Continuăm seria poveștilor cu studenți UA care studiază sau au studiat în afară, în spiritul târgului RIUF București care se aproprie (18-20 martie la Sala Palatului). Ne luăm inspirație și perspective pe care le putem avea ca student în altă țară de la Bianca Banu, care a fost și studentă UA atunci când era în clasa a 12-a.
Unde și de când ești studentă în afară?
Sunt studentă în Amsterdam, Olanda, la Amsterdam University College – „majoring in humanities following 2 tracks: communication & film studies”. Am început facultatea în septembrie 2013 și în iunie 2016 termin.
Cum te-ai hotărât să studiezi în străinătate?
Nu a fost o decizie gândită foarte mult. În clasele a 9-a și a 10-a eram convinsă că o să dau la Politehnică deoarece eram la mate-info. Printr-a 11-a m-am prins că eu și fizica nu avem nimic în comun și că la Poli nu prea am ce face. Am zis poate medicină, așa că am dat anatomie și genetică la Bac, dar până într-a 12-a deja era clar că nici medicina nu e de mine. Abia prin clasa a 12-a am zis că e timpul să găsesc ce îmi place să fac și am descoperit, în mare, cu ce se mănâncă comunicarea. Din păcate, la noi singura variantă care îmi părea mai ok la momentul respectiv era SNSPA și având prieteni acolo m-am gândit că mai bine plec. Verișoara mea a făcut un master în Eindhoven și pentru că tocmai se mutase în Amsterdam, am zis că Olanda e cel mai ok. Așa nici nu riscam să fiu singură. Mai era varianta Marea Britanie, dar nu mă atrăgea prea tare și nici prețurile nu erau prea satisfăcătoare. În noiembrie 2012 am început să mă interesez ceva mai bine și în ianuarie mi-am trimis aplicația la 5 universități, fiind acceptată la toate.
Cum ai ales universitatea și facultatea?
Pentru că m-am trezit în ultimul ceas și trebuia să aplic destul de repede, am lucrat cu Student Consulting, iar ei mi-au oferit diferite 4 variante la care am și aplicat, dar nu cea la care sunt. În Olanda există două tipuri de facultăți: Research și Applied Science. Applied Science e bazat pe mai multă practică decât teorie și durează 4 ani, iar la Research, well, research: teorie multă și durează 3 ani. Dar pentru că toate cele 4 facultăți pe care le-am ales erau Applied Science, prietenul verișoarei a început să se intereseze și el puțin și a găsit AUC. Am început să caut pe net despre facultate, le-am zic celor de la Student Consulting să se intereseze despre admitere și ce am nevoie. În ianuarie 2013 am plecat în Amsterdam la un Open Day, am văzut cum e și am știut că asta este. Am vrut comunicare pentru că îmi plăcea la momentul respectiv, iar după un curs în track-ul de film, m-a atras asta mai mult și am continuat aici.
Cât de complicat a fost procesul de admitere?
Lucrând cu Student Consulting, ei s-au cam ocupat de tot, eu am scris doar un personal statement, le-am dat diplome/documente, iar ei s-au ocupat de restul (traduceri, aplicație, creat conturi, făcut dosar). Eram PR în Club LMT, studentă UA, făceam meditații și cu un Bac de dat (adica mult de învățat), asa că singură nu aveam cum să mă ocup de toate. Nu e imposibil de făcut singur, dar implică puțin mai mult timp, iar eu nu aveam așa ceva. Mă trezeam la 5:30 și ajungeam acasă uneori și la 23:00 sau mai târziu.
Dacă citești puțin pe net, e destul de simplu să aplici singur, dar trebuie să te ocupi de tradus documente, trimis scrisori cu dosarul tău și tot așa. În afară de nota de la bac, mi-au cerut și examen de engleză, dar pentru că am terminat liceu bilingv, asta nu a fost o mare problemă.
Cum este studenția acolo (profesorii, colegii, cursurile, orașul)?
E tare fain aici! Faptul că am putut să îmi aleg eu ce cursuri am vrut a fost minunat. Ai câteva cursuri obligatorii, dar sunt făcute în așa fel încât să te ajute în tot ce ai face. Profesorii sunt open-minded, prietenoși, te ajută cu orice, primești feeback constant. La AUC, clasele sunt de maxim 25 de persoane așa că toți au șansa să vorbească, să se exprime, iar cursurile sunt mai mult o discuție legată de ce învățăm sau citim înainte. E un format mai de liceu, dar cred că e ăsta e cel mai bun lucru la AUC.
Cât despre oraș, e Amsterdam. Asta spune tot, nu? E un oraș frumos și ai foarte multe de făcut. Te urci pe bicicletă și explorezi. Olanda în general e mică, așa că dacă te urci în tren, în 3 ore ești în capătul celălalt al țării. E foarte ușor să ajungi dintr-o parte în alta și nici nu durează mult. În București îmi lua cam o oră să ajung la liceu la 6:30 dimineața, pe când aici într-o oră vezi tot orașul.
Cu banii cum e? Cum te-ai descurcat și cât de scumpă e viața în Olanda? A fost să lucrezi în perioada facultății?
Cu banii a fost ok pentru mine. Nu am lucrat, am făcut doar un internship pe timpul verii în 2015 pentru facultate, dar nu a fost pentru bani. AUC e „university college” așa că prețul e dublu pe an, față de alte facultăți. În general, facultatea costă în jur de 2.000 de euro pe an. Cât despre viața aici, Amsterdam e mai scump decât restul orașelor. Poți cheltui cam 50 de euro pe mâncare săptămânal, dar se poate și mai ieftin dacă te uiți la ce cumperi și urmărești ofertele (olandezii iubesc ofertele: de fiecare dată e ceva bonus).
