Vin de dimineaţă în Learning House, pe la 8:30. Nu e nevoie să descui uşa, pentru că fetele de la illú sunt deja aici şi meşteresc la afacerea lor. Alţi 31 de studenţi din Incubatorul de Afaceri au avut idei de afaceri, 20 au făcut un prim draft de plan de business, alţi 11 au dus la final planul, iar 8 start-up-uri au fost finanţate cu 20 000 de euro în total, de la ING Bank.
Ca de obicei, intru în fiecare sală să văd dacă e cineva şi să salut. În Training Room, se desfăşoară, aşa cum era uşor de intuit, un training. Tema e Process Communication Model, cea mai apreciată dintre toate de anul acesta.
Mă îndrept spre Dreaming Room şi aud nişte voci. Mă prind repede că are loc o sesiune de coaching, aşa că nu intru, să nu deranjez. Mă întreb care dintre cele 59 de perechi de coach-coachee au fost norocoşii care au găsit sala liberă.
Trec şi prin Sharing Room să văd cine din echipa UA lucrează pe acolo. Mare mi-e mirarea că s-au apucat deja de vânzări pentru Camp. De, era oarecum de aşteptat, doar anul trecut au fost 112 studenţi şi 69 de persoane resursă prezente şi vrem ca experienţa să fie şi mai “revelatoare” anul acesta.
Urc la etajul 1, iar pe hol – supriză! E mare veselie chiar şi în toiul dimineţii. Nici mai mult, nici mai puţin de 22 de studenţi lucrează la portofoliul pentru Micro-certificatele Digitale, aplicând pentru cele 6 badge-uri disponibile.
În Creative, s-au strâns mai mulţi şi vorbesc despre Gamification. Nu e nicio persoană resursă, ci ei înşişi sunt şi învăţăcei, şi profesori, aşa cum sunt în toate cele 10 grupuri de învăţare iniţiate.
Mă duc să caut o sală liberă. Dau buzna în Quiet Room, crezând că nu e nimeni. Îmi pică ochii pe foile de pe masă, pe post-it-urile înşirate, pe caietul autonomicului plin de notiţe. Un student cu experienţă şi unul nou sunt într-o sesiune de consiliere pentru autonomie în învăţare. După privirea plină de entuziasm şi în acelaşi timp încurcată a “autonomicului”, se vede că e votată ca cea mai apreciată experienţă de învăţare din UA, cu 90 de astfel de relaţii create.
Quiet nu e liberă, dar nu-i nimic. Mă proptesc pe canapeaua din Edu Cafe, să lucrez alături de o mână de studenţi. Îşi bat capul cu design-ul înscrierii în Universitatea Alternativă. Nu mai pot de bucurie că studenţii sunt cei care îşi vor alege viitorii colegi, iar universitatea asta e a tuturor acum şi nu a câtorva oameni din echipă. Fiecare contribuie la realizarea experienţelor cu know-how şi execuţie, adunând în total peste 3000 de ore investite în co-crearea UA.
Pe la prânz mi se face foame şi mă duc în bucătărie. Nu am unde să mă aşez, pentru că e plin de studenţi care pregătesc salate cu tot felul de legume de care nici măcar nu am auzit. Ha, practica în învăţare se întâmplă chiar şi în bucătărie! Au învăţat la Learning Day-ul despre Life Style Design ce e sănătos pentru alimentaţia lor şi acum aplică. Nu e de mirare că nu am loc, pentru că, în medie, 68 de studenţi au învăţat despre obiceiuri sănătoase şi despre alte teme la Learning Day-uri.
Mă întorc la treabă. Peste vreo 2 ore, aud un ţipăt… noroc că pare de bucurie. Aşa se întâmplă când vin cărţile de la Bookster, aproape că m-am obişnuit. Ne înghesuim toţi buluc să ne luăm cartea din cutia cu “bunătăţi”. Ce trib cititor, 630 de materiale au fost citite în 4 luni!
Pe la 18:00 nu mai pot lucra în Edu Cafe, că începe Invitatul Săptămânii. Se stă pe unde se apucă: scaune, pufuri, podea. E motiv de sărbătoare, că a ajuns la a 60-a ediţie!
Când ies din sală nu mai văd nimic pentru 2 secunde – mi-a intrat o lumină puternică în ochi. Au aprins toate reflectoarele cursanţii de la cursul 2.0 de fotografie şi se joacă cu obiectivele. Cred că sunt tare utile cele 27 de teme de curs, că doar au fost votate ca a 2-a cea mai relevantă experienţă de învăţare din UA.
Dacă tot s-a umplut casa de oameni, mă duc să aduc cafea de la subsol, să fim în priză. Aud gălăgie şi mă sperii, că doar nu stă nimeni în subsol. Greşit! Fetele care se ocupă de proiectul de cultură organizaţională de la XL Team muncesc şi se hlizesc… Ele fac parte din grupul de 19 studenţi care au fost implicaţi în experienţe de tip Rent-a-Team anul acesta.
Trec prin Dreaming Room, de unde am primit o comandă specială de cafea. Mentorul şi mentee-ul au ales să îşi bea cafeaua împreună în LH de data asta. Dacă toţi ar bea cafea, am rămâne rapid fără, cu cele 15 relaţii de mentorat create. Dar e bine, ştiu sigur că unii mai beau şi ceai. 🙂
La parter e gălăgie iar. Studenţii din comunitatea de practici în educaţie ţin unul din cele 15 hold-up-uri de anul acesta şi vorbesc despre ce potenţial generează ce fac ei în comunitate.
Mă hotărăsc să mai citesc un mail şi să plec. Desigur că un mail se transformă în 20 când uiţi de tine printre resursele share-uite pe grupul de discuţii Google şi cele 800 de subiecte deschise.
Gata, închid laptop-ul şi dau să plec. Nu fac bine un pas, că mă opresc cei din Ninja Minions să gust o prăjitură gătită de ei… ce să gust, că mă îmbuib! Au dus la bun sfârşit una dintre cele 33 de provocări realizate de cele 7 case din The Game.
Acum că sunt şi sătulă, mă îndrept spre casă după o zi plină. CUM? Am zis o zi? Voiam să zic un an, pardon! A, da, şi acesta nu e un articol, e un raport cu rezultatele anului 2013-2014, am uitat să vă spun.