Sâmbătă, 5 octombrie, de la ora 11:00 comunitatea Universității Alternative se reunește pentru prima dată în acest an universitar. Tema acestei zile este “Arta de a învăța”. Răspundem împreună la întrebări precum: “Ce înseamnă măiestria în învățare?”, “Ce înseamnă să fii responsabil de procesul tău de învățare?”, “Cum te ocupi de învățarea ta într-un mod structurat?”.
În prima parte a zilei vom avea 4 paneluri, câte două în paralel. Primele doua paneluri au ca teme: “Atitudinea potrivită învățării și Motivația de a învăța” și “Autocunoaștere și Setarea obiectivelor de învățare”. Vom răspunde împreună cu invitații nostri, autonomari, parteneri educaționali și specialiști în domeniu la întrebări precum: “Ce rol are învățarea în viața ta?”, “Cum arată viața ta diferit pentru că dedici timp conștient învățarii tale?” sau “Cum te ajută faptul că te cunoști în setarea unor direcții de dezvoltare?”.
Următoarele două paneluri au ca teme: “Strategii, metode, resurse și instrumente de învățare” și “Evaluare și Autodisciplină.” Vom primi diverse perspective despre stiluri de învățare, despre tehnici și metode și vom răspunde împreună la “Cum îți creezi obiceiul de a învăța?”, “Cum te înarmezi pentru a depăși obstacolele?”, “Care este sistemul tău de evaluare și indicatorii pe care îi urmărești?”
În a doua parte a zilei lansăm programul de Consiliere pentru autonomie în învățare, axul central al modelulul educațional pe care îl propunem studenților noștri. Vom împărtăş povești ale autonomicilor din anii trecuți, vom răspunde la întrebări despre rolul programului și ne vom cunoște între noi în vederea creării relațiilor între autonomici şi autonomari.
Încheiem ziua cu un moment de reflecție, în care fiecare participant va avea ocazia să își sumarizeze informațiile și insight-urile acestei zilei, să conștientizeze valoarea pe care acest Learning Day a adus-o pentru el, să își facă un plan cu lucrurile pe care le va face de acum înainte pentru a ajunge la stadiul de măiestrie în învățare. Va avea ocazia să afle care sunt perspectivele celorlalți studenți și să își împărtășească gândurile și planurile de viitor.
Credem în fericirea pe care o experienţă de învăţare autentică o poate produce aşa cum Mihaly Csiksentmihalyi prezintă în TEDul de mai jos: