Liniște!

După câteva foieli în scaun și după ce Ioana, membru în echipa New Media School, dar începătoare ca și mine în ale film-making-ului, s-a asigurat că toată lumea care voia o cană de cafea o avea deja lânga el, am început vizionarea clipului făcut de cei de la Esteec pentru promovarea proiectului lor “Embedded”.

Filmul se făcuse sub atenta îndrumare a lui Alex, cursant fidel al atelierelor de film-making şi membru Esteec. Am văzut pentru prima oară, cum câteva sfaturi date la curs au fost puse în practică pentru un proiect existent al unei organizaţii studenţeşti.

A urmat apoi verificare temei . Da, după ultima întâlnire (care dezbătuse mai amănunţit ideea de scenariu şi cum se creează el încetul cu încetul) fiecare dintre noi a avut de scris un astfel de text. Feedback-ul s-a învârtit în jurul scenariului care avea în centrul atenţiei un bătrân dintr-o cafenea, ce urma să fie dus la azilul de bătrâni, chiar în acea dimineaţă. Acesta se simte respins de lumea în care trăise până atunci, nu are cu cine comunica şi aşteaptă îngândurat momentul în care îşi va lua rămas-bun de la fiica sa – chelneriţă în localul respectiv.

După ce am stabilit cu toţii cam cum sperăm să se modifice scenariul (adăugând câteva detalii, scoţându-le pe altele, retuşând finalul şi rotunjind căteva personaje), am trecut la stadiul în care ne imaginăm cum îl vom filma efectiv. Pentru inspiraţie am tras cu ochiul la căteva scurt-metraje pregătite special pentru curs de Tedy Necula – maestrul care ghidează călătoria noastră în ale film-making-ului. Am învăţat despre mis-en-scene sau mişcarea personajelor în cadru, despre set-up sau locul în care plasăm camera şi mai mult despre necesitatea cut-out-urilor a acelor cadre filmate fără prea multe constrângeri, ce reprezintă o rezervă pentru cazul în care nu reuşeşti să potriveşti două cadre la montaj.

Am făcut apoi o schemă provizorie a cafenelei în care se desfăşoară acţiunea scenariului cu bătrânul. Am schiţat mişcarea personajelor şi am stabilit câteva cadre, câteva set-up-uri. La final, am stabilit ca în două săptămâni să găsim locaţia în care să putem filma, actori care să interpreteze fiecare personaj şi în plus să ştim exact ce cadre vom avea şi cum vom filma.

Mult de muncă pentru un film – fie el şi doar de 5 minute! Noroc că este distractiv!

Leave a Reply