În ceea ce privește cazarea, AUC e „residential programme” asa că trebuie să stau în campus cât sunt studentă aici, iar chiria diferă în funcție de cameră (4 persoane, 2 persoane, single sau single în cameră mai mare). Toate informațiile despre costuri în detaliu se găsesc pe www.auc.nl. Chiria, însă, în Amsterdam e scumpă și depinde foarte mult de zonă sau cartier. Ca și student, există campusuri mai ieftine, însă dacă vrei să îți găsești chirie singur, e complicat, fiind multe reguli – greu de îndeplinit, dar nu imposibil!
Pentru tine, care sunt cele mai mari beneficii ale studiilor acolo?
Nu dau examene! Am „assignments”, dar nu dau examene (cel puțin nu în cursurile din track-ul meu, la cursurile obligatorii mai sunt și examene). Scriu mult eseuri, postări pe bloguri, reflecții, dar nu trebuie să fiu stresată să învăț pentru un examen. Mă stresează doar deadline-urile – dar uneori sunt negociabile. Formatul seminarelor îmi place: sunt mici și cineva chiar te ascultă. Apoi, faptul că pot studia ce vreau la un alt nivel față de cum e în țară și cu materiale noi. Orice apare nou, e imediat introdus în cursuri. De exemplu, a fost trend-ul cu „selfie la Oscar” așa că imediat proful și-a schimbat prezentarea ca să vorbească despre asta.
O întâmplare memorabilă sau amuzantă…
Întâmplări au fost multe, la petreceri sau la școală. În 3 ani se întâmplă multe. Cred că una din cele mai amuzante a fost prima dată când m-am întors acasă la București dupa ce mă mutasem aici. Era prin noiembrie, iar eu mă mutasem în august. I-am zis doar lui tata că vin acasă așa că a fost o surpriză pentru familie și prieteni. Pentru că avionul meu ajungea în București la 12:30 noaptea, a trebuit să găsesc o metodă să ajung acasă la ora aia, fără să sun pe nimeni. Am convins o prietenă să mă aștepte și să mă ducă acasă în ultimul moment. Ținând cont că nici chei nu mai aveam, tata a trebuit să lase ușa deschisă să pot intra, iar eu să sar gardul de la casă. Cand am ajuns mama dormea și m-am dus ușor lângă ea și i-am zis „hei mama, mă bagi și pe mine în seamă?” doar că săraca nu înțelegea de ce sunt eu acolo, așa că reacția a fost: “CE CAUȚI AICI?! ERAI ÎN AMSTERDAM!!! Nu trebuia să înveți?!?”.
O persoană pe care ai cunoscut-o acolo și care te-a impresionat (și cu ce)…
Am cunoscut mulți oameni aici: prieteni, profi, iar la sfârșitul primului an mi-am cunoscut prietenul, el fiind acum printre cei mai importanți oameni! Dar un om care m-a inspirat a fost proful de la film pe care îl cunoscusem la Open Day. Când am fost să vizitez facultatea am fost la o oră ținută de el unde ne explica cum e cursul lui – „Film Auteurs”. Omul era atât de pasionat, iar pentru că a vorbit o oră cu atât de multă pasiune despre Tarantino, am știut că trebuie să fiu la cursul lui. Și am facut 4 din cele 5 cursuri pe care le predă, iar pentru Film Auteurs lucrarea mea finală a fost despre Tarantino. Pe lângă el sunt mulți alți profesori: cel care îmi supraveghează licența, un prof care are PhD despre zombie și lista poate continua.
Ce planuri de viitor ai?
Planul e să continui cu un master tot aici, dar la UvA (Universiteit van Amsterdam) și să găsesc un job aici. Nu vreau să vin înapoi acasă. Nu exclud 100% varianta de a mă întoarce în România, dar nu e parte din planul actual.
Ce sfaturi i-ai da unui tânăr care vrea să aplice la o facultate în afară?
Give it a try and see what’s what! Dacă îți place, bine. Dacă nu, mai încearcă. Știu mulți oameni care erau speriați: „cum o să fie? ce fac eu singur acolo? dacă nu îmi place? etc.” E simplu: încerci – depinde de fiecare cum o să fie. Dacă nu îți place, cauți altceva. Poți oricând să te întorci acasă dacă nu merge, dar e o experiență foarte tare și nu trebuie să te întrebi așa mult cum o să fie. Eu personal, până nu am ajuns aici și am început cursurile, nu m-am prins că e pe bune, că plec…
- Naturalis Museum – practică pentru cursul „Big Questions in Science”
- Open Space @ Amsterdam University College
- TEDx AUCollege
- Open Space @ Amsterdam University College
Pe 18, 19 și 20 martie, Sala Palatului din București devine punctul de întâlnire al celor mai importante universități internaționale și a tinerilor interesați de programe de studiu în străinatate, cu ocazia celei de-a XVIII-a ediții a RIUF – The Romanian International University Fair.
Peste 95 de expozanți din Europa, Australia, America și Asia s-au pregătit de întâlnirea cu tinerii români, dornici să afle informații despre cele mai bune programe de studiu din România și dinstrăinătate.
Află tot ce trebuie să știi despre studiile în străinătate. Înscrie-te pe www.riuf.ro și vino la Sala Palatului, pe 18, 19 sau 20 martie 2016. Înregistrarea pe site îți permite accesul pe toată durata târgului, inclusiv la prezentarile susținute de către reprezentanții universităților din cadrul evenimentului. Cei care nu pot ajunge la târgul care va avea loc la București, se pot înscrie la edițiile din Cluj Napoca (22 martie, Sala Polivalentă) și Brașov (24 martie, Aro Palace Hotel).