“Dacă lucrezi 20 de ani în același domeniu, te limitează foarte mult” ne spune Bogdan cu zâmbetul până la urechi, stând relaxat pe canapea. Apoi continuă: dacă simțiți că vă doriți să faceți ceva astăzi, faceți astăzi.

Ne-am obișnuit ca la Invitatul Săptămânii să avem mai mereu oameni care au avut realizări foarte mari și al căror nume este cunoscut, fie că sunt angajați, fie că sunt antreprenori. Ne-am obișnuit să venim să-i cunoaștem pentru că știm deja de ei și vrem să aflăm cum au ajuns în top, însă numele Bogdan Lerescu nu spunea pentru majoritatea oamenilor din sală nimic. Tot ce știam despre el era un profil de LinkedIn impresionant, dar nu neapărat prin natura pozițiilor pe care le-a ocupat, ci prin diversitatea companiilor prin care a trecut până la cei 30-şi-ceva de ani ai săi. De la Unilever, P&G, Selgros, Zapp, Nokia și acum Vodafone.

Bogdan începe povestirea lui cu un disclaimer: că se consideră un corporatist plicticos și că speră să nu ne adoarmă. Apoi râde copios și începe să ne povestească aventura vieții lui. Primul lui job a fost să vândă înghețată în gara din Târgu Mureș unde câștiga 5 lei pe zi. Apoi în facultate a intrat în Aiesec unde a experimentat cât de mult a putut, în paralel lucrând și la Selgros pentru a-și plăti călătoriile și evenimentele la care participa în cadrul organizației. “Voluntariatul nu-ți plătește facturile.. Nu ți le plătește la momentul acela, însă ți le plătește mult mai târziu cu vârf și îndesat”

981000_10151613110353769_631176193_oÎn cadrul Aiesec a descoperit plăcerea de a comunica. Din același motiv a început să meargă și la diverse interviuri, pentru că îi plăcea să interacționeze cu tot felul de oameni. În urma unui asemenea interviu a ajuns să lucreze la Zapp. “La interviu recruiter-ul mi-a spus că sunt foarte vesel și mi-a oferit să lucrez în vânzări, pe o ofertă de nerefuzat: un salariu cu 30% mai mic decât cel de la Selgros, urmând să conduc un Cielo vechi, în locul Polo-ului de dincolo. Am acceptat pe loc, bineînțeles”. “La Zapp a fost cea mai mișto experiență, era ca o joacă” continuă Bogdan cu zâmbetul pe buze. “Aici mă duceam la muncă să mă distrez, iar atmosfera era extraordinară.”

După plecarea investitorilor libanezi de la Zapp s-a angajat la P&G după un proces de recrutare de 6 luni. “Am semnat instantaneu, fără să mă uit peste acte. Nu faceți asta niciodată. Abia după ce am semnat am aflat că voi lucra în Oradea.” Se oprește 2 secunde și apoi, cu un ton rar pe care îl folosești atunci când împărtășești un secret de viață doar de tine știut, continuă: “A fost un moment greu, mai sunt în viață și momente din astea, dar important este să te focusezi mereu pe momentele pozitive.”

După ce a fost “vânat” și angajat de Nokia, a ajuns în cele din urmă Head of Terminals la Vodafone, deși el se recomandă mai degrabă ca fiind “Head of Fun” deoarece organizează tot felul de evenimente interne prin care să aducă distracția la locul de muncă al oamenilor. De asemenea, ne împărtășește și că oamenii pe care îi admiră cel mai mult sunt antreprenorii, dar mai ales actorii, pentru că au cel mai frumos job: să se distreze.

Fiind un profesionist care în continuare este foarte căutat de alte companii, Bogdan ne mărturisește că foarte important este personal branding-ul. Cum? Interacționând cu mulți oameni, făcând lucruri în reţeaua ta și având rezultate pe care le faci vizibile. “Trebuie să faci lucruri excepționale, să le arăți și să vorbești despre ele. De asemenea, nu spuneți niciodată <<nu>> la o întâlnire. Este o oportunitate de a cunoaște oameni faini, care mai târziu vă pot ajuta”.

964179_10151613112143769_1031779091_oDându-ne seama că deja au trecut cele 2 ore alocate discuției, Bogdan a început să între și în subiectul ales de el pentru acea seară:  “Evoluția tehnologiei de comunicare”. Trecând de la primul instrument de comunicare la distanță (fumul și tobele folosite de indieni), la impactul pe care apariția electricității l-a avut în evoluția comunicării, Bogdan face și o predicție: “În următorii 20 de ani tot ce folosim azi va fi învechit.”

Legat de planurile de viitor ale lui Bogdan pentru următorii 20 de ani, concluzia e clară: vrea să mai experimenteze și să mai încerce și alte domenii. Cine știe… Oare admirația lui pentru antreprenoriat și actorie o să-l ducă undeva?

Leave a Reply