Dar de cele mai multe ori te ajută pe tine să îi escaladezi.

Dintre toate metaforele pe care puteam să le folosesc pentru a vorbi despre cât de importantă este disciplina în viața noastră, am ales muntele. Căci el simbolizează cel mai bine, nu obstacolele dintre noi și ceea ce ne dorim, ci modul în care noi vedem aceste obstacole. Mari, imposibil de definit și, în mod clar, imposibil de mutat ori depășit. Este reprezentarea fizică a unui blocaj masiv. Și, indiferent că obstacolele sunt doar în capul nostru sau au o formă fizică în realitate, sunt un munte în calea noastră către succes care necesită un efort, o putere și niște skilluri clare pentru a-l urca, pe care acum nu le avem. Altfel, nu am vedea acele obstacole ca pe un munte.

Eu am stat 15 ani în blocajul meu, față în față cu un munte de care îmi era o frică groaznică. Nici să-l văd nu aveam curajul, nici să încep să îl escaladez nu se punea problema. Asta ar fi însemnat începerea transformării întregii mele ființe. Iar schimbarea și nesiguranța a ce putea să vină mă speria de moarte.

Ce este disciplina?

Disciplina este modalitatea prin care ajungem să realizăm un obiectiv. Este acea rutină zilnică pe care noi înșine o stabilim pentru a realiza niște sarcini, a învăța o limbă nouă ori pentru a crea ceva care să facă lumea mai frumoasă. Sunt acei pași mici care te duc de unde ești acum acolo vrei să ajungi peste un an. Fără disciplină nu vei reuși nimic nou.

De ce contează?

Suntem doar oameni. Distrași de gânduri, de emoții, de toate lucrurile care se petrec în jurul nostru. Însă natura ființei noastre umane este să depășim obstacole și blocaje, să învățăm din ele și să ne transformăm într-o versiune mai bună a noastră. Din păcate, nu mulți știu cum să facă asta. Poate crezi că schimbarea o să aibă loc peste noapte. Eu așa am crezut foarte mulți ani. Că o să se întâmple ceva miraculos în noaptea următoare, și mâine dimineață o să mă trezesc și tot ce mi se părea de neacceptat la mine o să dispară, și eu o să fiu o cu totul altă persoană. Și nu s-a întâmplat asta. Dar am descoperit rutina zilnică ce găsește poteci pe acel munte până pe partea cealaltă.

O disciplină care acum poate părea riguroasă și apăsătoare. Dar ea e cea care o să te ducă acolo. Așa cum disciplina mea mă duce pe mine unde vreau eu să ajung. Poți fi autoritar cu tine, să pui piciorul în prag și îți impui un program pe care să îl urmezi cu strictețe la care să mai adaugi și câteva restricții, ca să fie pachetul complet.

Sau poți să con-lucrezi cu mintea ta, și să negociezi patru aspecte foarte importante pentru a deveni o persoană disciplinată, cu mai puțin efort pe termen lung.

1. Decide-te că îl vrei mai mult decât îți este frică de el.

Simplu, nu? Mnu chiar. Acel lucru poate să fie un job nou, o casă nouă, un fizic mai lucrat, un comportament diferit, mai multe cărți citite. Între el și tine stă o frică, o voce în capul tău care îți spune ceva și te ține din a acționa. Care e frica asta? Și mai ales, ce îți spune? Oricare ar fi lucrul acela, dă-mi voie să îți spun și, te rog să mă crezi, nu este ceva ce nu poți surmonta. Stai față în față cu ea și accept-o. E normal să îți fie frică, tuturor ne este frică. Dar este și mai natural să vrei mai mult pentru tine, și să mergi pe drumul acela cu încredere că orice provocare vei întâlni o vei putea depăși.

