“Învață la nebunie” este una dintre valorile Universității Alternative și cea care ne va ghida de-a lungul întregului an universitar, iar primul Learning Day al anului a fost dedicat “Artei de a învăța”.
Ziua a fost plină de metafore pentru a descrie învățarea, dar cea cu care am rămas după Learning Day este: “învățarea ca o barcă în care eu sunt vâslașul”.
Mă ghidez după harta mea internă răspunzându-mi la întrebările ”Cine sunt eu?”, ”Ce îmi place să fac?”, ”La ce sunt bun?”, ”Ce aș vrea să învăț?” și apoi pornesc în călătorie. Și mă opresc pe insulele unde se ascund comorile de care eu am nevoie pentru dezvoltarea mea.
Sâmbătă, pe harta fiecărui student s-au regăsit aceleași 4 insule: Insula Discursurilor, Insula Atelierelor, Insula Pitch-urilor și Reflecția, dar comorile găsite au fost diferite pentru fiecare.
Harta mea arată în felul următor:
Prima oprire: Insula Discursurilor.
”Suntem arhitecții propriei noastre învățări.”
Ce vrem să învățam? Să devenim niște manageri mai buni? Ce înseamnă acest lucru pentru fiecare dintre noi? Răspunsul sigur diferă.
Corina Anghel ne-a povestit despre autostrăzile pe care fiecare persoană le construiește atunci când învață ceva nou. Începem prin a construi potecuțe, ne lovim de diverse obstacole, dar perseverând, punem treptat bazele unui drum solid către măiestrie. Ne construim obiceiuri sănătoase care să ne ajute să depășim obstacolele și suntem originali în construirea drumului. Devenim arhitecții propriei noastre învățări.
De cele mai multe ori, obstacolele care se ivesc în călătoria noastră sunt interne. Alis Anagnostakis ne-a vorbit despre convingerile limitative, acele idei care ne determină să spunem ”eu nu pot”. Ele sunt precum un elefant care a stat prea mult timp legat și apoi, când a fost eliberat, a rămas în același loc pentru că s-a obișnuit să fie captiv. Acest concept se numește ”learned helplessness”.
”Eu pot să contribui la schimbarea educației în România.”
Traian a reușit în clasa a 11-a o figură grea pentru skaterii experimentați. Nu a fost ușor, a durat cam 3 ani până când a învățat să stăpânească mișcarea, dar în final și-a dat seama, prin pașii pe care i-a parcurs ca să ajungă la schema pe care o visa, că învățarea este o artă care se dezvoltă pe tot parcursul vieții. De aici a pornit și dorința de a schimba educația.
”E păcat să ai potențial și să nu îl îndeplinești.”
Alex Găvan ne-a povestit despre pasiune și provocări. Pasiunea lui Alex este muntele. A urcat munți cu altitudini de peste 8000m și fiecare a fost o provocare pentru el, dar motivația a fost destul de puternică astfel încât să persevereze. Alex mi-a amintit că e important să ai o motivație intrinsecă atunci când îți setezi un obiectiv, o motivație care să fie în strânsă legătură cu cine ești tu.
Alex Ghiță ne-a sfătuit să ne punem des întrebarea ”Ce nu am făcut bine?”. Feedback-ul constructiv te ajută să devii mai bun în ceea ce faci, pe când rolul feedback-ului pozitiv este de a-ți crește stima de sine. Mi-a transmis și ideea că inovația apare atunci când îți lărgești sfera de cunoaștere. De exemplu, dacă ești pasionat de IT și Leadership, îți poți porni un start-up.
A doua oprire a fost Insula Atelierelor.
Am avut de ales între mai multe ateliere: Mindset pentru învățare (cu Corina Anghel), Learning Habits (cu Larisa Petrini), Cum să învățam productiv (cu Alina Țugulea) și Busola Interioară în Învățare: misiune și valori (cu Alis Anagnostakis).
Eu am ajuns la atelierul Corinei Anghel despre Mindset. Am folosit teatrul de improvizație ca să învățam despre flexibilitate în gândire, conexiuni, atenție și deschidere. Un exercițiu bun de atenție atunci când discuți cu cineva este îngânarea. Astfel, ne-am împărțit în perechi de câte 2 și am construit povești pe cele mai neașteptate subiecte. Fiecare persoană se folosea de un singur cuvânt în continuarea narațiunii. Am făcut apoi același exercițiu în mai multe persoane. Teatrul de improvizație te învăța să asculți, să accepți și să construiești împreună cu ceilalți o poveste, un business, o prietenie.
