Drum personalizat


Competențe profesionale

Proiecte cu impact

Apartenența la o comunitate
Drum personalizat
Înveţi să alegi, astfel încât să-ţi construieşti un drum personalizat, prin intermediul consilierii şi orientării din programele:

Consiliere pentru autonomie în învăţare – este procesul prin care înveţi să înveţi potrivit stilului tău, îţi stabileşti obiective clare şi-ţi dezvolţi strategia prin care să atingi ceea ce-ţi propui. In anii următori, poti deveni la rândul tău unul dintre consilierii pentru autonomie în învăţare, fundamentându-ţi şi mai mult obiceiul de a învăţa şi de a deveni autonom.

Susţinerea traseului personalizat – se face prin intermediul echipei dedicate a Universităţii Alternative în relaţie directă cu fiecare dintre studenţii alternativi. Aici te vom ajuta să-ţi asumi programele de învăţare potrivite ţie, vom fi acolo cu răspunsuri la întrebările care pot să apară pe parcurs şi vom avea grijă să-ţi întregeşti experienţa cu provocări, creşterea competenţelor şi integrarea în comunitate.

Coaching – este programul non-directiv prin care coachi acreditaţi te susţin spre a atinge performanţa dorită de tine.

Sistem de micro-certificate digitale – prin acest sistem, o comisie de profesionişti din domeniul tău de interes îţi validează obţinerea unor competenţe sau performanţe dorite de tine.
Competenţe profesionale
Îţi antrenezi conştient abilităţile şi comportamentele pe care vrei să le dezvolţi prin interacţiune şi prin utilizarea resurselor puse la dispoziţie. Prin libertatea de a alege resursele şi metodele, fiecare student poate deveni profesionist în domeniul pe care şi-l imaginează. Astfel, poţi să-ţi construieşti propria profesie sau să-ţi creezi un parcurs într-un domeniu bine fundamentat deja în societate.

Ateliere şi training-uri cu profesionişti – presupun întâlniri punctuale în care un practician din acel domeniu împărtăşeşte din experienţele sale în mediul real, provoacă la învăţare şi oferă resurse care pot fi puse în aplicare în proiecte concrete. Acestea pot fi un mecanism potrivit pentru cei care nu ştiu încă în ce domeniu vor să se dezvolte sau pentru cei care au o nevoie punctuală imediată de acoperit prin informaţie de la acel profesionist.

Grupuri de învăţare – atunci când ai un interes concret pentru o temă, şi mai există şi alţi studenţi cu interes pe aceeaşi temă, formaţi un grup prin care vă organizaţi învăţarea şi aveţi grijă împreună să vă ţineţi de ceea ce v-aţi propus. Din Universitatea Alternativă veţi primi sprijinul să-l menţineţi funcţional şi veţi avea acces la resurse potrivite domeniului vostru de interes. Dincolo de învăţarea fix pe ceea ce te interesează vei căpăta şi abilitatea de a construi cu ceilalţi, de a colabora şi de a vă gestiona învăţarea.

Cursuri 2.0 – sunt experienţe susţinute de profesionişti, persoane cu minimum 5 ani de experienţă, pe temele de interes din jurul Universităţii Alternative. Se întind pe o perioadă de 3 luni de zile şi depind de contextul practic în care fiecare participant de la curs se află. Invăţarea este centrată pe experienţa practică dintre cursuri, de la întâlnire la întâlnire fiecare se întoarce cu rezultatele a ceea ce a practicat. Evaluarea finală a cursului depinde de rezultatele din proiectele practice în care a fost pus în aplicare conţinutul.

Mentorat – experienţa prin care înveţi direct de la un profesionist. Este în format 1la1 şi ţine de întrebările specifice pe care le ai în acel domeniu. Intrebările şi nevoia de cunoaştere prin mentorat apar după ce ai citit şi ai experimentat practic suficient cât să ai nevoie de imaginea aprofundată din partea unui profesionist.

Comunităţi de practică – sunt forma de organizare a studenţilor ce vor să-şi dezvolte identitatea profesională în acel domeniu şi să fie conectaţi la ceilalţi practicieni. In cadrul comunităţilor, studenţii îşi asumă curatoria resurselor din domeniu, fac schimb de bune practici, dezvoltă proiecte împreună pentru învăţarea lor şi pot contribui la dezvoltarea acelui domeniu cu cercetări practice şi creare de instrumente relevante şi pentru alţii.

