Înainte să devin studentă la Universitatea Alternativă m-am întrebat de mai multe ori ce se întâmplă aici. Scanam site-ul în lung și în lat, mai vedeam câte o poză cu oameni frumoși și pufuri colorate prin newsfeed, mai sunam un prieten (alternativ), dar parcă niciodată nu aveam o imagine completă. După ce am devenit alternativă cu acte-n regulă, mi-am dat seama că ceea ce se întâmplă în Learning House rămâne în Learning House. Nu, stai… asta parcă nu era de aici. Ceea ce se întâmplă în Learning House e magie, iar magia se trăiește.

Așa a fost și weekendul trecut, când ne-am adunat din nou în căsuță pentru al treilea Learning Day de anul acesta, care, mărturisesc, a fost cel mai apropiat sufletului meu. Am avut ocazia să călătorim în timp și să aflăm povești de când Universitatea Alternativă era încă un vis al unor tineri care s-au găsit și au pus bazele primei oaze de educație co-creată din România.

”La început fiecare colecta semințe de idei despre cum am putea face lumea mai frumoasă și le băga în buzunar. Apoi ne întâlneam, ne goleam buzunarele, puneam totul pe masă și vedeam din ce ar crește un copac frumos.” O lecție pe care a învățat-o Vlady de la un vecin și care l-a ajutat la dezvoltarea proiectului CROS a fost că dacă vrei să ai o vie sănătoasă, trebuie să tai cu încredere. ”Dacă nu tai și nu faci ordine, ajungi să ai o junglă. Partea grea era găsirea unui echilibru între a iubi ideile cu care venisem eu și deschiderea către semințele din buzunarele celorlalți, pentru că nu toate aveau puterea și condițiile necesare să încolțească oricând. ”

Traian ne-a încurajat să fim un exemplu de libertate în învățare, să cultivăm atitudini de comunitate co-creatoare responsabilă într-o lume care educă reflexe de consumator. Măsura în care trăiește fiecare din noi valorile Universității Alternative nu numai că ne reprezintă ca și comunitate – este un test de sustenabilitate a modelului.

Pentru Billy, CROS-ul a fost oportunitatea de experimenta, de a se juca serios cu alți oameni din organizații studențești pasionați de HR, dar și un exercițiu de încredere, putere și interdependență. ”Era foarte important pentru noi să ne cunoaștem, să nu ne raportăm unii la ceilalți ca la niște roluri și să ne așteptăm că nu vom vedea lucrurile prin același filtru.”

Este foarte greu de pus în cuvinte ceea ce se întâmplă la UA, pentru că magia nu vine nici din resurse, nici din Learning House, nici din calendarul nostru plin de evenimente unul mai interesant decât următorul. Nu, magia vine dintr-o combinație minunată a ingredientelor de mai sus, dar mai ales din ceea ce se întâmplă în fiecare din noi atunci când alegem să facem parte din comunitate. Vio a reușit să descrie procesul cel mai bine: ”UA este locul în care ne co-creăm ca oameni. Aici mi-am dat seama cât de mult cântărește mediul în care te afli, cât te inspiră cei din jurul tău, care promovează aspirații curajoase și te îndeamnă să le urmezi și, mai ales, să nu renunți atunci când ești tentat să mergi spre ceva mai comod. În ultimii 10-12 ani de ONGS-uri, CROS și UA, am început să fac lucruri pe care nu le făceam înainte: să-mi măsor viața în ore investite în fiecare activitate sau proiect, să-mi pun rezoluții foarte atent construite, să îmi instalez și monitorizez obiceiuri, aici am început să mă ocup cu sfințenie de obiectivele mele de învățare, mi-am dezvoltat reflexul de a pune oamenilor întrebări grele de autocunoaștere și sens de viață. Cred că fiecare om cu care am lucrat în UA mi-a lăsat ceva puternic.”

Marina ne-a povestit despre cum CROS-ul a venit pentru ea într-un moment de maturitate, după ce și-a înțeles temperamentul, hiperactivitatea și motivațiile, a căpătat o viziune și a început să ia inițiative în sensul dezvoltării misiunii pe care și-o descoperise. ”După ce la școală, liceu și facultate nu avem opțiunea de a ne alege colegii, vine timpul liberului arbitru, ne mai cizelăm procesul de selecție și ne construim o identitate socială în grupul în care alegem să investim, cu un grad de comoditate și reflecție care să corespundă personalității noastre.”

De la Cris am învățat despre curaj și ce înseamnă a trăi din inimă. ”Cu toții avem frici care ne limitează și pe care ajungem să le identificăm în situații necunoscute. Creșterea se întâmplă atunci când le recunoaștem și le depășim, în timp, una câte una. Și mai e nevoie de ceva – voință, pe care o dezvolți antrenându-ți atenția. Când am închiriat căsuța asta, eram niște puștani idealiști, nici unul dintre noi nu avea diplomă de Harvard și, deși acum nu pare mare scofală, atunci ne asumam un mare risc. Ne-am pus două întrebări: e nevoie de ce vrem să facem? și dacă nu facem noi, cine o să facă?”. Pentru Cris, curajul vine o dată din forța interioară, personală, ”cu care ne asumăm și facem lucruri din ce în ce mai mari și ajungem să trăim așa cum vrem” și mai vine de la oamenii din jur – ”ai pe cineva care îți dă din curajul lui, pentru că, din fericire, nu avem cu toții aceleași frici”.

După atâtea discuții serioase, echipa Learning Day ne-a invitat să ne mai și jucăm. Timp de jumătate de oră, ne-am pus mințile co-creatoare la contribuție și am transformat căsuța în șase mini-platouri de filmare. Scenele au fost, bineînțeles, atitudini UA: Dreaming, Learning, Playing, Kindness, Collaborating și Freedom. S-a lăsat cu dans, jocuri, muzică, lego, confetti, îmbrățișări… știți voi, o zi tipică la Learing House.

Cu energia asta am acceptat următoarea provocare și ne-am retras în grupurile de discuții de schimbă-lume, unde am vorbit despre cum scrii o poveste bună, cum îți construiești un brand personal, cum creezi designul unui training, cum îți pregătești un discurs bun, cum faci o strategie de learning and development pentru organizația ta și cum faci design de proces organizațional. Nici nu ne-am dat seama când au zburat cele două ore, pentru că ce a ieșit a fost uimitor: am analizat probleme care ne afectează activitatea, am venit cu soluții creative care vor ajuta oameni dincolo de UA, dar, mai ales, am depășit tiparele și structurile organizațiilor noastre și am explorat o mulțime de posibilități.

Voi cum v-ați simțit în filmul ”Human Beings, Human Doings” și cu ce lecții ați plecat acasă?

————————————– Distribuție: Vlady – Vlad Atanasiu Traian – Traian Brumă Billy – Bulent Duagi Vio – Violeta Caragea Cris – Cristina Cristea Studenții Universității Alternative

Echipa Learning Day

Regia: Corina Angelescu, Anca Bobesi, Sinziana Badea
Facilitatori reflectie: Ovidiu Condurache, Diana Matache, Claudiu Florescu, Tori Dinu, Ioana Cepoi, Ana Spaiuc Facilitatori sharing: Tori Dinu, Ana Mircioaga, Cris Cristea, Luiza Amzolin, Andreea Nilca, Corina Angelescu
Voluntari: Livia Andrei, Alex Tudosoiu, Andreea Salagean, Roxana Vasile Imagine: Razvan Petcu, Diana Matache, Anca Bobesi

Leave a Reply