[styled_image image=”http://universitateaalternativa.ro/wp-content/uploads/2013/03/martisor.jpg”  w=”350″ link=”http://universitateaalternativa.ro/wp-content/uploads/2013/03/martisor.jpg” lightbox=”yes” alt=”Image Description” rel=””]
Pe un profil de Facebook, în zilele noastre, unde pozele cu pisici au fost înlocuite de cele cu mere:
[quote]Cu un măr pe zi, sănătoasă vei fi!
“- Cu 2 kg pe zi, o să fiu nemuritoare!”,[/quote]

răspunde Luiza, reiterându-și slăbiciunea pentru mere. E martie 2013 și pentru ea e luna MĂRțișoarelor.

[clear]

Elevă de nota 10, a părăsit în 2011 orășelul-leneș (așa cum îi place să-și numească Oneștiul-natal) și era gata să fie studentă. A venit de acasă cu planul făcut: termină facultatea, continuă relația pe care o avea deja de 5 ani, se înscrie la Intact Media Academy și devine o mare piaristă, așa cum vedea la televizor.

S-a mutat la cămin şi a nimerit în camera cu Mădălina, care a convins-o să aplice la o organizație studențească. Din greșeală, zice ea, a intrat în Voluntari pentru Idei și Proiecte. Credea că e genul de loc în care se strâng “oamenii mai puțin sociabili”. Scepticismul se dilua pe măsură ce cunoștea studenți ca și ea, care lucrau împreună pentru proiecte pe care și le alegeau singuri.

luiza

Luiza a ales să se abată de la planul cu care a plecat din orășelul-leneș și să intre cu tot sufletul în noul decor. La prima ședință de HR din VIP, Laura, cea care coordona departamentul, îi dă Luizei o foaie pe care să își noteze tot ceea ce și-ar dori să învețe în timpul petrecut în organizație. Peste câteva luni, în primăvară, Luiza deschide un mail care o invita la o întâlnire cu oamenii din departamentul de HR. S-a întâlnit în Music Rooms cu Laura, care a scos foaia pe care ea își scrisese obiectivele de învățare. Cuvintele scrise “vreau să fiu mai comunicativă” și întrebarea Laurei “Ce vrei să faci la anul?” o fac pe Luiza să își articuleze prima dorință: “Vreau să fiu manager de HR în VIP”. A intrat programul de pregătire a noilor coordonatori, Management Challenge, unde l-a cunoscut pe Billy, HR Business Partner la Adobe România. El i-a devenit mentor și împreună au lucrat cu frica ce o acaparase, iar în mai 2012 Luiza devenea managerul unui departament cu 42 de oameni. În trecerea de la o perspectivă impusă la libertatea de a-și alege drumul, și-a găsit pasiunea: Luiza voia să construiască procese de învățare și dezvoltare a oamenilor. VIP-ul era acum pentru ea ca o livadă de meri.

În CROS s-a înscris din curiozitate, cu o oră înainte de deadline. Avându-l pe Billy ca mentor, a vrut să găsească în HRemotion și alți oameni ce îi împărtășeau pasiunea. Simțea că are nevoie de un loc în care să învețe cum să facă lucrurile mai bine în VIP. Apoi a cunoscut-o pe Silvia, membru în echipa CROS, care s-a alăturat peisajului oamenilor de la care Luiza voia să învețe.

De la fiecare dintre ei a acceptat câte o provocare. Împreună cu Silvia creează grupe de învățare pentru 20 de autonomici* interesați de dezvoltarea lor. Billy a luat-o cu el la o întâlnire a unui grup de tineri tineri profesionişti în HR. Era un grup restrâns care  punea la cale un nou proiect – Young HR Pros, comunitatea noilor ambasadori din HR-ul românesc. Deşi era intimidată de context, Luiza știa că ceea ce o sperie o va crește cel mai mult. A decis să se implice împreună cu ei în dezvoltarea proiectului.

“HR-ul e despre oameni și dacă prin ceea ce fac, 1% contribuie la dezvoltarea lor, la sfârșitul zilei știu că am făcut ceva pentru a face lumea un loc mai bun”, spune Luiza încercând să surprindă esenţa celor 3 proiecte în care e implicată.
“Acum e timpul meu să cresc” citesc în ochii Luizei, iar manifestul lui Schimbă-Lume care o reprezintă vine în completare: “Voi avea curajul să mă provoc zi de zi”.

* – autonomicii sunt studenții intrați în procesul de consiliere pentru autonomie în învățare. Mai multe despre acesta poți citi pe pagina modelului.

Surse foto: 1, 2

Leave a Reply