Pe 27 martie membrii comunității HRemotion au lansat HR Talks, un proiect făcut de noi, pentru noi. 🙂 HR Talks își propune să se transforme într-o serie de întâlniri în care să dezbatem diferite teme de interes și care să ne ajute să facem trecerea de la mediul ONGS la cel de business.

***

Ne-am adunat, așadar, marți seara, în căsuța CROS, pentru prima serie de HR Talks: Learning &Development. Ne-au fost alături Ioana Predescu și Ana Silivaș să ne povestească despre ce înseamnă L&D din perspectiva Mercedes și KRAFT.

După o plimbare prin cele două companii am reușit să ne facem o imagine despre cum se întâmplă aceste procese în business, care sunt avantajele și care sunt provocările pe care un specialist HR le poate întâmpina.

Și pentru ca întâlnirea să fie valoroasă ne-am împărțit apoi în “trei mese rotunde” și am discutat despre:

1. Ce este deci L&D, care este structura lui și cum anume se poate implementa un astfel de program?

Câteva concluzii: L&D nu înseamnă doar training! Când construiești un program de L&D trebuie să asiguri un echilibru, trebuie să începi în același timp să îl gândești atât bottom-up (ce nevoi au angajații) cât și top-down (ce nevoi are compania), răspunsul fiind undeva la mijloc. L&D este strâns legat de planurile de carieră, planurile de succesiune și strategia companiei.

2. Cum responsabilizezi managerii în ceea ce privește procesele de dezvoltare ale oamenilor?

Câteva concluzii: Managerii pot fi responsablilizați pentru a crește competențele de leadership ale subordonaților. Acest aspect al planului de succesiune este menționat în unele companii în indicatorii de performanță. Managerii pot fi la rândul lor sprijiniți în acest demers de oamenii din HR sau pot fi pregătiți de coachi externi.

Concret:
– inserezi în KPI-ii managerilor (key performance indicators după care se face evaluarea lor) obiective ce țin de dezvoltarea și empowering others (din subordonații lor)
– plănuiești un program de succession planning: deputé/team-leader/stand-in/acting team manager (sau orice altă denumire conexă); managerul are în vedere o persoană pe care să o mentoreze pentru viitor, o persoană cu potențial, o persoană care își dorește să fie lider și arată că are capabilitățile necesare, însă trebuie șlefuită (acesta fiind un lucru pe care îl poți insera în KPI-ii lor)
– faci programe de calibrare ale tuturor acestor idei împreună cu toți managerii; faci un sistem clar de L&D și îl promovezi puternic în companie (scop, obiective, rezultate așteptate) pentru a reuși să ai buy-in-ul tuturor pentru că îți trebuie aprobare de la boardul executiv (apelezi la “managerii managerilor” pentru a te asigura că-i ai ca parteneri). Aceste calibrări trebuie făcute anual sau bi-anual, în funcție de cum se desfășoară evaluările de performanță în companie.

3. Care sunt asemănările și deosebirile între procesele de L&D din companii și cele din ONGS?

Trei idei:

  • în business un element important de care trebuie să ții cont este bugetul, în timp ce în ONGS acesta nu are un impact atât de mare întrucât se pot obține traininguri pro bono, beneficiarii sunt mai deschiși spre dezvoltare și se pot utiliza mai multe metode de stimulare a învățării.
  • În business se pune accept pe dezvoltarea organizațională (cum poate un program de learning & development să ajute oamenii pentru ca ei să ajute compania?) în timp ce în ONGS accentul se pune pe voluntari (principalul scop al ONGS-ului este de a-și dezvolta membrii).
  • Atât companiile cât și ONGS-urile se lovesc de bariera timpului. În ambele situații timpul pentru învățare este scurt și multe persoane se înscriu în programe de L&D însă nu se implică suficient.

***

În încheiere, vă las cu o concluzie despre eveniment; concluzie ce ține loc și de argument pentru un HR Talks 2:

„Am întâlnit oameni din practică; am discutat exemple concrete; au fost oameni interesați cu adevărat de subiect; s-au pus întrebări bune; s-a adus un feedback foarte bun. Mi-a plăcut foarte tare pentru că discutțile au fost la un alt nivel, mai înalt decât HRemotion, de exemplu, ceea ce este natural având în vedere ca am vorbit despre companii.”

Join the discussion One Comment

Leave a Reply