1. Cum a început?
Acum 6 ani am fondat CROS – Centrul de Resurse pentru Organizații Studențești, ca parte a visului de a crea prima universitate alternativă din România. CROS a devenit în 2013 Universitatea Alternativă şi are acum o echipă de 11 angajaţi “full-time”. Fondatorii UA au peste 10 ani experienţă în educaţie şi au lucrat direct cu peste 2000 de tineri voluntari şi 106 organizaţii de tineret.
2. Cui se adresează?
Studenții alternativi sunt acei tineri care vor să schimbe societatea și lucrurile din jurul lor în mai bine, tineri care vor crea proiecte sau programe inovative, fie că lucrează în companii sau creează ei afaceri. Astfel, cea ce ne interesează la viitorii studenți alternativi nu sunt notele, mediile sau diplomele obținute în liceu, ci abilităţile lor, capacitatea de învățare și creștere, dorința de a se implica în diverse inițiative, spiritul colaborativ și pornirea de a face lucruri să se întâmple. Citește mai multe despre profilul pe care îl căutăm.
3. Cu ce e diferit modelul nostru de învățare față de orice alt sistem universitar?
Modelul de educaţie propus de Universitatea Alternativă are la bază 4 principii: autonomie în învățare – fiecare student este responsabil de învățarea lui și are libertatea de a alege ce și cum vrea să învețe; colaborare – fiind o comunitate mare, studenții leagă relații bazate pe respect, susținere și chiar prietenie, atât între ei, dar și cu persoanele resursă (traineri, profesori de curs, mentori etc.); impact în societate – prin experiențe din viaţa reală, punând tot ce învață în practică; iar toate acestea se întâmplă într-un mediu propice învățării, bogat în resurse şi cu o atmosferă aparte – cum este sediul CROS Learning House.
4. Ce înveți?
- Resurse Umane
- Comunicare şi New Media
- Antreprenoriat
- Vânzări
- Management şi Dezvoltare Organizaţională
- Educaţie
- IT Services
5. Cum înveți?
- Ca student la UA, îți vei construi propriul traseu de învățare, vei aprofunda teme profesionale pe care le vei conecta cu proiecte reale, vei avea acces la un mediu dinamic, bogat în resurse, oameni și energie.
- Poți avea 3 persoane cu care să lucrezi individual: un consilier în autonomie în învățare alături de care să înveți cum să înveți, un mentor din domeniul profesional care te interesează, un coach care să te provoace să-ți atingi obiectivele.
- Dacă te pasionează antreprenoriatul, resursele din incubatorul de afaceri te vor ajuta să îți transformi ideea într-un startup viabil, cu model de business sănătos.
- Te poți implica în diferite proiecte din cadrul companiilor, prin programul Rent a Team. Astfel, ai ocazia să faci practică într-un mediu de lucru real, lucrând flexibil şi fiind plătit pentru munca ta.
- Pe parcursul anului, vor avea loc 4 evenimente Learning Day – zile dedicate inspiraţiei şi reconectării întregii comunităţi. Fiecare va avea un design original, o temă de actualitate care să te ajute în învățarea ta, invitaţi care te vor încânta şi o atmosferă de sărbătoare. Invitatul Săptămânii are loc în fiecare miercuri de la 18:30 la 21:30. Evenimentul îşi propune să lărgească orizontul celor prezenţi şi să-i inspire cu o poveste individuală şi cu o fereastră deschisă către lumea invitatului.
- Cursurile şi trainingurile acoperă nevoile de învăţare pe toate cele 5 domenii. Anul acesta vei putea alege din 55 de cursuri şi traininguri.
- Vei putea porni grupuri de învățare, organiza ateliere, dezvolta tot felul de proiecte și în toate acestea vei fi susținut și încurajat
6. Cine sunt profesorii?
Toate experiențele de învățare se întâmplă în colaborare cu specialiști din mediul business, din companii, coachi acreditați, antreprenori, freelanceri profesioniști, dar și parteneri educaționali care cred și susțin cauza Universității Alternative prin timpul, experiența și cunoștințele împărtășite studenților Schimbă-Lume.
