Fabiola este o duduie de 21 de ani, brunetă, cu ochii verzi, ce răspunde întotdeauna cu un zâmbet cald. Originară din Ploiești, Fabiola Istudor cocheta prin anii liceului cu ideea de a da la facultatea de psihologie. A ales Academia de Studii Economice, gândindu-se la mai multele perspective ca economist și din dorința de a rămâne alături de mare parte din prietenii ei de acasă. Planul era să încerce să plece cu bursă Erasmus în Norvegia, unde ar fi putut petrece timp fizic și cu mama ei. În anul întâi de facultate, aplică pentru bursă în Oslo, însă locurile puține nu îi permit să plece. „Nu a fost să fie” spune Fabi, însă știa sigur că vrea să fie despre a face lucruri concret.
Marina, prietena ei, îi vorbește cu entuziasm despre organizația Voluntari pentru Idei și Proiecte (VIP) și o încurajează să aplice. Fabi vede schimbări la Marina, vede cum se identifică cu organizația, cum se implică, cum își dezvoltă noi abilități, printre care cea de public speaking și cum, încet-încet, la prezentări de proiecte trece de tracul de a vorbi în public.
Fabi se consideră un om nu tocmai extrovert, însă își ia energie și inspirație din oamenii pe care îi place să-i analizeze și să-i asculte.
După ce a fost acceptată în organizația VIP, a trecut printr-o perioadă de explorare. Aici își dă seama că recrutarea, selecția și discuțiile unu la unu sunt lucrurile care îi plac la nebunie și pe care le face cu drag în cadrul organizației, iar acest lucru o determină să aplice pentru poziția de HR manager.
Ca HR manager, Fabi este atentă la oamenii din echipă și vrea să îi ajute, să fie „instrumentul prin care ei pot ajunge la lucruri”, să le aducă resurse astfel încât să aibă acele momente de „Aha!”. Simte că îi ajută, atunci când în discuțiile individuale, pun împreună pe hârtie rolurile lor de zi cu zi și cât timp alocă fiecăruia și își dau seama cum le pot echilibra. Este acolo pentru oameni, să îi asculte și să îi facă să își dea seama de un comportament și de cum pot schimba făcând un prim pas – conștientizarea.
În Universitatea Alternativă a aplicat în urmă cu un an, cu aceeași doză mare de curiozitate și încurajată de oamenii din VIP. Întâlnirile cu Luiza Apostu în sediul universității pentru un proiect VIP, o aduceau în mijlocul energiei care o atrăgea.
După un Camp plin de inspirație, începe primul an de UA, an în care petrece mult timp prin Learning House, sediul UA, unde mărturisește că se simte ca acasă, pentru că îi plac oamenii și îi place atmosfera. „Îmi place foarte mult sentimentul de libertate pe care îl surprinzi în Learning House. Fiecare își trăiește povestea așa cum simte – fie că vrei să lucrezi, să citești o carte cufundat într-un puf colorat, să te bucuri ca un copil sau să umbli desculț, știi că acolo nu e loc de judecăți. Cred că nu e zi în care să nu râd, să glumesc sau să împărtășesc o poveste cu un om fain de aici. Pentru mine, e mediul ideal în care pot să lucrez, mai ales că am o nevoie constantă de a fi înconjurată de oameni. Iar aici s-au adunat unii dintre cei mai frumoși, alături de care mi-e drag să fac lucruri care contează.”
Din postura de HR manager în VIP, Fabi avea în plan să învețe cât mai multe lucruri în UA, pe care apoi să le ducă în ONG și să le dezvolte împreună cu echipa.
Provocarea a fost ca în primul semestru în universitate să pună un stop cadru și să pună accent pe autocunoaștere, să fie mai întâi stăpână pe ea și apoi să meargă către oamenii din echipă cu resurse. Momentul din Camp care a fermecat-o a fost drumul pe munte, când nu avea voie să vorbească cu nimeni și astfel să vorbească în tăcere cu ea însăși. Această convorbire cu ea și-a găsit ecou în întregul prim semestru.
Programul de autonomie în învățare și cursul 2.0 de autocunoaștere dirijat de Alis Anagnostakis, au fost două instrumente importante pentru Fabi. Prin ele, a ajuns să vorbească și să fie atentă cu ea, dincolo de atenția cu oamenii din jur.
În cadrul cursului de autocunoaștere, Alis provoacă studenții să își descopere misiunea. Fabi cotrobăie prin memorie și pune pe hârtie pasiunea pentru dans încă din copilărie, energia pe care o primește din atenția și ascultarea dată oamenilor: „Sunt omul căruia îi place să ajute oamenii și să îi bucure printr-o atitudine jucăușă și prin pasiunea pentru dans.”
Astăzi, Fabi găsește un numitor comun zonelor de interes și pe termen lung visează să facă terapie prin dans. Până acolo își propune să se cunoască din ce în ce mai bine pe ea, ca apoi să dea cât mai mult în relațiile cu ceilalți. Își descrie acest drum ca fiind unul cu multe experiențe, de la coaching și terapie și până la experiența unui job în HR – într-o corporație, din dorința de a explora și de a testa cât mai mult.
În al doilea semestru își propune să ducă în ONG experiențele și resursele din UA, să faciliteze întâlniri cu profesioniști, care să îi îmbogățească pe colegii ei, atât pe partea teoretică, dar și pe partea practică.
Duduia brunetă cu zâmbet cald, îndeamnă tinerii din România „să se asculte atent, mai întâi de toate, și să își urmeze visurile. Să facă ceea ce li se potrivește cu pasiune și încredere. Să fie curioși și deschiși spre învățare și să aibă curaj să se afirme. Și nu în ultimul rând, să își adune oameni care să li se asemene și împreună să facă lucrurile să se întâmple.”