2. Ai încredere în tine.

Sau mai bine zis: tu câtă încredere ai în tine? Indiferent de câtă încredere ai conștient în tine, subconștientul tău poate avea o cu totul altă părere. El a decis acum ceva timp că ești o persoană de încredere fiindcă duci lucrurile la bun sfârșit. Sau dimpotrivă, că nu ești de încredere, fiindcă majoritatea lucrurilor pe care ți le-ai propus și început nu au fost finalizate. Uite-te la trecutul tău și fii sincer cu tine. Deși doare la început, și încercăm să găsim tot felul de scuze pentru care nu am realizat ceva, acum nu e vorba despre asta. Singurul lucru care te va scoate, cu adevărat, din acest tipar repetitiv, în care ai intrat singur, e să fii conștient că tu crezi despre tine că nu ești de încredere. Și, și mai important, părerea asta te ține acum din a deveni cine vrei tu să devii și să realizezi. Cum o poți schimba? Ducând la bun sfârșit obiective pe care ți le pui. De la cele mai mici la care te poți gândi: am spălat vasele, am făcut patul, am urcat pe scări în loc să iau liftul, până la cele mai mari provocări. Eu am mers pe cărbuni încinși în CAMP-ul din vara asta. Mi-era o frică îngrozitoare și nu credeam că voi face, până la urmă, asta. Și acum mă ia cu fiori de bucurie și entuziasm când mă gândesc la acel moment și cât a însemnat el în creșterea mea interioară și exterioară. Acum am încredere în mine. Am realizat asta printr-un șoc. Dar, personal, îți recomand repetiția zilnică. Asta dacă nu cumva ai vreun trainer prin apropiere care să îți faciliteze o astfel de experiență B).

3. Alege care este cel mai mic lucrul pe care îl vei face.

Hai să ne uităm la partea mai practică a disciplinei acum. Ai un obiectiv în minte, un punct B în care vrei să ajungi? Dacă nu, de dragul conversației, alege-ți unul cât mai la îndemână, prin care să începi să îți crești încrederea în tine. La îndemână e cuvântul magic aici. Din două motive foarte umane: 1. nu ai nevoie să faci ceva extraordinar pentru ați dezvolta disciplina, doar ai nevoie să fii consecvent. Zi de zi să faci acel lucru pe care ți l-ai propus, și să le lași deoparte pe celelalte 99 de chestiuțe care te distrag. Iar asta se construiește la început prin cei mai mici pași și cele mai mici decizii. Și 2. să fie ceva care îți place. Nu spun să faci doar ceea ce îți place, căci așa nu ai ajunge decât să te învârți într-un cerc vicios. Ci să îți alegi un obiectiv, cum ar fi: să fac mai multă mișcare, și să îl realizezi printr-o acțiune care să îți facă plăcere, fie că e yoga, alergat, aerobic, sau vreun sport preferat. Altfel, pe termen lung, mai mult îți vei pune singur bețe în roate. Iar disciplina e dezvoltată prin acțiune constantă și pe termen lung.

4. Respectă-ți alegerea

O dată ce ți-ai stabilit un lucru nou pe care să îl faci zi de zi, unul diferit de ce făceai înainte, el se va bate cap în cap cu rutina ta zilnică de până atunci. Vor apărea motive dintre cele mai serioase ori banale care să nu te lase să faci ce ți-ai propus. De la petreceri în miez de noapte, stări emoționale precare, oboseală cruntă, prieteni și rude în nevoie. Toate trecătoare, însă. Și nu neapărat toate care te susțin pe drumul tău. Alege să respecți ce ai ales TU să fii peste un an și ce ai ales tu să faci azi pentru tine. Când tu vei face asta, și ceilalți vor începe să facă asta, și lucrurile vor începe, încet, încet să se așeze în favoare alegerii tale. Însă trebuie să înțelegi că tu ești piesa de domino care pornește acest val de susținere îndreptat către tine și obiectivele tale.

Escaladarea unui munte este o călătorie extraordinară, care te aduce mai aproape de tine și te ajută să te cunoști mai bine pe tine și să descoperi mai profund lumea în care trăiești. Ai încredere în acest proces și în tine că poți să îl realizezi. Și mai ales ai răbdare și determinare. Roadele disciplinei nu apar imediat. Însă, cu siguranță apar. Tu ce faci azi pentru tine?

 

 

Leave a Reply