O zi din zona învăţării în care participi la diferite experienţe, o zi în care experimentezi diverse strategii de învăţare, tot timpul este dedicat dezvoltării tale profesionale, descoperirii lucrurilor noi, personalizată: o zi în Learning House cu o serie de experienţe din care poţi alege ce vrei să faci – aşa arată începutul întâlnirii de design pentru primul Learning Day.
15 septembrie ora 10:30, Learning House, participanţii şi invitaţii încep să sosească iar din fundal se aude “să nu uitaţi să daţi check-in”, fiecare deschide Foursquare … automatisme 🙂 Check-in-ul de data aceasta este în offline pe panoul de la intrare, în care fiecare îşi trece cu ajutorul piunezelor şi gândul cu care a venit. Aşa e în offline, stai la coadă pentru check-in.
Learning Day îşi propune să ajute în disciplinarea atitudinii faţă de învăţare a fiecăruia, dedicând o zi întreagă pe lună acesteia. Fiecare Learning Day va avea o temă specifică, iar acest eveniment va străluci atunci când fiecare membru din comunitate va aloca învăţării lui în fiecare lună cel puţin o zi din 30 posibile. Această zi poate fi personalizată de fiecare în parte – poţi participa la experienţe dedicate domeniilor Comunicare, Resurse Umane sau Leadership şi Dezvoltare de Organizaţii create de echipa CROS, poţi citi o carte, poţi reflecta, poţi face sharing etc.
Deşi la baza comunităţilor CROS stă atitudinea autonomă faţă de învăţare, în realitate tendinţa de a dedica timp special pentru învățarea structurată și conștientă prin alegerea unor experienţe cât mai diverse este redusă. Învăţăm din toate lucrurile pe care le facem pentru organizaţie sau job, dar e suficient?
Learning Day de pe 15 septembrie a avut ca temă “Definirea domeniului” – Resurse Umane, Comunicare şi Leadership şi Dezvoltare de Organizaţii. Am încercat ca prin discuţiile facilitate să ne răspundem la întrebări precum: Care sunt “temele de discuţie”? Care sunt ideile importante şi tendinţele? Care sunt oamenii relevanţi? Care sunt companiile/organizaţiile care contează? Ce face zi de zi un profesionist? Care sunt sursele de formare şi informare?
La aceste întrebări ne-au ajutat cu experienţa lor Bogdan Georgescu, Marian Staş, Dan Berteanu din domeniul Leadership, Desiree Diaconescu, Bulent Duagi, Carmen Mardale, Ana Silivaş şi Luminiţa Ileana în domeniul Resurselor Umane şi Claudia Pop, Viorel Copolovici, Auraş Geambaşu şi Tudor Totolici ne-au ajutat cu experienţa lor din domeniul Comunicării.
Comunitatea de Leadership şi Dezvoltare de Organizaţii a punctat faptul că este important să ştii care e direcţia în care vrei să mergi. Înainte de a măsura rezultatele, trebuie să-ţi pui obiective. Iar obiectivele să le ai tot timpul în minte. Când vrei să te uiţi dacă ai avut sau nu succes, compară ce ţi-ai propus cu rezultatele pe care le ai. (mai mult găsiţi aici)
Una din lecțiile (re)învățate în domeniul comunicării a fost că există mai multe răspunsuri pentru fiecare întrebare, mai multe abordări pentru fiecare problemă, mai multe rezolvări ale aceleiași situații. Că nu există o rețetă standard a succesului și că practica e “mama învățăturii”. (mai mult găsiţi aici)
În ceea ce priveşte limitările domeniului de Resurse Umane, comunitatea a realizat că acestea te pot determina să începi să creezi sisteme de gândire, de organizare sau de lucru pentru a înțelege mai bine fiecare proces sau pentru a ști unde e nevoie să introduci un proces nou, să îți conștientizezi nevoia de resurse și unde anume sunt necesare investițiile. (mai mult găsiţi aici)
A fost o zi în Learning House cu o serie de experienţe din care poţi alege ce vrei să faci, au fost ateliere şi dezbateri şi sperăm că participanţii au aflat lucruri noi. A fost primul Learning Day..