Corina discurs LearningPrin Universitatea Alternativă sunt mulți studenți pasionați de The Art of Hosting. Și nu de puține ori am auzit despre principiul potrivit căruia sunt două momente importante pentru orice eveniment: începutul – pentru că atunci îi aduci pe cei care participă la același nivel de energie și setezi un cadru de lucru și debriefing-ul de final – pentru că închide experiența de învățare și poate da un contur frumos.

La un nivel mai mare, așa se întâmplă și cu un an de studenție în Universitatea Alternativă. Ne dorim să setăm un cadru cât mai potrivit la început de an alternativ, pentru ca fiecare student să își ia avânt și să se bucure așa cum știe mai bine de experiența care îl așteaptă. Principala întrebare de check-in pentru anul următor în Universitate este: ”Care este acel element care îmi poate călăuzi mie, în calitate de student, călătoria printre toate procesele cuprinse în modelul UA?”

Această călătorie este în sine o călătorie de învățare. Astfel, sâmbătă, pe 27 septembrie, punem învățarea la rang de ax central al modelului UA și începem anul alternativ 2014-2015 cu un Learning Day despre “Arta de a învăța”. Pentru mine, e acel moment preferat din an când pe buzele tuturor sunt tot felul de întrebări, de la ”Cine sunt și ce vreau să devin?”, ”Cum pot integra atitudinea de learning în viața mea?”, ”Ce instrumente și metode pot folosi pentru a dobândi un obicei de învățare?” până la ”Care sunt obstacolele pe care le întâmpin în procesul meu de învățare?” sau ”De ce ar trebui să mă dezvăț pentru a învăța lucruri noi?”.

Pentru că ne place să învățăm la nebunie, acest Learning Day vine și susține ideea că învățarea e, de fapt, în mâinile fiecăruia dintre noi. Acest lucru ne dă o foarte mare libertate de alegere și de decizie cu privire la obiectivele de învățare pe care vrem să le avem sau la experiențele la care ne dorim să participăm, dar în același timp implică și o foarte mare responsabilitate la nivel de individ, tocmai pentru că de la “a ști” până la “a face” diferența e dată de voință.

Cum se va întâmpla totul? Călătoria începe cu inspirația dată de prieteni ai Universității Alternative și oameni resursă, apoi continuă cu o serie de ateliere practice care să ne ajute să înțelegem diferite dimensiuni ale învățării, de la autocunoaștere, la importanța momentelor de reflecție și a jocului, la obiceiuri de învățare. Tot în a doua parte a zilei ne uităm la învățare și dintr-o perspectivă socială și provocăm studenții să învețe cât mai multe unii de la ceilalți, printr-o sesiune de pitch-uri despre metode, tehnici și instrumente de învățare. La final, bucla se închide cu momentul în care fiecare student se uita la călătoria din acea zi și vede care sunt lucrurile pe care le-a adăugat în bagajul învățării cu care pleacă de la Learning Day.

Până atunci, mergem și ne cumpărăm bilet de călătorie, adică ne pregătim întrebările care și-ar putea găsi răspuns în această zi dedicată învățării.

Să învățăm la nebunie!

LearningCamp2014

Leave a Reply