Evenimentul săptămânii în CROS a fost simularea de afaceri “Managing Business Today” oferită de Interact. E ca un boardgame în care fiecare echipa de 4 sau 5 are de condus o firmă.
A fost o experienţa de învăţare puternică şi diferită de cele pe care le-am mai avut până acum. Lucian şi Andreea au petrecut cu noi aproape 3 zile în care ne-am jucat serios. Am vândut maşini industriale şi am cumpărat altele noi, am dezvoltat produse, am planificat producţia, am făcut oferte şi am participat la licitaţii, am plătit angajaţii, trasportul, forţa de vânzări, recrutarea, dobânda, taxele şi multe alte costuri la care eu tind să nu mă gândesc. Cel mai important pentru mine a fost că am luat decizii strategice în echipă şi apoi am văzut cum se reflectă ele pe piaţă, în contul de profit şi pierderi şi în bilanţ.
Eu înca mai procesez ce s-a întâmplat acolo. Felul în care ne-am raportat la experienţă nu e departe de ce s-ar putea întâmpla în viaţa reală dacă aş conduce o afacere împreună cu Diana, Cosmin, Ioana şi Vio. Eu mi-am vazut ca într-o oglinda un tipar de comportament şi asta ma va ajuta să fac ceva in privinţa lui. În plus, aşa cum mă aşteptam – ne-a făcut mai conştienţi de nevoia de a ne pune la punct managementul financiar în CROS şi am înţeles toţi care sunt instrumentele principale şi cum se leaga ele de tot ansamblul.
Simularea venit într-un moment foarte bun pentru CROS pentru că suntem în punctul în care începem să ne gândim la a funcţiona mai mult ca o afacere socială. Ce înseamnă pentru noi o afacere socială? O organizaţie care funcţionează ca o afacere, adaugă valoare şi produce profit dar a cărui scop nu este maximizarea profitului ci maximizarea impactului social. Asta nu înseamnă că juridic ne vom transforma într-o firmă. Înseamnă în primul rând să ne schimbăm mentalitatea legată de cum producem şi cum schimbăm valoare.
Am învăţat multe lucruri din experienţa oferită de Interact, de la ce înseamnă şi cum se folosesc contul de profit şi pierderi, bilanţ şi flux de numerar până la cât de mult e bine să analizăm când luam decizii, cum interacţionăm în echipă, cum gestionăm riscurile. În plus, ni s-a confirmat încă o dată căt de eficace e jocul ca metoda de învăţare.
Lucian, Andreea şi Interact – vă mulţumim mult pentru o experienţă memorabilă şi plină de lecţii! Mai jos sunt câteva poze de la simulare.
Voi cum aţi învăţat cele mai importante lecţii despre afaceri, strategie şi management financiar?