Am rugat o parte dintre studenţii Universităţii Alternative să ne povestească, pe scurt, cum i-a schimbat experienţa de aici. În seria de interviuri cu ei, vei putea descoperi ce făceau înainte de UA, ce au experimentat aici, ce vor să facă acum în viaţă şi ce le-ar recomanda şi altor tineri. Al patrulea din serie este Maximilian Dobrescu, student UA din 2011 şi educator care se pregăteşte să îşi deschidă un club de fotbal care să cultive copiilor abilităţi pentru o viaţă împlinită.

1. Ce făceai atunci când ai luat decizia de a te înscrie la Universitatea Alternativă (UA)?
Eram un student plictisit la ASE şi un voluntar bucuros care se pregătea să fie Project Manager într-o organizaţie de studenţi (Voluntari pentru Idei şi Proiecte).

2. Cum te-a influenţat filozofia de învăţare UA?
M-a marcat în mai multe feluri: în primul rând m-a surprins gaşca de oameni adunată în jurul acestei idei îndrăzneţe. Echipa UA, studenţii, mentorii. Apoi modul cum se întâmplau lucrurile – îţi alegi experienţele de învăţare la care vrei să iei parte. Nu mai e vorba de cursul pentru Seria A cu cei 150 de studenţi ai săi. E vorba de mine şi ce curs îmi este mie util. Ai parte de susţinere individuală. Mai sunt “profesorii” care sunt adevărate modele de inspiraţie şi cu care ajungi să fii prieten. Nu în ultimul rând, e vorba de o atmosferă care te provoacă şi-ţi dă energie să contribui, făcând ceea ce îţi place.

3. Cum te-a schimbat UA? Ce ai aflat despre tine în acest timp?
Cel mai util lucru pe care l-am descoperit în UA a fost răspunsul la întrebarea “Cum îi dau sens vieţii mele?”. Până la 17 ani ştiam exact ce am de gând să fac. Visam o carieră de profesionist în fotbal, doar că lucrurile s-au schimbat brusc în momentul când m-am accidentat. A fost momentul când a reînceput căutarea, iar UA a contribuit decisiv la a-mi găsi răspunsul. O să deschid, prin sport, o lume a posibilităţilor pentru fiecare copil cu care voi interacţiona.

4. Ce specializare ai ales? De ce?
Am ales să învăţ mai multe despre educaţie. Împreună cu oamenii de aici, învăţ despre cum creezi experienţe de învăţare memorabile, ce impact are mediul fizic în ecuaţia învăţării sau cum devii un facilitator mai bun. Toate astea mă ajută pe terenul de sport, unde lucrez cu copii şi adolescenţi.

5. Ce ţi-ai propus să faci mai departe?
Am două direcţii pe mai departe: Vreau să devin unul dintre cei mai apreciaţi educatori din România şi mai lucrez la un club de fotbal pentru copii, unde performanţa înseamnă dezvoltarea abilităţilor cheie pentru o viaţă împlinită.

6. Ce ai recomanda acum unui student sau proaspăt absolvent?
E clar că universitatea alternativă nu e pentru oricine. Dă-i două ore şi s-ar putea să vrei să stai nişte ani aici. Dă-i două ore şi poate o să te prinzi că nu e pentru tine şi o să salvezi nişte ani. În orice caz, dă-i două ore.

Maxi

Leave a Reply