Resurse educaţionale – pe tot parcursul anului ai acces la resurse relevante fiecărei comunităţi de practică printr-un sistem de resurse scrise şi video şi o infrastructură tehnologică bogată (aparatură foto-video, sistem imprimare 3D, prelucrare foto-video). Acestea se accesează fie în Learning House sau în spaţiul virtual, fie printr-un abonament la un sistem modern de bibliotecă publică (www.bookster.ro).
Proiecte cu impact
Intri în proiecte şi îți asumi provocări reale. În funcţie de interesele pe care le ai, poţi să te provoci şi să te conectezi la mediul economic real, făcând astfel trecerea de la rolul de simplu student, la cel de student implicat la dezvoltarea societăţii în care trăim.

Incubatorul de afaceri – este un traseu de învăţare creat pentru a te duce de la o idee la o afacere funcţională. Etapele prin care treci: Ideaţie, Plan de afaceri, Start-up şi Creştere. In fiecare etapă antreprenorii îşi asumă provocări esenţiale pentru învăţarea lor si pentru succesul afacerii: să realizeze un plan de afaceri, să testeze viabilitatea produsului şi modelului de afaceri în practică, să obţină finanţarea şi să pună planul de afaceri în aplicare.

Rent a Team – poţi deveni membru într-una din echipele ce prestează servicii pentru companiile partenere. Astfel, dobândeşti experienţa practică de specialist pe o temă, de problem solver sau consultant pentru un anumit proiect real. Pentru obţinerea proiectului poţi participa la un pitch cu alţi competitori reali din piaţă, iar o dată câştigat proiectul livraţi ca si echipă un serviciu pentru care sunteţi remuneraţi. După ce capeţi experienţă pe un serviciu, poţi ajunge expertul pe acel serviciu pentru următoarele echipe din program şi să le ajuţi să creşteţi portofoliul pe acea arie.

Career Success – în Universitatea Alternativă există o reţea întreagă de companii ce vor să angajeze studenţi alternativi, pe poziţii provocatoare, în funcţie de nivelul fiecăruia. Fie cauţi o perioadă de 3 luni de internship, fie dacă te orientezi să-ţi găseşti contextul practic pentru o perioadă nedeterminată de timp, aici ai toate şansele să găseşti ceea ce ţi se potriveşte. Din 2014, peste 25 de studenţi s-au angajat la locuri de muncă provocatoare, conform cu ceea ce îşi doreau şi puteau să livreze.

Voluntariat în organizații studenţeşti – pentru a testa cât mai mult realitatea şi competenţele pe care ţi le poţi dezvolta, provocăm studenţii alternativi să-şi asume proiecte şi roluri mari în organizaţii studenţeşti. Astfel că, fie ajungi să coordonezi proiecte, să conduci o organizaţie sau să ai grijă de creşterea unui departament întreg, pentru întregirea experienţei de student alternativ, este important să te asiguri că ai făcut proiecte cu impact pentru binele unui grup.
Apartenenţa la comunitate
Apartenenţa la comunitate
Mediul din jurul Learning House şi din jurul întregii comunităţi pe care o construim în fiecare an cu tot mai mulţi studenţi şi profesionişti este cel care creează starea de magie.
Primeşti susţinerea şi confortul social necesar pentru a fi în largul tău. Iţi găseşti noi colegi cu care poţi chiar să-ţi începi un proiect nou sau o afacere. Inveţi alături de ceilalţi, aparţii grupului şi te bucuri de diversitatea pasiunilor şi intereselor pe care le găseşti aici. Te joci şi te provoci zi de zi cu alţi nerezonabili ca şi tine. Apartenenţa dă confortul social necesar fiecăruia pentru a fi motivat şi Apartenenţa la comunitate vine o dată cu deschiderea faţă de ceilalţi.

Camp – este o tabără de 7 zile care – începând cu 2010 – deschide fiecare an universitar alternativ. Rostul Camp-ului este de a crea, în miniatură, un prototip al unei lumi mai bune. Trăim acea săptămână creându-ne astfel o ancoră în minţi şi în suflete. Suntem într-un loc frumos în munte , aproape unii de alţii, fără prea mult semnal GSM şi cu puţine griji. Activităţile din fiecare zi promovează cele 6 atitudini pe care se bazează modelul universității, pornind astfel la drum cu cele mai bune gânduri şi amintiri.

