Detalii despre CROS Camp 2013 … în curând.
Cum a fost la CROS Camp 2012:
Miercuri dimineaţa, pe la 6.30, descărcam în Learning House ultimul transport de la Plaiul Foii. Aşa se încheie cea mai intensă perioadă a anului universitar 2011-2012 pentru echipa CROS, dar şi pentru membrii comunităţilor, prieteni şi parteneri – în total vreo 120 de suflete nerezonabile.
CROS Camp este o tabără de 7 zile care – începând cu 2010 – deschide fiecare an universitar la universitatea alternativă CROS. Rostul CROS Camp este de a crea, în miniatură, un prototip al unei lumi mai bune. Trăim 6 zile în ea pentru a avea timp să ne creăm o ancoră în minţi şi în suflete. Suntem într-un loc superb, aproape unii de alţii, fără prea mult semnal GSM şi cu puţine griji, iar activităţile din fiecare zi promovează cele 5 atitudini pe care se bazează modelul CROS:
- Relating: deschiderea şi interesul de a crea relaţii autentice;
- Learning: învăţarea ca stil de viaţă, condusă proactiv de fiecare dintre noi;
- Playing: jocul, ca fel de a fi;
- Sharing: reflexul de a oferi fără a cere ceva înapoi;
- Dreaming: curajul de a visa şi puterea de a transforma visele în realitate;
Seara ne-am uitat împreună la Imagine a School … Summerhill (disponibil integral online) – un film despre un moment recent din viaţa primei şcoli democratice din lume. Pentru noi, acest film este o transpunere artistică superbă a uneia dintre aspiraţiile cele mai mari ale CROS – libertatea în educaţie.
Ziua “Relating” a fost deschisă de Vio. A fost o zi lungă în care s-au spus poveşti, s-a plâns şi s-a râs (tot) cu lacrimi, fiecare casă şi-a creat identitatea, au trecut împreună prin provocări şi au amenajat împreună tabăra pentru următoarele zile.
Ziua s-a încheiat cu parada caselor …
Flori a deschis ziua dedicată învăţării cu o poveste despre cum a învăţat să picteze de la o găină cu cioc roşu.
Au urmat o serie de 8 discursuri despre viaţă, succes, învăţare, transformare şi contribuţie şi ateliere pe cele mai diverse teme …
Ziua învăţării s-a încheiat cu foc de tabără şi vin fiert …
Horaţiu a deschis a treia zi din Camp, dedicată jocului şi jocurilor … de la boardgames şi atelier de “hand-made” până la jocurile copilăriei şi tiroliană.
Un gest nevinovat …
… a dus la o bătaie cu apă căreia nu i-a scăpat aproape nimeni … oricât de calm îşi bea cafeaua …
… sau oricât de tare a încercat să fugă …
Într-un final, totul s-a terminat cu bine …
Şi după amiază ne-am întrecut la Olimpiada Caselor …
şi toată lumea a râs cu poftă …
Ziua s-a terminat cu jocul de noapte, încurcat puţin de o lună strălucitoare care ne-a inspirat la “cântece din închisoare”.
Ziua “Sharing” – deschisă de Andrei – a avut ca de obicei o biblioteca vie plină de titluri fascinante în care fiecare a avut ocazia să “citească” 6 cărţi şi o ne-conferinţă în care am licitat teme de discuţii.
Momentul culminant al zilei a fost un “flash-mob” organizat de Wonderhouse (una dintre cele 9 case) de ziua lui Dragoş …
Ultima zi – ziua curajului de a visa – a fost deschisă de Tori, la 6:30 dimineaţa …
Apoi Martin a fost ghidul nostru într-o călătorie pe munte. În cercul de mai jos închideam ochii iar atunci când aveam să îi deschideam, plecam într-un drum în care nu am vorbit unii cu alţii ca să putem vorbi cu noi înşine.
Acest drum către visele noastre nu a fost uşor …
dar a meritat cu siguranţă …
Sus pe munte Martin, Iulian, Maxi, Anca şi Elena ne-au împărtăşit viziunea lor despre o viaţă frumoasă. La întoarcere, drumul a fost presărat cu gânduri înţelepte menite să ne ajute să ne coborâm visele în realitate…
Restul zilei am avut timp să ne gândim la anul care vine şi cu ajutorul coachilor sau consilierilor din tabără, să ne schiţăm un plan.
Ziua s-a terminat cu ultima petrecere a Campului în care distracţia a ţinut până spre dimineaţă urmată de o zi a plecării în care epuizaţi şi fizic şi emoţional … ne-am scris câteva gânduri şi ne-am luat rămas bun.
Pe măsură ce Campul se golea noi din echipă avem întâi un sentiment de satisfacţie că s-a închieat cu bine şi apoi unul de tristeţe că acel microcosmos s-a destrămat, oamenii au plecat şi urmează întoarcerea în “lumea reală”.
Deşi echipa CROS primeşte mereu felicitările, CROS Camp chiar este un produs al tuturor oamenilor şi organizaţiilor care vin să contribuie. Pentru magia din acest Camp, avem să mulţumim tuturor prietenilor şi partenerilor noştri care au într-un fel sau altul, au adus ce aveau mai bun în Camp.
Pentru echipa CROS a fost obositor dar presărat cu momente memorabile. Un lucru remarcabil care s-a întâmplat anul acesta în Camp a fost faptul că multe dintre rolurile importante au fost preluate de (relativ) noii membri ai echipei CROS: Ana, Bogdan, Corina, Flori, Horaţiu, Miruna şi Tori. A fost minunat să îi vedem ţinând discursurile de deschidere a zilelor sau coordonând una dintre cele 5 zile. Pentru echipa CROS şi asta a contribuit la magia Campului şi reprezintă un pas înainte.
După Restart în Educaţie coordonat de Flori şi recrutările coordonate de Ioana, campul a încheiat “botezul” de un an al noii echipe CROS. Odată cu Campul s-a încheiat şi (probabil) cel mai greu an al CROS de până acum. Ştiam că o să fie greu de acum un an când am hotărât că vom sări în gol. Deşi încă n-am avut timp să ne tragem sufletul şi să ne gândim bine la ce ni s-a întâmplat, ştim că ne-am transformat şi am crescut mult. Campul de anul acesta ne-a şi încărcat cu energie şi entuziasm dar a fost şi ca un ultim sprint al unui maraton. A început cu renovarea Learning House din toamnă, a continuat cu Restart în Educaţie în iarnă, lansarea celei de-a treia comunităţi şi recrutările din primăvară în paralel cu cele 18 procese ale modelui alernativ.
Mergem în vacanţă să ne încărcăm bateriile pentru că în septembrie ne aşteaptă un nou maraton. La sfârşitul anului universitar viitor, în al 5-lea an de când am început, vom lansa universitatea. La o scară mai mare, următorii 2 ani vor fi şi ei ca un sprint la sfârşitul unui maraton. Sperăm să fim împreună în continuare şi să ne vedem cât mai mulţi dintre cei care aţi citit acest articol până aici – şi la următoarea piatra de hotar a acestei călătorii.
Între timp, vă dorim o vară şi o vacanţă frumoasă şi dacă aveţi cometarii, idei, încurajări sau critici vă rugăm să ne lăsaţi un comentariu mai jos.
Mulţumim şi ne reauzim la începutul lui septembrie.
Echipa CROS