Că tot se apropie RIUF București (3-4 octombrie, la Sala Palatului) și mergem și noi acolo, ne-am gândit să povestim cu un student UA care a studiat în afară. Ca să vedem ce perspective poți avea ca student în altă țară, în caz că te bate gândul.

LucianL-am cunoscut pe Lucian Iovu în mai, când venea să afle mai multe despre Universitatea Alternativă. Tocmai venise de la studii din Marea Britanie și voia să-și continue traseul în București, în domeniul media, mai ales video.

La prima vedere, mi s-a părut un tip cam retras, care răspundea scurt la întrebări, dar zâmbitor și cald. În septembrie, m-am bucurat să aflu că s-a implicat ca voluntar la ediția de anul acesta a Ciclaton.

Acum, Lucian este student în anul I la UA. Deși n-a început oficial anul universitar alternativ, el a început să se implice deja în proiecte video, printre care și realizarea unui MOOC despre autonomie în învățare.

Unde și cât timp ai studiat în afară?

Canterbury Christ Church University, în Canterbury, UK, timp de trei ani, între 2009-2012. Nu, nu are legătură cu biserica. :-))

Cum te-ai hotărât să studiezi în străinătate?

Am vrut o experiență nouă, mai ales pentru că nu am găsit nicăieri în România un curs măcar asemănător.

Cum ai găsit/ales universitatea și facultatea?

Cumva ea m-a gasit pe mine. Am fost un grup destul de mare din aceeași clasă de liceu care am aplicat și am vrut să rămânem în același oraș. Legat de facultate, m-a atras foarte mult ideea de Digital Media, filmul și televiziunea fiind opțiunea a doua – care între timp a ajuns să urce la același nivel pentru mine.

Cât de complicat a fost procesul de admitere?

Procesul de admitere a fost destul de ușor din punctul meu de vedere, în primul rând pentru că am apelat la o firmă care se ocupa cu administrarea aplicațiilor. Am dat un test de engleză la sediul firmei, am completat cererea și firma respectivă s-a ocupat de tot. Am primit mai apoi oferta de la universitate, condiționată de nota 8/10 la Bac.

Cum este studenția acolo (profesorii, colegii, cursurile, orașul)?

Legat de viața acolo, pentru mine a fost o experiență foarte frumoasă. Am legat niște prietenii pe viață cu unii oameni, Canterbury e un oraș studențesc genial, în care mă simt ca în a doua casă de fiecare dată când revin. Profesorii mi s-au părut foarte faini, dedicați, și foarte buni pe ce predau, majoritatea. Cursurile la facultatea mea au fost destul de interesant structurate, îmbinând foarte bine teoria cu practica. Am avut la dispoziție și o grămadă de echipamente foarte performante, pe care le puteam închiria gratis, oricând.

 

Cu banii cum e? Cum te-ai descurcat și cât de scumpă e viața în Marea Britanie? Ai lucrat în perioada facultății?

Cu banii e foarte dificil. Părerea mea e că viața în Marea Britanie e foarte scumpă, în orice oraș ai fi, mai ales în Londra. Eu am avut la început și sprijin de acasă, până mi-am găsit un job part time, care acoperea oricum o parte din cheltuieli. Am fost un caz fericit însă, pentru că sunt mulți care nu își găsesc așa ușor de lucru, iar chiria este foarte scumpă. Știu colegi de an care au fost nevoiți să se întoarcă acasă după primul semestru.

Pentru tine, care sunt cele mai mari beneficii ale studiilor acolo?

Mi se pare foarte fain că ai ocazia să întâlnești oameni din toată lumea, cunoscând astfel o sumedenie de culturi diferite. Cred că îți poate deschide mintea și te poate face să fii mai înțelegător cu ceilalți.

O întâmplare memorabilă sau amuzantă…

În ultimul an, am decis să filmăm un scurtmetraj pentru proiectul final la mine acasă, deoarece ar fi costat prea mult să modificăm studioul facultății. La vreo câteva zile după ce am început filmările, ne trezim cu poliția la ușă, care aparent a crezut că lămpile pentru film ce stăteau mai toată ziua aprinse sunt de fapt lămpi cu ultraviolete pentru creșterea cannabisului.

O persoană pe care ai cunoscut-o acolo și care te-a impresionat (și cu ce)…

M-au impresionat doi foști studenți ai facultății care au venit să își spună povestea în cadrul unui curs. Mi-a plăcut cum au ales să își deschidă un studio de animație într-un orășel mic, la mare, aproape de Canterbury, refuzând să meargă pe calea clasică spre Londra.

De ce te-ai întors în România? Și ce vrei să faci de-acum încolo? 

M-am întors în România în primul rând pentru că am simțit că nu îmi mai găsesc locul printre străini. Mai apoi simțeam că nu sunt deloc pe calea corectă din punct de vedere profesional, master-ul în Marea Britanie fiind foarte scump și neacoperit de împrumutul pentru taxa de facultate. Plănuiesc să mă implic în cât mai multe proiecte pot și să îmi găsesc elementul, inclusiv în cadrul UA, care a început deja să îmi deschidă câteva uși.

Ce sfat i-ai da unui tânăr care vrea să aplice la o facultate în afară?

Sfatul meu este să nu ezite. Să își seteze de la început clar ce așteptări are și să nu uite de unde a plecat. Dacă curiozitatea îl împinge spre o facultate din altă țară, e o experiență care merită clar încercată. Ar mai fi important de menționat și că unele țări precum Danemarca sau Germania au oferte de facultate foarte convenabile sau chiar gratis pentru cetățenii UE.

 

 

Peste 80 de universități și instituții de învăţământ din Europa şi America, cu peste 6000 de programe de studiu la nivel de licenţă, masterat, MBA şi doctorat, vor fi prezente pe 3-4 octombrie la RIUF- Romanian International University Fair.

Vino la RIUF, pe 3-4 octombrie la Sala Palatului şi vei găsi:

  • Peste 80 de universităţi şi instituţii de învăţământ din ţări precum Anglia, USA, Danemarca, Germania, Olanda, Elveţia, Austria, Italia, Ungaria, Norvegia, Belgia, Franţa
  • Tot ce trebuie să ştii despre costurile şi posibilităţile de finanţare ale studiilor în străinătate
  • Consiliere educaţională şi de orientare în carieră
  • Workshop-uri şi seminarii susţinute de universităţile de top prezente la târg
  • Studenţi internaţionali de la care poţi afla mai multe despre cum este experienţa de studiu în străinătate

Înscrie-te pe site-ul RIUF, iar la finalul acestei ediţii vei primi gratuit o ofertă personalizată de studii în funcţie de domeniile şi ţările tale de interes.

Leave a Reply