Learning Day – este o zi dedicată inspiraţiei şi reconectării întregii comunităţi. În timpul unui an, au loc 4 astfel de evenimente, în cadrul cărora ne inspirăm în sesiuni de training sau prezentări şi avem discuţii individuale cu mentori, traineri sau coachi. Fiecare sesiune este diferită, prin natura temei pe care o propunem şi a formatului care se transformă de la o întâlnire la alta. Toată lumea este invitată la Ziua Învăţării: membrii comunităţilor, coachi, mentori, profi 2.0 şi traineri, invitaţi şi parteneri.

Conversaţie cu Invitatul Săptămânii – evenimentul îşi propune să lărgească orizontul celor prezenţi şi să-i inspire cu o poveste individuală şi cu o fereastră deschisă către lumea invitatului. Cunoaștem povestea invitatului şi un “mesaj” pe care acesta îl poate avea pentru studenţii universităţii alternative. Invitatul provoacă participanţii la o discuţie şi participanţii pun şi ei la rândul lor întrebări. Exemple de invitiați: Oana Pellea, Hoațiu Mălăiele, Mădălina Andronic – ilustratoare, Bogdan Staicu – CEO Mobexpert, Mădălina Uceanu – Managing Partner, Career Advisor, Marius Ştefan – CEO Autonom Rent-a-car.

Întâlnirile democratice – sunt întâlniri unde participă în mod egal studenții indiferent de an, profesorii alternativi și core-team-ul universității. Scopul întâlnirilor este de a afla care sunt provocările comunității și de a decide împreună ce ar trebui să facem mai departe pentru a ajunge o universitate condusă de studenți pentru studenți. In acest cadru ne asumăm împreună responsabilitatea şi grija faţă de ceea ce construim.

Learning House – este o îmbinarea optimă între un spaţiu fizic accesibil, prietenos şi bogat în resurse, un mediu virtual activ care ne ţine conectaţi şi unde putem centraliza informaţiile comunităţii şi un mediu social dominat de încredere, prietenie şi colaborare. Acest spațiu presupune acces la Media Lab, echipamente, bibliotecă, Bookster.

The Game – este firul roșu care leagă toate activitățile din pilonul comunității. Este un joc social la care participă toată comunitatea. Scopul său este de a dezvolta comunitatea şi relaţiile dintre oameni şi de a cultiva o atmosferă de încredere şi prietenie în UA.

Community Fest – Un Alt Crăciun și Celebrating sunt cele două momente din an când ne strângem toată comunitatea și toți prietenii universității pentru a sărbători și pentru a ne bucura de spiritul Crăciunului și de realizările comunității acumulate într-un an. Comunităţile au sărbătorile şi tradiţiile lor, iar pentru noi, cele două evenimente, ne apropie şi ne reconectează la identitatea noastră de comunitate şi la bucuria de a fi împreună.

Voluntariat – fiecare student este co-creator al universității și aduce valoare întregii comunităţi prin ceea ce este şi prin ceea ce face. Orele de voluntariat aduc o mai mare responsabilitate în raport cu UA şi în acelaşi timp ajută la cultivarea valorilor pe care ni le dorim în lume. Tipul activităților de voluntariat va fi stabilit în mod personalizat cu fiecare student în parte. O ora de voluntariat este estimată 2,5 euro. Pentru membrii organizațiilor studențești, o parte a orelor vor fi considerate cele din ONGS, în funcție de responsabilitățile asumate acolo.
Drumul tău personalizat – fazele de dezvoltare

Învăţarea este un drum relativ neliniar care are nevoie să ţină cont de fiecare individ, de ritmul şi contextul în care acesta se află. Motiv pentru care îţi alegi experienţele pe care vrei să le parcurgi în funcţie de etapa de dezvoltare în care te afli.
De-a lungul timpului, am observat că se pot identifica grupuri de circumstanţe şi experienţe prin care trec studenţii. Le numim faze de dezvoltare. Ele rămân personalizate, fiecare trecând în ritmul lui prin ele.

În faza de explorare testezi şi experimentezi. Te cunoşti pe tine şi îţi faci o hartă a intereselor tale şi a realităţii ce le corespunde. Cauţi ceva care te atrage şi un loc în care sa pui în practică. Dacă ai o idee despre ce ai putea face, încerci să simţi pe pielea ta. Nu îţi asumi angajamente mult mai mari de 3 luni. Cauţi să întâlneşti mulţi oameni, te oferi voluntar în diverse echipe.
Faza durează în medie 6 luni – 1 an de zile.
Pentru a trece din această etapă ai nevoie să-ţi obţii microcertificatele digitale:

Happiness Pursuer – prin acest microcertificat validezi preocuparea ta faţă de ceea ce-ţi place, grija de a trăi cu emoţii pozitive şi implicarea în a te cunoaşte pe tine şi pe ceilalţi din comunitate.

