“People inspire you, or they drain you. Pick them wisely.” – Hans F. Hasen

Într-a 11-a încercam să-mi dau seama ce vreau să fac în viaţă pentru ca, în consecinţă, să-mi aleg o facultate care să mă ducă acolo. Prin nu-mai-ţin-minte-ce proces de gândire interioară, ajunsesem la concluzia că vreau să las în urmă ceva care să-i mişte în vreun fel şi pe ceilalţi. Mi se pusese pata pe regie de film.

Părinţii îmi spuneau că e greu şi că o să mor de foame. Colegii de clasă dădeau majoritatea la ASE, câţiva la Poli şi vreo doi-trei la medicină. Fără încurajări din jur, m-am lăsat de idee cu greu şi mai mult resemnată de faptul că nu e uşor să intri dacă te-ai apucat târziu.

Am intrat la buget la Cibernetică, printre ultimii. În primul an de facultate am locuit lângă Cişmigiu, cu trei fete. Nu le ştiam prea bine şi angajate fiind, nu prea ne intersectam. Încercam să mă ţin de facultate, ieşeam uneori în Cişmigiu și mai ieşeam – tot mai rar – cu foştii colegi de liceu. La una-două săptămâni mă duceam acasă, la Câmpina. Cu colegii de facultate nu eram pe aceeaşi lungime de undă.

În anul doi am devenit voluntar în ASER. Am început să cunosc tineri de-o vârstă cu mine, dar care păreau că au mai multă experienţă de viaţă. Mă inspirau să fac mai multe, să devin mai bună. Simţeam că am început să contribui la binele celorlalţi, aşa cum visam o dată.

În anul trei de facultate mi-am asumat un rol de conducere în ASER şi am intrat în comunitatea New Media School (CROS) ca studentă alternativă. Am început să cunosc oameni din alte organizaţii care se confruntau cu aceleaşi probleme ca şi mine dar și profesionişti cu mai multă experiență. La final de mandat, am avut norocul să şi lucrez cu un astfel de om, Bogdan Georgescu, la fondarea incubatorului de afaceri Novel Ventures. Am învățat multe de la Bogdan, inclusiv cât de mult contează în viaţă oamenii cu care te înconjori. Nu-l vedeam înainte ca pe un detaliu important. Poate aş fi avut măcar un film în palmares acum dacă într-a 11-a aveam măcar 2-3 oameni mai curajoşi pe lângă mine.

Dar persoanele potrivite m-au adus unde mi-e locul. Acum sunt în echipa Universităţii Alternative și sunt încă fascinată de cât de multe am de învăţat de la oamenii de aici. Şi mă refer la colegii mei de echipă, la profesioniştii cu experienţă care ne sunt ”profesori”, dar mai ales la studenţii pe care îi văd zi de zi în Learning House. Când îl văd pe Daniel că iar ajută pe cineva, devin și eu mai generoasă. În pauze prin Learning House, Maxi mă inspiră şi mă surprinde cu întrebări profunde despre lume şi viaţă. Luiza… nu înţeleg cum poate să fie prima care vine, ultima care pleacă şi să aibă mereu energie să facă eşarfe, papioane şi strategie de business. Şi să danseze. Andrei nu ştiu de unde mai găseşte idei creative, pentru proiectele lui, dar şi pentru oricine-l întreabă. Poate secretul lui e în tobele de la subsol. Cu Mircea aş putea să port discuţii interminabile despre online şi digital. Momentan pot doar să-i cer sfaturi. Când o am pe Aura prin preajmă, nu pot să nu mănânc sănătos. Iar când vine Silvia, ştiu că n-am cum să nu bag o porţie bună de râs.

Studenţii de aici îşi asumă responsabilitatea propriei educaţii. Îşi creează propriile contexte de învăţare, se provoacă, construiesc proiecte şi afaceri împreună. Se adună în jurul temelor lor de interes, formează grupuri de învăţare şi împărtăşesc idei, fie că e vorba de resurse umane, comunicare, leadership şi antreprenoriat, educaţie sau vânzări. Această altfel de universitate a fost construită de la zero de câţiva studenţi și acum crește ca un ecosistem al învăţării construit de echipa universității împreună cu studenţii săi.

De aceea, între 5 și 18 mai, studenții Universității Alternative caută alţi tineri ca ei care să li se alăture. Oameni cu care să fondeze afaceri, să construiască proiecte, să dezbată teme interesante, persoane cu care să înveţe, să glumească, să se provoace. Ei împreună cu noi și poate și cu tine, vom schimba în bine traiectoria lumii în care trăim, prin ideile şi iniţiativele noastre.

Dacă vrei să faci parte dintr-o comunitate care te ajută să visezi mai departe și să poți mai mult, vino să ne cunoaștem. Mai avem câteva locuri în barca asta de idealiști pragmatici: http://universitateaalternativa.ro/inscrieri/.

fotoarticol1

Leave a Reply