Penultima oprire: Insula Pitch-urilor.
În această parte a Learning Day-ului, câțiva dintre studenții alternativi ne-au povestit despre învățare sau despre resursele pe care le folosesc ei atunci când învață. Eu am ajuns în Media Lab unde i-am ascultat pe Ovidiu, Vio, Liviu, Flori și Daniel.
Ovidiu ne-a povestit despre ABCD-ul încrederii. Este vorba despre un sistem care te ajută să-ți dai seama de ce ai sau nu ai încredere într-o persoană. Criteriile de evaluare sunt:
- Able – persoana are expertiză într-un domeniu, este un bun facilitator și a ajuns la un nivel de performanță
- Believable – persoana este onestă, se ghidează după un set de valori și este corectă
- Connected – persoana este orientată către oameni, este comunicativă și recunoaște meritele oamenilor din jurul său
- Dependable – persoana este responsabilă, se ține de cuvânt și este organizată.
Sistemul este util și pentru auto-evaluare. Cât de încredere crezi că ești pentru persoanele din jur uitându-te la grila de mai sus?
De la Flori am aflat despre WikiQuals, o platformă unde îți poți crea contexte de învățare, pornind de la pasiunile tale. Poți crea aceste contexte de învățare fie pe platforma WikiQuals, fie în mediul real. Vei face parte dintr-o comunitate internațională alături de care poți împărtăși din experiențele tale de învățare și de la care te poți inspira.
Liviu ne-a povestit despre modurile de a învăța. Sunt persoane care învață practic, în timp ce fac o activitate, sau altele care se gândesc înainte, care analizează o situație. Unii preferă informații concrete, procedurale sau alții se descurcă mai ușor cu informațiile conceptuale și cu cele teoretice. Mai sunt și cei vizuali care învață folosindu-se de grafice sau de diagrame, spre deosebire de alții care preferă să audă sau să citească. Alte persoane preferă să învețe secvențial, să ia informațiile pe rând într-o manieră ordonată și logică sau aleg să aibă o imagine globală a subiectului și apoi să intre în detalii. Dacă sunteți curioși să aflați care este stilul vostru de a învăța, puteți face testul de la acest link.
Vio are un bun sistem de Time Management. Își face o planificare pe tot anul și apoi pe fiecare lună. La sfârșitul fiecărei săptămâni își evaluează activitățile pentru a păstra un echilibru. Activitățile fixe și le fixează în calendar de la început și în funcție de acestea, va organiza și celelalte responsabilități. Ideea cea mai importantă pe care am reținut-o este că fiecare are o modalitate unică de a se organiza, important e să găsim acel sistem de Time Management care ni se potrivește.
Daniel ne-a povestit despre două tipuri de gândire: Entity Theory (Fixed Mindset) și Incremental Theory (Growth Mindset). Cei din prima categorie cred că au un set fix de calități pe care se pot baza. Sunt bun la matematică, dar nu pot să scriu. În concluzie, nu voi scrie. Cei din a doua categorie sunt conștienți că orice se poate învăța și investesc timp în dezvoltarea unui skill, chiar dacă acela nu le-a fost ”dat”. Cei din prima categorie sunt orientați foarte mult pe rezultat, pe când cei din a doua categorie se uită la proces – cum am ajuns la rezultat?. Vestea bună e că ne putem dezvolta gândirea de tip Growth prin exercițiu.
Încă din CROS Camp unde am avut des momente de reflecție, ne-am obișnuit să ne gândim la ce am învățat în ziua respectivă și cum putem integra acel lucru în viața noastră. La fel a fost și pentru Learning Day-ul despre ”Arta de a învăța”. Ne-am strâns un grup de zece persoane în Creative Room și îndrumați de Ana Mircioagă, ne-am gândit la comorile pe care fiecare dintre noi le-a găsit în cele 3 insule vizitate, iar în final, fiecare s-a gândit la o lecție pe care să o adauge la comoara colectivă a Universității Alternative.
Deși am pornit în călătorie cu harta mea, în final, prin lecțiile pe care le-am împărtășit, prin discuțiile pe care le-am purtat, am ajuns să construim cu toții o hartă colectivă, cea a studentului de la Universitatea Alternativă și astfel să pornim într-o nouă călătorie a învățării. Împreună.
Fotografii de la eveniment găsiți în acest album.