În România, 2 din 10 tineri își doresc să devină antreprenori în următorul an, însă una dintre principalele temeri pe care le au înainte de a deschide o afacere este lipsa cunoştinţelor despre cum să o înceapă şi să o conducă (sursa aici).

Începând cu finalul anului 2014, patru organizații din Europa cu abordări complementare în ceea ce privește tinerii antreprenori au ales să contribuie la o idee, aceea de a crea un instrument care să susțină tinerii pe drumul antreprenoriatului. Această idee s-a concretizat în Yincubate, un set de instrumente, un joc și o carte menite să fie alături de tineri în descoperirea și întărirea abilităților antreprenoriale. Parteneri în acest proiect sunt Team Academy (Olanda) universitate de antreprenoriat, Impact Hub Siracusa (Italia) – hub care susține inovația socială, Startup Business Center Bitola (Macedonia) – organizație ce are scopul de a facilita creșterea start-up-urilor și a intreprinderilor mici și mijlocii și Universitatea Alternativă (România) – organizație care plasează studentul în centrul învățării sale.  

Setul de instrumente a fost co-finanțat prin fondurile Erasmus+ și cocreat de mai mult de 150 de persoane din toate cele 4 țări (România, Italia, Olanda și Macedonia) pe parcursul a 24 de luni. Este bazat pe experiența celor patru organizații și a pornit de la o cercetare preliminară despre antreprenoriat și incubatoarele de afaceri care susțin tinerii din Europa.

Unul dintre susținătorii proiectului este Oana Țoiu, Secretar de Stat la Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice în Guvernul Tehnocrat care și-a încheiat activitatea la finalul anului 2016. Ea ne spune că „România are cea mai mare creștere economică din UE, iar estimările sunt că tendința va continua. Aceasta este o veste bună, însă pe măsură ce avansăm trebuie să ne asigurăm că, pentru viitorul pe care îl creăm, luăm în considerare nevoile generațiilor tinere și potențialul lor de a contribui. În acest moment, acest lucru nu se întâmplă. În timp ce citiți acest articol, deși creștem din punct de vedere economic, rata sărăciei relative este în creștere și copiii și tinerii sunt cei mai afectați de asta. Antreprenoriatul este în mare măsură văzut ca un instrument care să abordeze constructiv situația șomajului și, dacă este stimulat, va face acest lucru bine.

Speranța mea pentru următoarea generație de antreprenori este că nu doar va crea locuri de muncă, ci va recrea o Europă mai echitabilă, mai competitivă și inspirațională. Nu putem pune aceste așteptări numai pe umerii generațiilor viitoare fără a le acorda acces la resurse pentru a le atinge, iar setul de instrumente Yincubate este o cărămidă solidă în sprijinirea acestui ecosistem.”

Cum poți folosi jocul și cartea Yincubate

Yincubate este un set de instrumente (o carte și un joc) care te însoțește în călătoria antreprenorială și te susține în dezvoltarea abilităților necesare unui antreprenor. Poți folosi acest joc singur sau împreună cu o echipă. Instrumentele au la bază procesul de învățare bazată pe joc, iar tu (alături de echipa ta, dacă e cazul) ești provocat să ieși în lume, să testezi idei de afaceri și să creezi valoare pentru comunitățile din care faci parte, toate acestea în timp ce îți dezvolți abilități personale și profesionale. Înainte de orice provocare găsești toate informatiile de care ai nevoie, și anume: ce abilități dezvolți prin provocare, ce resurse îți sunt necesare (timp, oameni, materiale) și ce înveți efectiv după ce ai finalizat-o.

Poza 2

Prin acest joc explorezi 4 insule diferite, treci prin 17 provocări și îți dezvolți potențialul antreprenorial de-a lungul călătoriei. Pe parcurs îl ai alături și pe Russell, mentorul tău pregătit să te ghideze și să te susțină.

Poza 3

Prima insulă, You – The Roads of Trials, te conectează cu tine și cu lumea din jurul tău. Aici înveți să îți dezvolți o mentalitate orientată către creștere personală, să explorezi lumea și să descoperi oportunități de creștere, dar și să identifici probleme din comunitatea ta pe care le poți rezolva folosind propriile resurse. Un exemplu de provocare despre cum te poți imersa în comunitatea ta este:

Poza 4

A doua insulă, Idea – Creative Islands, te ajută să construiești o idee și să o dezvolți într-o echipă. Pornești de la cum crești echipa și îi creezi scopul și normele aferente, înveți să oferi și să primești feedback, să generezi idei prin brainstorming, să iei decizii și, în final, să creezi un model de business în jurul ideilor tale. O provocare pentru tine și echipa ta este:

Poza 5

A treia insulă, Project – The State of Divine Knowledge, cuprinde provocări care te ajută să îți transformi ideea într-un proiect, să creezi un prototip și să îl testezi. Prin provocările din această insulă treci de la cum creezi plus-valoare pentru clienți la planificarea proiectului, înveți să îți asumi riscuri și să transformi eșecul într-o oportunitate de învățare. Următorii pași sunt să-ți validezi  ideea, să o testezi și apoi să incluzi feedbackul în proiectul tău. Învață să definești valoarea pe care o oferi clienților tăi prin provocarea următoare:

Poza 6

Ultima insulă, Grow – Magic Flight, este despre cum crești proiectul tău și cum îți construiești viitorul. Înveți să-ți prezinți ideea, să sărbătorești progresul împreună cu echipa ta și să-ți construiești cu responsabilitate viitorul.

Poza 7
Te încurajăm să îți oferi libertatea de a alege şi a de fi responsabil pentru drumul pe care ţi-l creezi! Te susținem în dezvoltarea ta ca antreprenor prin cartea Yincubate care poate fi descărcată de aici:  http://bit.ly/toolkit_sp, și prin jocul Yincubate care poate fi descărcat de aici: http://bit.ly/YincubateTheGame.

Leave a Reply