The Element Seeker – îţi validezi căutarea a ceea ce-ţi place în timp ce primeşti şi indicii că te pricepi la acel lucru. Testezi 3 domenii şi-ţi analizezi experienţele trăite în fiecare din rolurile pe care le ai, ajungând să-ţi trasezi un drum către ceea ce se va numi elementul tău în anii următori.

Faza de acţiune se desfăşoară într-un mediu care-ţi permite să greşeşti, în care ai libertate şi care e astfel setat încât să-ţi accelereze parcursul. Poate fi într-o organizaţie bazată pe voluntariat sau într-un proiect personal. Angajamentele asumate nu sunt doar exerciţii, ci te reprezintă cu adevărat.
Este o perioadă importantă pentru că aici îţi testezi cel mai mult capabilităţile, dezvolţi un portofoliu relevant pentru orice experienţă viitoare îţi propui şi îţi consolidezi alegerile în drumul tău personal.
Faza de dezvoltare presupune un efort de 1,5 – 2 ani de zile de experienţă şi antrenament continuu pentru dobândirea abilităţilor.
Pentru a-ţi valida parcurgerea acestei etape, ai nevoie să-ţi obţii microcertificatele digitale:

Self Directed Learner – ai căpatat tehnica şi obiceiul de a fi autonom în învăţarea ta, poţi să-ţi identifici nevoile, să-ţi creezi un plan de învăţare şi să-ţi monitorizezi parcursul.

Collaborator – eşti un bun coechiper, poţi să lucrezi alături de ceilalţi şi să produci valoare pentru acel proiect de care te ocupi alături de ceilalţi.

Volunteer Legacy – te-ai preocupat să laşi în urma ta proiecte si rezultate care-i ajută şi pe ceilalţi. Ai făcut faţă unor provocări şi ai dus mai departe organizaţia prin implicarea şi efortul depus.

În faza de tranziţie, de cele mai multe ori, treci de la voluntariat şi organizaţii de tineret la următorul nivel.Poţi alege fie un loc de muncă, fie să devii freelancer sau să-ţi deschizi propria afacere.
Faza arată ca o explorare dar mult mai coerentă ca şi parcurs, testând astfel mai mult mediul în care vrei să te dedici pe mai departe ca si profesionist. Această fază face trecerea la mediul economic, iar impactul va putea fi la o altă scară de măsurare.
Faza de dezvoltare presupune un efort de la 6 luni la 1 an de zile, dacă pe tot parcursul fazei de acţiune a existat o preocupare constantă de dezvoltare în acel domeniu.
Această fază de dezvoltare îţi este validată prin obţinerea microcertificatelor digitale:

Hard Skill Badge – îţi validezi competenţe în unul din domeniile Universităţii Alternative în faţa unei comisii de profesionişti din acel domeniu.

Overview Badge – capeţi imaginea de ansamblu în acel domeniu, ştii să faci conexiuni între roluri şi abilităţile necesare, priveşti integrat rolul tău cu celelalte roluri şi cu mediul business pe care-l serveşte domeniul.

În această etapă eşti practician reflexiv, te îmbunătăţeşti continuu, mergi tot mai adânc în profunzimea domeniului tău de interes, te afirmi în comunitatea profesională din care faci parte şi pe piaţă, produci rezultate, acumulezi experienţă profesională solidă, avansezi şi capeţi o maturitate profesională.
Este o etapă în care, în raport cu Universitatea Alternativă devii un profesionist ce susţine învăţarea noilor generaţii şi devii partea din reţeau de profesionişti alături de care poţi iniţia proiecte.
Măiestria este validată printr-un micro-certificat digital: The Element.
Dacă ai trecut prin toate cele 4 etape şi ţi-ai obţinut seria de 7 micro-certificate digitale, primeşti conglomeratul cu rol de diplomă simbolică: Alternatives. Acest micro-certificat te validează ca şi student alternativ reprezentant cu grijă la toate cele 4 dimensiuni şi la valorile universităţii.
Ce înveți
La Universitatea Alternativă, te poți dezvolta profesional în șase domenii, organizate sub forma comunităților de practici: