Ce au în comun organizațiile studențești când vine vorba de o campanie de employer branding?
Dar stai puțin, ce înțelegem noi mai exact prin brand și, mai mult, prin employer branding? NMS-iștii au găsit repede un răspuns la întrebarea asta. A fost nevoie doar de un mind map și două buline, una verde pentru practici reușite și alta roşie pentru dileme. Da, asta a fost tot ce ne-a trebuit pentru a creiona procesele de recrutare din organizații, din punct de vedere al comunicării desigur. Experiențe, strategii și planificare, despre asta am discutat în prima parte a zilei de sharing, jucându-ne cu termenul de brand pe care l-am definit, într-un mod simplu, ca fiind suma percepțiilor asupra unei organizații, produs sau serviciu, spre deosebire de employer branding care arată percepţia asupra organizaţiei din perspectiva angajatului.
Tema propusă iniţial a fost campanii de employer branding, dar pentru că eram prezenţi numai ONGSişti, am ales să personalizăm tema în funcție de nevoile noastre. Așa că, în a doua parte a întâlnirii, am acceptat provocarea de a dezvolta subiectul și ne-am întors la bulinele cu dileme, alegând să discutăm de data asta despre rebranding.
Chiar dacă în prima parte am descoperit atât puncte comune cât și abordări diferite în ceea ce privește o campanie de recrutare, când a venit vorba de rebranding lucrurile au stat altfel. Cu ușurință am găsit o structură comună a procesului și am identificat următoarele etape:
- Identificarea problemei la nivel intern. Ce comunici și cum este perceput brandul organizației?
- Realizarea unei cercetări
- Organizarea unor întâlniri facilitate de o persoană din exterior
- Primirea unui feedback de la toți stakeholderii
- Anunțarea și interiorizarea noului brand
- Realizarea unei campanii prin care se comunică schimbarea
- Consolidarea campaniei – comunicarea noului brand prin tot ceea ce face organizația
- Redactarea unui brandbook sau hand over
- Evaluarea continuă a noului brand
Să îți mai shareuim ceva, pe langă etapele de mai sus, mai ai nevoie de unitate, continuitate și unicitate. Și, în timp ce sintetizezi și clarifici cine ești, să nu uiți ce a fost în trecut, doar construiește peste …