Mentoratul este felul prin care oamenii îşi pot arăta interesul pentru dezvoltarea lumii în care trăim – şi este unul din cele mai oneste forme de a o face! Înseamnă răbdare şi atenţie pentru oameni, educaţie şi dezvoltare profesională purtată mână în mână cu descoperirea şi dezvoltarea autenticităţii fiecărui pretendent la creştere.
Poveşti de când lumea au prezentat mitul mentoratului în diferite forme ca metodă de învăţare şi atingere a performanţei. Când eram mici ne ancoram visul “de ce ne facem când ne facem mari” în jocuri. Apoi am străbătut calea învăţării structurate din şcoli, ne-am mai conturat ideea că jocurile s-ar putea transforma în realitate şi am început să credem. Ajunși în contact cu ceea ce ne place, ne-am prins că mai sunt multe de învăţat, că două cărţi pot fi un bun început, dar dincolo de ele parcă ar mai fi un secret ce se ascunde în felul în care ceilalţi fac. Privim la modele, încercăm, exersăm – toate sunt acolo, parte din ceea ce facem spre a deveni profesionişti, dar mai e un “ceva “ce unii îl au; acel ceva ce merge cu pasiunea specialiştilor din domeniu şi se traduce prin valori, mod de a fundamenta lucrurile şi de a crede în ele, perspective de a face lucrurile şi moduri diferite de a gândi. E acea bună practică pe care profesionistul şi-a dezvoltat-o prin exersare continuă şi reflecţie.
Învăţarea susţinută prin mentorat asigură promovarea bunelor practici în comunităţile de resurse umane, comunicare, leadership şi dezvoltare de organizaţii.
Fiecare relaţie de mentorat reprezintă o provocare – experienţa învăţării fiind de ambele părţi, la nivel de perspective noi de a privi lucrurile, reflecţie, moduri de gândire şi focus crescut pentru domeniul de care cei doi sunt pasionaţi.
Mentoratul în modelul CROS înseamnă o relaţie de învăţare activă, reciprocă, crearea unui mediu al provocărilor şi al ieşirii din zona de confort spre dobândirea unui nou nivel pe propria scară a învăţării. Cei care îşi doresc să aibă un mentor sunt membri în comunităţi cu o înclinaţie crescută spre a-şi găsi pasiunea, domeniul în care sunt buni şi vor să-şi înceapă o carieră. Mare parte din aceştia deja au avut contact cu mediul business, au lucrat sau deja îşi desfăşoară activitatea profesională, dar procesul lor de învăţare nu s-a oprit acolo. Pentru fiecare dintre aceştia există un mentor cu rolul de a accelera şi a susţine dezvoltarea dincolo de nivelul la care se află. Astfel apar în alegerile lor mentori cu diferite experienţe profesionale, diferite puncte de vedere şi moduri de a face lucrurile. Mentorii sunt profesionişti în domeniul lor, interesul lor fiind de a produce schimbare şi de a avea impact prin ceea ce fac.
Ca mentee – nu este despre a ţi se da, este despre a te provoca mai mult ca până acum să excelezi!
Ca mentor – nu este doar despre a împărtăşi informaţii, este despe a avea un impact în domeniul tău pe termen lung!
Programul de mentorat va ajuta la creşterea unei noi generaţii de profesionişti, o energie tânără ce îşi va aduce ambiţiile pe masa realităţii şi ajunge să o transforme după felul ei de a fi. Ca orice lucru bine gândit, nu reinventăm roata – plecăm la drum cu ceea ce bunii practicieni au reuşit, luăm ceea ce s-a făcut bine, privim din alte perspective şi ne focusăm pe generarea de valoare prin ceea ce ajungem să punem în practică. În CROS ne propunem să creăm cât mai multe contexte de apropiere între profesionişti şi pasionaţii dornici de o carieră în domeniul respectiv, iar reuşita relaţiilor de mentorat va reprezenta unul din modurile prin care vom genera valoare comunităţilor de resurse umane, comunicare, leadership şi dezvoltare de organizaţii.
Join the discussion One Comment