Sunt studentă alternativă de aproape o lună, iar UA continuă să mă surprindă cu pofta de învățare, cu vibe-ul de încredere în comunitate și cu numărul de talente și resurse pe metru pătrat.

Despre incubatoare de afaceri auzisem multe, dar când UA a lansat invitația la Idea Fest, am decis să-mi satisfac curiozitatea și să văd ce înseamnă unul pe bune. Dimineața de sâmbătă a început cu fețe zâmbitoare, multă energie, amintiri cu tentative de antreprenoriat și “combinații dubioase” de prin liceu sau facultate.

Prima lecție valoroasă ne-a fost împărtășită de Horațiu, care a primit, zic eu, unul dintre cele mai importante învățăminte pe care un copil îl poate lua de la părinți – acela că ”în viață nu este obligația nimănui să îți dea de mâncare”. Lipsa de experiență/ idei/ bani nu este o scuză pentru a nu-ți croi un drum al tău atunci când circumstanțele nu se arată tocmai favorabile.

_DSC4212Primul invitat al Fest-ului, Andrei Pitiș (Presedinte ANIS, Business angel) a venit cu un mesaj neașteptat: ”De ce să NU faci antreprenoriat”.

”Educația pe care o primim în România se întâmplă într-un sistem rigid, care creează ingineri pregătiți să execute pentru bani și să vadă lucrurile în alb sau negru.” (Inevitabil, în acel moment m-a dus gândul la a mea Moldova, care scoate juriști si economiști pe bandă rulantă și niște ingineri nu ne-ar încurca deloc, dar asta e deja din alt film). Apoi sunt banii pe care trebuie să-i investești cu riscul de a-i pierde. ”Din fericire, mediul de afaceri actual permite antreprenoriatul pe banii altora, există investitori care stau pe mormane de bani și sunt dornici să facă parte dintr-o poveste frumoasă.”

Cum se întâmplă cu orice decizie care contează, motivele pentru inacțiune sunt întotdeauna mai numeroase decât cele pentru acțiune. Nu știu cum se face că scuzele par (aproape) întotdeauna dependente de factori externi. Așa că, atunci când veni rândul argumentelor pro antreprenoriat, Andrei ne-a prezentat unul și bun: ”Dacă ești antreprenor, așa te-ai născut și oricum n-o să poți sta prea mult angajat pentru că tot te dau afară mai devreme sau mai târziu. Important este să fii ghidat de viziunea ta, să spui ce vrei să faci și să dai încredere celorlalți că știi cum și să reziști până încep să se vadă rezultatele.”

_DSC4227Alex Petrescu, co-proprietarul Sunday Bagels and Coffee, ne-a povestit despre importanța studiilor, a temelor bine făcute și a mentoratului în afaceri.

Revenit în România după ce și-a făcut studiile la mai multe școli de business din afară, Alex și colegul său, Ionuț, au identificat o nevoie, au cercetat piața și au creat un brand care oferă experiențe matinale remarcabile.

Drumul nu a fost deloc ușor, o țeapă de la un furnizor i-a costat investiția inițială și 4 luni de întârziere, dar Sunday Bagels au planuri mari, de export al brandului și poate chiar o nouă afacere.

_DSC4249

Alex Mircea Dascălu (Leader of German Desk la Deloitte, Managing Partner la Vital Business Development & Consulting GmbH) a încheiat sesiunea discursurilor cu o poveste personală de antreprenoriat în care a luat-o de mai multe ori de la capăt, cu lecții și sfaturi pentru noi și cu o încredere contagioasă în reușită:

Într-o situație dificilă, se declanșează automatisme nebănuite, disperarea și instinctul de supraviețuire îți arată cine ești cu adevărat și atunci e imposibil să eșuezi, viața și sistemul nu te lasă, totul este să îți permiți să greșești și să înveți din experiență. Nu contează de unde vii, nimeni în lumea asta nu are monopol asupra inteligenței.”

Partea cea mai surprinzătoare a Idea Fest-ului au fost, pentru mine, exercițiile care, pe lângă faptul că m-au ajutat să mă descopăr un pic mai mult și mi-au trezit piticii antreprenoriali, au generat un număr incredibil de idei. Spunea John Steinbeck: ”Ideas are like rabbits. You get a couple and learn how to handle them, and pretty soon you have a dozen.” Dacă e să împrumutăm metafora, colaborarea din  Imaginarium a fost cadrul perfect pentru a ne contura inițiativele și ne-a umplut holul de iepurași, iar My Business Sketch ne-a testat toate prezumțiile despre potențialii consumatori.

Și pentru că Incubatorul de anul trecut a fost un mare succes, am avut parte și de câteva povești marca UA:

Claudia Suhov, Co-owner & Creative Director la Kidster și fondatoare Tortuleț, ne-a sfătuit să avem încredere în partenerii de afaceri, dar să fim precauți și să ne asumăm riscuri calculate.

Luiza Apostu și Tatiana Gingărașu ne-au vorbit despre parteneriat, valorile împărtășite și provocările cu care s-au confruntat în afacerea illú.

Silvia Floarea, pe care am răpit-o de la ”copiii ei” pentru a ne povesti despre Learnity, ne-a îndemnat să ne testăm ideea cât mai devreme și pe cât mai multe persoane.

Andra Berilă, co-fondatoare Skeptic Dog Animation și ”artistă cu capul în nori”, a subliniat importanța încrederii în propriile forțe, a energiei și a sincerității în relația cu clientul.

Am învățat într-o zi de incubator că antreprenoriatul este unul dintre cele mai frumoase lucruri pe care poate să le facă cineva cu viața sa, că oportunitățile pot să se nască și din haos dacă ai încredere în proces, te înconjori de oamenii potriviți și ceri sfaturi atunci când te impiedici.

Eu zic că am început cu dreptul. Să avem un an frumos!

toti

 

Construim incubatorul de afaceri și susținem antreprenoriatul împreună cu partenerii noștri, ING Bank

ING_logo

 

 

Leave a Reply