Perioadele de aplicare pentru organizaţii studenţeşti se apropie de sfârşit şi, imediat după selecţie, cele peste 20 de asociaţii vor intra în cea mai intensă perioadă a anului, intern vorbind. Fiecare dintre ele va creşte cu cel puţin 20, 30 de noi recruţi plini de energie şi foarte curioşi. Cea mai mare provocare va fi familiarizarea lor cu viaţa de voluntar şi soluţia o constituie integrarea în noua “familie”.
Dar ce înseamnă de fapt integrarea şi ce presupune ea? Şi la ce ne ajută?
La întâlnirea de miercuri am încercat să răspundem la cele trei întrebări de mai sus şi nu numai.

Integrarea ne ajută să îi facem pe noii oameni să se acomodeze cu noul mediu de lucru, cu modul de lucru, cu echipa, cu valorile echipei, să adere la viziune şi la valorile comune. Pe scurt, ne ajută să îi facem să înţeleagă şi să simtă cultura organizaţională.

După un mic brainstorming, am ajuns la concluzia ca “integrarea” este un proces continuu şi personalizat, care implică mai multe praguri. Spunem că un om este integrat în echipă atunci când el ştie ce are de făcut, îşi cunoşte clar rolul, este responsabil în asumarea sarcinilor, are încredere în el şi în cei cu care lucrează şi beneficiază, la rândul lui, de încrederea şi respectul lor. El devine autonom în ceea ce face: îşi transpune gândurile în cuvinte, cuvintele le transformă în acţiuni, acţiunile îi devin obiceiuri şi obiceiurile îi formează un anumit comportament prin care transpare apartenenţa la organizaţie.
Se formează punţi între membrii noi şi cei vechi, prietenii si mai mult decât atât, se formează echipe eficiente.

Fiecare organizaţie  foloseşte o serie de instrumente (prezentări, conferinţe, traininguri, proiecte, reale şi virtuale, teambuildinguri, ieşiri informale etc.), pe care le customizează şi le combină pentru a obţine cea mai potrivită “reţetă” de integrare.
De exemplu, în ASLS, în perioada de probă, noii membrii participă la câteva proiecte directe ale organizaţiei, Balul Bobocilor şi Târgul Educaţiei.

În VIP integrarea începe din perioada de probă, care durează până în decembrie.Bobocii lucrează în echipe pe proiecte specifice temelor celor trei comunităţi (business, economie şi dezvoltare personală). Teambuildingul are loc după perioada de probă şi la el participă foarte mulţi alumni care transmit foarte mult din poveste organizaţiei.

Şi în Advice integrarea începe în perioada de probă. În acest timp recruţii lucrează în echipe mici pe proiecte, se organizează traininguri, prezentări ale departamentelor şi un teambuilding pentru toţi membrii. Pe parcursul anului, pentru a stimula colaborarea între departamente, se organizează teambuildinguri pentru departamente, două câte două.

În Ecotur se organizează activităţi de teambuilding în fiecare weekend. Anul trecut au făcut un treasure hunt prin Bucureşti şi multe excursii la munte.

Dacă încercăm să citim printre rânduri ne putem da seama cât de important este acest întreg proces. De el depind într-o oarecare măsură toate activităţile asociaţiei: cu cât oamenii ajung mai repede să se simtă confortabil în organizaţie(orice sens ne-am propune să îi dăm acestui “confortabil”), cu atât mai creativi şi productivi ar trebui să fie. Iar acestea reprezintă lucruri care îi ajută şi pe ei să se dezvolte, şi în acelaşi timp cresc organizaţia, dacă se transpun în activitatea lor de zi cu zi.

Leave a Reply