7. Cât durează? 1 an, 2, 3?
Anul la Universitatea Alternativă începe cu o tabără de vară – CAMP-ul, care are loc între 9-14 iulie 2014. Ulterior, activităţile unui an universitar alternativ se desfăşoară de la începutul lui octombrie până în iunie. O experiență completă de student alternativ durează 3 ani, pentru a putea trece prin toate etapele de dezvoltare pe care ţi le punem la dispoziţie, dar recontractăm cu fiecare student anual în funcţie de direcţiile lui de creştere. În plus, în timp ce capeți noi perspective și roluri, poți ajunge să devii la rândul tău persoană-resursă pentru generațiile viitoare.
8. Cum și când se întâmplă activitățile? Cât timp trebuie să aloc?
Experienţele Universităţii Alternative sunt organizate în funcţie de programul studenţilor – de exemplu o grupă nou formată de curs îşi stabileşte singură întâlnirile, iar la fel vei putea face şi cu mentorul sau consilierul tău pentru autonomie în învăţare. Cele 4 evenimente Learning Day au loc sâmbăta, iar Invitatul Săptămânii se desfăşoară în fiecare miercuri seara, de la 18:30. Perioada de timp alocată învățării diferă, de la student la student (recomandăm minim 10 ore pe săptămână), procesul de învățare nefiind structurat pe ani sau pe vârste, ci pe etape de dezvoltare.
9. Cum evaluăm rezultatele studenților? Dăm diplomă?
La Universitatea Alternativă nu dăm diplome recunoscute de Ministerul Educaţiei, dar măsurăm rezultatele studenţilor prin portofoliile pe care şi le creează în perioada în care învaţă aici. Lucrăm şi la construirea propriului sistem de evaluare bazat pe microcertificate digitale sau badge-uri. Un badge atestă că ai o anumită competență. Mai multe detalii aici.
10. Care e investiția ta?
- Taxa de participare pentru anul 2014-2015 la Universitatea Alternativă este de 975 de euro pe an.
- Pentru cei cu dificultăți financiare avem un sistem de vouchere prin care poți ajunge să plătești între 350-900 de euro (în funcție de locuri și de nevoile fiecăruia), diferența fiind dată în ore de voluntariat (40 ore = 100 euro).
- Însă, valoarea calculată a tuturor experienţelor care se întâmplă în anul 2014-2015 pentru 200 de tineri în cadrul Universităţii Alternative este de 405.000 €. Asta înseamnă 2025€ / an / student. Costurile de funcţionare acoperă cele peste 50 de ore de susţinere individuală, accesul la peste 100 de evenimente anuale, programele de Internship, Rent-a-Team şi Incubatorul de afaceri la care se adaugă accesul la Learning House, Media Lab, Biblioteca, platforma online şi platforma de socializare “The Game”.
11. Ce presupun orele de voluntariat?
Poți să fii gazdă în Learning House din când în când, să te implici în diverse proiecte UA (ex: campanii, evenimente etc.), proiecte ale unor parteneri sau în organizarea activităților din experienţa de învăţare. Vei alege în ce te implici în funcţie de ceea ce îţi doreşti şi de competenţele tale.
12. Ce presupune înscrierea?
- Să completezi aplicația până pe 18 mai, inclusiv. Dacă treci mai departe, există o taxă de 100 lei care acoperă costurile procesului de selecție și ale experienței de învățare din spate.
- Să participi la o discuție individuală cu cineva din comunitate.
- Să vii la un exercițiu de grup pe 24 sau 25 mai.
- Pe 27 mai afli răspunsul.
Pentru și mai multe detalii răsfoiește site-ul sau Ghidul Studentului Universității Alternative.