miru-2Acum 9 ani, Miruna Leonte avea 15 ani și mergea din ușă în ușă prin cartierele din București cu o geantă ca de laptop, neagră și greoaie, plină cu produse cosmetice aliniate și aranjate perfect. Era mică de înălțime, slăbuță și cu părul pe alocuri cârlionțat, avea harta într-o mână și carnețelul cu notițe în cealaltă. Pe drumul dintre clienți își repeta speach-ul creativ cu care își propusese să bată recordurile de vânzări. Nu o mai motivau cei 50 de lei pe zi pentru 6 ore de lucru, ci dorința de a ajunge prima din grupul în care era mezină și începătoare în vânzările door to door. După 3 luni a făcut vânzări record și și-a dat demisia. Demonstrase ce a avut de demonstrat așa că și-a scos părinții la prima masă plătită de ea.

“Am fost un copil crescut cu cheia la gât”, spune Miruna amintindu-și de anii copilăriei. “Făceam echipă perfectă cu fratele meu Gabriel în luptele cu cornete sau în meciurile de volei și fotbal din fața blocului și de pe lângă Academia Militară din București”, locul unde lucrau ambii ei părinți. Nu a crescut în regim milităresc, dar de responsabilitate și perseverență a dat dovadă încă de pe băncile școlii și liceului Ștefan Odobleja. A fost mereu printre premianți, chiar dacă nu avea nicio presiune pe umeri, ci mai mult o dorință interioară de a îi face mândri pe părinții ei. Dar nici notele nu au mai motivat-o, dându-și seama că majoritatea materiilor i se par plictisitoare și cel mai mult o pasionează comunicarea și relaționarea cu oamenii. Drept urmare a dat la SNSPA cu speranța că va găsi un domeniu care îi va permite să se exprime și care să o provoace mai mult.  Sistemul educațional universitar a dezamăgit-o pentru că nu i se permitea să fie creativă sau să se exprime liber. Provocarea însă a venit în al doilea an de facultate când a făcut cunoștință cu organizațiile studențești, cu o altă lume.

[hr]

Era primăvara lui 2010 și Miruna era în autobuz spre sediul BOS ( Business Organization for Students) din strada Frumoasei. Era ziua alegerilor noului board de conducere și ea candida pentru funcția de Key Coordinator of Strategy and Communication, adică urma să coordoneze cele trei departamente de comunicare: Relații Publice, Advertising și Marketing și era în întârziere. După un an în departamentul de Marketing simțea că trebuie să se provoace mai mult, să dea mai departe ce a învățat până atunci și să le demonstreze oamenilor care aveau încredere în ea că poate să exceleze. “Ce le spun eu oamenilor ăstora ca să mă voteze?” se gândea ea în timp ce schița ideile principale ale discursului pe o foaie mototolită. Își așternuse tot sufletul pe acea coală, pe care a aruncat-o la gunoi doar la sfârșitul serii, în sunetul aplauzelor de la etajul 3. I-a învins pe ceilalți doi competitori și a câștigat alegerile.

“Este o fată cu o putere de luptă care m-a inspirat mereu, optimismul ei o ajută în orice situație și parcă întotdeauna găsește câte o soluție pentru fiecare obstacol” spune Horațiu Țicău despre ea, colegul ei de atunci din BOS. Alături de el, în urma unei discuții despre pasiunea pentru antreprenoriat pe terasa de la Spring Time, Miruna s-a hotărât să pună bazele unui incubator de afaceri pentru studenți. Alături de  Cătălina Rusu și Vlad Stan, conduceau deja comunitatea de antreprenori Bucharest Hubb. Având experiențe comune în alt proiect de antreprenoriat, au transformat rapid ideea în acțiune.

Câteva zile mai târziu, pe iarbă în parcul din Piața Unirii, pe foi colorate stătea planul incubatorului care acum avea numele B3 – Brilliant Business Lab. În jurul ei erau Miruna, Horațiu și Vlad Atanasiu (Vlady) unul din fondatorii CROS – Centrul de Resurse pentru Organizațiile Studențești, din care erau și cei doi, membrii ai comunității New Media School. “Da băieți, facem!” a fost răspunsul lui Vlady deschis la ideea de a susține alți tineri antreprenori, astfel ajutându-i să își clarifice ideile și să le pună pe picioare.

Chiar dacă primul an de incubator a fost mai mult despre învățare și experimentare, pentru Miruna provocarea aceasta nu era suficientă. Mai avea de crescut. Dintre celelalte programe oferite de CROS, pe lângă programul de autonomie în învățare cu Traian Brumă ( unul dintre fondatorii CROS) care a ajutat-o să își dea seama care este stilul ei de învățare, cel mai de valoare a fost coaching-ul cu Elena Căpruciu alături de care a devenit parteneră la Dreams Come True – companie care oferă servicii de coaching. O zi obișnuită din calendarul Mirunei se împărțea între CROS, muncă pentru Incubator și dezvoltarea business-ului Dreams Come True. Cel din urmă era și conexiunea ei cu realitatea afacerilor, proiectul despre care, spune ea,  a “călit-o” și a ajutat-o să își depășească multe limite. [hr]

294181_10150300030273769_4808851_n

În drum spre Learning House, sediul CROS, Miruna se uită pe geamul autobuzului și își imaginează picurii de ploaie dansând. Este felul ei de a se inspira pentru o zi lungă, plină de workshopuri pentru Incubator și ședințe cu echipa CROS în care se mai face un pas pentru transformarea educației. Nu a avut curajul la timpul potrivit de a se desprinde în totalitate de sistemul de învățământ actual însă acum își scrie dizertația despre incubatorul de afaceri care a ajuns astăzi să susțină 15 proiecte precum: Școala Democratică, Școala de fotbal sau magazin online de ceai cafea și ciocolată.

“Întotdeauna mi-am folosit motivația interioară și entuziasmul pentru a-i ajuta și pe alții. Eu mi-am găsit drumul și vreau să dau mai departe tot ce am învățat” spune Miruna. Pare hotărâtă că nu se va opri aici și va continua să demonstreze că este un Schimbă Lume. Între timp o găsești colorând orice foaie albă din Learning House, ilustrându-și gândurile prin desene. Este felul ei de a se exprima și de a spune că este un om de acțiune, unul creativ.

[hr]

foto 1, foto 2

Leave a Reply