală superbă, o trupă care să ne-ncânte și mai ales să cânte (pentru că da, am rezolvat și cu recitalul, și cu sonorizarea, și cu backline-ul) și cel mai important, au fost prezenți peste 200 de participanți.

A fost un examen diferit, la final de curs alternativ, în care eu însămi m-am autoevaluat, am tras linie și mi-am dat seama cât de multe lucruri de fapt am învățat.

 

Am încercat la un moment dat să îmi imaginez cum ar fi fost evenimentul dacă nu m-aș fi înscris în Universitatea Alternativă, dacă nu m-aș fi înscris la cursul ținut de Daniel, dacă nu i-aș fi cunoscut pe toți oamenii deosebiți care m-au ajutat și de la care am avut atât de multe lucruri de învățat.

Și mai ales, cum aș fi fost eu astazi fără toate acestea? Încă mă mai întreb.

Leave a Reply