I. Setarea de obiective
In cadrul elaborarii oricarei strategii de comunicare trebuie sa avem setate obiectivele comunicarii respective, pentru a putea urmari evolutia si rezultatele ei.
Obiectivele trebuie sa indeplineasca un set de criterii fundamentale.
[bullet_list icon=”check” indent=”10px” style=””]
- Corelate cu rezultatele asteptate
Obiectivul trebuie sa exprime finalitatea asteptata in urma implementarii strategiei. Fie ei un numar de noi clienti, aplicanti la un proiect sau vizitatori pe un site.
- Cunatificabile
Un obiectiv trebuie sa fie cunatificabil pentru a putea urmari daca el a fost sau nu atins, sau ce procent am indeplinit din el.
- Tangibile
Obiectivul trebuie sa faca referire la o actiune specifica, tangibila. Obiectivele de tipul „cat mai multe persoane sa afle despre brand-ul organizatiei” nu pot fi evaluate obiectiv dupa implementarea campaniei si deci nu putem determina succesul sau insuccesul ei.
- Incadrate in timp
Orice obiectiv trebuie sa aiba o incadrare in timp. El trebuie sa raspunde la intrebarile: Pentru cat timp voi implementa strategia? In ce perioada o voi implementa? Cand voi evalua rezultatele?
- Targetul avut in vedere
In cadrul obiectivului trebuie sa definim cui vom comunica si de la cine asteptam o actiunea in urma implementarii strategiei de comunicare.
[/bullet_list]
In cadrul elaborarii obiectivelor strategiei trebuie avut in vedere ca, prin intermediul comunicarii este aproape imposibila realizarea vanzarii efective, si de aceea obiectivele nu ar trebui sa contina ca si actiune asteptata achizitia.
Scopul comunicarii nu este de a incheia achizitia, ci de a crea cadrul in care ea are loc.
Pentru a ilustra acest fapt putem face o paralela intre basm si achizitie.
Basm
Introducere – stare intiala de bine
Intriga
Aparitia incercarilor si a zmeilor
Aparitia personajelor ajutatoare
Finaliatea basmului – reatingerea echilibrului
Achizitie
Stare de echilibru intre nevoii si bunuri
Recunoasterea unei nevoi
Cautarea pentru satisfacerea nevoii si ofertantii de pe piata
Mediile de informare – social media, site-uri, mass-media etc.
Are loc achizitia si satisfacerea nevoii
[hr]
Strategia de comunicare are rolul de a veni in intampinarea personajului principal ca un personaj ajutator. Ea ajuta la crearea cadrului in care are loc achizitia.