Dacă ajungi în sediul Universității Alternative într-una din zilele în care Irina Perju este gazdă, s-ar putea să o găsești aplecată peste chiuveta din bucătărie sau pe hol punând muzică. E o fată mică de statură, zâmbăreață, cu părul ușor cârlionțat și care deține recordul neoficial cu cele mai multe pahare spălate ca gazdă.
Experiența unui an de învățare alternativă începe în Camp. O săptămână intensă pe care studenții o petrec departe de București, împânzită cu o mulțime de experiențe neobișnuite și încărcată de energie. La întoarcerea din Camp, Irinei îi era teamă că acele momente speciale vor fi greu de replicat în viața de zi cu zi ca student UA.
O aștepta însă o surpriză. De cum a început să vină în Learning House – prima dată doar pentru a da o mână de ajutor ca voluntar – a înțeles că aici era locul unde convergea energia comunității. Fiecare zi în parte era o picătură din experiența care începuse în Camp și fiecare moment de aici contribuie la povestea unui student alternativ.
Irinei îi place că aici poți face alegeri dar și că trebuie să iți asumi responsabilitatea acestor alegeri. „Cred că asta e și ce diferențiază UA, în general, fața de celelalte medii de învățare: că îți oferă ție libertatea să iei ce resurse vrei”. Learning House este epicentrul comunității, dar nu este obligatoriu pentru un student să fie aici zi de zi, ca Irina. „Sunt unele persoane care vin la cursuri sau la întâlniri și stau atunci și în Learning House. Își iau energia de care au nevoie, dar pentru ei poate nu e productiv să vină să lucreze aici”.
Irina mărturisește, însă, că viața în sediul UA e încărcată de momente unice, pe care nu vrea să le rateze stând acasă. „Aici am simțit pentru prima oară atmosfera de Crăciun anul ăsta” și tot aici a prins prima ninsoare, la un Learning Day. Venise încălțată în teniși de dimineață, iar la sfârșitul zilei se așternuse zăpadă de două degete.
Zilele petrecute în Learning House nu au schimbat-o radical, însă, „sunt lucruri din astea mici”. Sunt și zile în care Irina se trezește dimineața și ar vrea să rămână acasă, însă i-ar părea rău să rateze atmosfera de acolo. „Când plec din Learning House, chiar dacă sunt obosită sau mă doare capul, am un zâmbet pe buze”.
Aproape în fiecare zi, „când vezi oamenii că ies de la cursuri, sunt așa, wow!” E o diferență palpabilă în aer. Vezi fețe luminoase, optimiste, preocupate să pună cap la cap toate lucrurile împărtășite de cel care a condus cursul: „știi că se întâmplă ceva magic în camerele alea”. Iar Irina, ca gazdă, își aduce o mică contribuție la buna desfășurare a cursurilor și la atmosfera generală. Mai pune un pic de muzică, mai strânge pe ici pe colo, mai dă un sfat. Totuși nu e bine să aduci vorba despre spălatul paharelor: „E un subiect sensibil…” suspină Irina. „Am impresia că e un număr magic; nu cred că știe cineva câte pahare sunt, pentru că mereu apar de undeva, adică nu știu când poți să răsufli ușurat că ai terminat toate paharele de spălat. Nu, mereu mai găsești câte unul”.
Incubatorul este o comunitate în care orice student UA poate intra cu o idee de afacere, iar o echipă de specialiști îl va ajuta să o pună în aplicare. Acesta i-a dat Irinei ambiție și curaj să își urmeze propriile vise: „m-a prins super tare. Ultimele luni, compar timpul petrecut din octombrie până acum la facultate, la master, și mi se pare că au trecut ani de zile, iar timpul petrecut în Incubator mi se pare că a trecut într-o fracțiune de secundă. Și e aceeași perioadă de timp, doar că sunt două repere diferite”.
Una dintre persoanele care o inspiră, Luiza Apostu, studentă în al treilea an la UA și deja antreprenoare cu experiență, a ajutat-o de fiecare dată: „la Luiza puteam să mă duc oricând cu întrebări la care nu găseam răspuns. Ea m-a ajutat la fiecare pas, mai ales pe partea asta de curaj”. Irina avea idei, însă frica de eșec și lipsa de încredere în propriile puteri nu îi dădeau pace. Luiza a ajutat-o să înțeleagă că nu este prima persoană care s-a lovit de astfel de probleme. „Cei din Incubator îmi ziceau: «tu ești Luiza cu un an în urmă», pentru că treceam prin experiențe similare”.
Ce a învățat Irina în Universitatea Alternativă, anul acesta, e „că a avea curaj nu înseamnă a nu mai avea frică deloc, ci să înveți să faci lucrurile pe care vrei să le faci cu o anumită frică, chiar dacă știi că ai posibilitatea să o dai în bară”. Și tot ăsta este sfatul pe care Irina vrea să îl transmită viitoarelor generații de studenți: să învețe să își asculte instinctele și „să încerce să iasă din contextul pe care ni-l creează alții” – școala, părinții, societatea. Fiecare om are drumul său iar dacă reușești sau dai greș știi că ai făcut-o în urma deciziei tale. Asta înseamnă să fii autentic. Iar dacă îți speli singur paharul, asta arată un lucru făcut cu responsabilitate, până la capăt.